Tikot času
Ilustrační foto: pixabay.com

Tikot času

2. 1. 2016

Mám velmi ráda tikot hodin, a že jich máme všude hodně. I některé na baterku, byť vytvářejí tikot jiný. Také se vám zdá, že čas rychle běží či utíká? Dokonce jsem jednou viděla hodiny, které se točí v protisměru, ale ty bych určitě nechtěla.

Mám náramkové hodinky po mé mamince, které se ještě stále natahují a neztratily smysl, naopak jsou jedinečným elegantním módním doplňkem, pocházejí ze šedesátých let. Mám ráda dámské náramkové hodinky jako doplněk, ať jsou to ty společenské anebo obyčejné s černým ciferníkem, které mají stříbrné, avšak luminiscenční ručičky, informující o aktuálním času i ve tmě. Mám ráda budíky, i ty staré.

Jako holčička jsem neměla ráda zvonění budíku mého tatínka. Ten měl klasické velké dva zvonce, které se rozdrnčely, a bylo to velmi hlučné. Pak jsme mu s maminkou koupily jiný budík, který hezky cinkal. Dnes si můžete koupit budík, který vás bude budit zvuky lesa a ptačím sladkým švitořením. To máme rádi asi všichni. Mnoho z nás se budí telefonem a má nastaveno nějaký hezký tón či hudbu. Zkrátka je to na každém. Čas nám běží, a léta plynou.

Mám ráda ticho a v něm znějící tikot hodin. Mám ráda, když slyším odbíjet hodiny na kostele. A mám ráda, když slyšíme tikot odpočítávající poslední minuty roku z Orloje. Čas nám měří všem stejně. Pamatuji si z mého dětství malé přesypací hodiny, které byly ještě po mé prababičce. Tehdy jsem u nich vydržela sedět a dívat se, jak jemný píseček padá dolů. Babička mi to vysvětlovala a mne to nešlo do hlavy.

Je tu již ten čas, kdy přijde onen tikot, který nám všem odpočítal stejně a spravedlivě a končí zase další rok. Zamysleme se, jak ten čas opravdu utíká. Hleďme do budoucna s nadějí a pozitivním nadhledem. Naše budoucnost jsou naše děti. Všem krásné a šťastné vykročení do toho nového roku!

 

Nový rok
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ingrid Hřebíčková
Hanko, já už mám jen pocit, že tikot hodin bych měla vážně brát :-).
Michaela Přibová
Hezká úvaha, Hanko. Mám také ráda tikot hodin. Když mi bylo zle, sedla jsem si do křesla a poslouchala tikot hodin. Uklidňovalo mě to.
Zdenka Jírová
Také mám ráda hodiny. Mám jedny staré, po babičce. Nejsou asi nijak moc cenné, ale bez nich nemohu být. Také nádherně odbíjejí každou půlhodinu. Náramkové hodinky mám také natahovací, jsou jako zlaté se zlatým páskem a občas je používám, vypadají elegantně a přes své stáří jdou přesně. V londýnském muzeu byla velká expozice hodin všeho stáří a provedení. Moc se mi líbila.
Zuzana Pivcová
Vzpomínám si, že v mládí jsme věřily tomu, že když se podíváme na hodiny v okamžiku, kdy jsou obě ručičky přes sebe, budeme mít štěstí. Čas od času se nám to podařilo, i když není příliš velká pravděpodobnost. Doma mě budí před pátou rádiobudík, ten se nedá odbýt a musím vstát. Ale na dovolenou s sebou vezu vždy klasický budíček. Díky za zamyšlení, trochu nostalgické, trochu smířlivé, ale i povzbudivé. Tak jako sám život.
ivana kosťunová
Tak to bylo hezké zamyšlení.Tikot hodin pro mě znamená život, proto když po dlouhé době přijedeme na chalupu, natáhnu všechny hodiny, které tam jsou. Rozumím.
Miroslav Štorch
Jak se říká - přítomnost je tenká hranice mezi minulostí a budoucností. Když začneme číst článek, tak je to přítomnost, ale po jeho dočtení už je to minulost :-) Neměl jsem rád hlasitý tikot starších typů budíků, ale dnešní elektronické hodiny už většinou netikají. Fyziologové dříve tvrdili, že tep lidského srdce se snaží přes sluchové podněty synchronizovat s tikotem hodin, ale úplně tomu nevěřím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...