Měsíc
Ilustrační foto: pixabay.com

Měsíc

29. 12. 2015

Po prohýřené noci šel bledý Měsíc spát.

Jitřenka svůdná marně jej chtěla zdržovat.

Z obláčku růžového kývala sladce.

Hej Měsíčku, mládenečku, tak příliš nespěchej,

čeká tě v bouři tvá panímáma Zem,

na sklenku pěnivého zajdi si ještě sem.

 

Měsíc se otřásl, protáhl obličej,

ne, nechci moje milá, dnes už mě pokoj dej.

Noc v krčmě u Vodnáře jsem pobyl, žel ó žel,

své stříbro veškeré do větru rozházel.

Tam byli kamarádi, Perun je všechny sper,

falešné karty přinesl ten lotr Jupiter.

A Merkur s bradavicí, Mars hulán zarudlý,

ty oko se mnou hráli a věru neschudli.

 

Kde jaký tulák noční po širém nebi byl,

ten přišel a ten hýřil a za mé stříbro pil.

A zpívala nám k tomu vyhaslá Kometa,

vařící grog tam pila, babice prokletá.

Buď sbohem, hlava bolí, už blízko, blízko den,

po dlouhé cestě klopítám unaven.

Vím, panímáma Země už jde mi naproti,

ta mračí se a chmuří a hromem rachotí.

 

A nešel ani domů,za temné mraky šel,

a v mateřídoušce, kde tam, celý den proležel...

 

 

U této básničky neznám autora,jen jsem ji pro zajímavost opsala z pozůstalosti po mé báječné tetě, která se ji naučila ve škole v roce 1922. Ještě v dožitých 95-ti letech nám ji zpaměti recitovala. Možná, že básničku někdo zná, komu ji také recitoval některý rodič či prarodič a bude znát autora. Myslím, že je zajímavé vědět, jakou poezii se ve škole učili naši předci, cca.před 100 lety.

 

 

 

 

Moje poezie
Hodnocení:
(4.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Klára Blažková
Děkuji za text básně. Pamatuji sinjinod babičky. Přesně tak jak ji opsal pan Salak :-) Babička je ve svých 75 letech vypravi zpaměti a vzpomíná na prababičku :-)
Jarmila Peerová
Pane Salak, moc děkuji za vaše doplnění básničky " Měsíc " ,jsem tomu velmi ráda, že vím více o této básničce, ke které mám velmi citovou vazbu. Teta, která si ji pamatovala ze školy už bohužel nežije a stejně si o ní nic bližšího již nevybavovala. Proto máte moje velké díky, udělal jste mi radost.
Jiri Salak
Dobry den - tez jsem si vzpomel na tuto basnicku kterou me naucila babicka.. hledal jsem a nasel jsem v monografii: Česká lyra - nárys české lyriky novodobé z roku 1918 Basen se jmenuje Mesic a autorem jest KAREL LEGER a napsal ji 1881 a vydal ji ve sve sbirce basni "Balada o mrtvém ševci a mladé tanečnici a jiné rozmarné básně" zde je detailni prepis dle originalniho textu. Po prohýřené noci šel bledý měsic spat, Jitřenka svůdná marně jej chtěla zdržovat. Z obláčku růžového kývala sladce: „Hej! • měsíčku mládenečku, tak příliš nespěchej! Čeká tě doma s bouři tvá panímáma Zem, na sklenku pěnivého zajdi si ještě sem!“ Měsíček jen se otřás’, protáhl obličej: „Ne, nechci, moje zlatá, dnes mi už pokoj dej! Noc v krčmě u Vodnáře jsem probil, žel, ó žel! Své stříbro veškeré jsem do větru rozházel. Tam byli kamarádi, — Perun je všechny sper! — Falešné karty přines’ ten lotr Jupiter. Žid Merkur s bradavicí, Mars, hulán zarudlý, ti očko se mnou hráli a věru nezchudli! Kde jaký tulák noční po širém nebi byl, ten přišel a ten hýřil a za mé stříbro pil. A zpívala nám к harfě vyhaslá kometa, hořící grog tam pila babizna prokletá! Buď s Bohem! Hlava boll, už blízko, blízko den, po mléčné cestě domů klopýtám unaven. Vím, panímáma Země už jde mi naproti, to mračí se a chmouří, a hrom tam rachotí!“ Den svítal, hvězdy hasly. Po bledé obloze měsíček nevyspalý klopýtal uboze. A nešel ani domů, za černé lesy šel, v mateřídoušce kdes tam den celý přeležel, (omlouvam se za absenci diakritiky a ceskeho jazyka v mem textu ale zel se na me podepsala leta v cizine)
Zuzana Pivcová
Teď mě napadlo, že by původcem mohl být někdo z Prokletých básníků, ovšem kýmsi přebásněn do češtiny. Ale ono na tom zase až tolik nezáleží.
Hana Rypáčková
Je to moc hezké...
Jarmila Peerová
Děkuji děvčata,já bych se nápadu publikování " starých časů " vůbec nebránila,mohlo by to být zajímavé srovnání a myslím,že i poznání nového...Já prostě jsem " staromil ",doby rodičů a prarodičů mě vždy berou u srdce.Přeji všem šťastný nový rok a pevné zdraví.
ivana kosťunová
Právě mě napadlo- trochu to připomíná básně ze sbírky Zpěvy Staré Číny.
ivana kosťunová
Je jedno, jestli byl autor známý, báseň je skvělá. Mě zbyl v pozůstalosti mého tatínka deník, kde popisoval vznik a zánik své kapely ve válečných letech a čte se to taky dobře.trochu to připomíná Škvoreckého. Možná bychom tady mohli založit okénko tvorby našich předků.
Jitka Chodorová
Co záleží na autorovi, je to taková krásná, pohádková báseň,a hodí se i do naší současnosti, vesmír je přece nekonečný.Díky Jarmilko.
Zuzana Pivcová
Jarmilko, nemám tušení, zda jde o známého autora. I známí vážení a vážní básníci občas ve verších trochu "ulítli". My máme zase doma schovaný sešit naší maminky z 20. let z dob studia na reálném gymnáziu, tam jsou její slohy, to je také zajímavé, číst tehdejší slovní obraty a celkový styl vyjadřování. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...