Co můžeme dělat v lednu? Zde jsou naše tipy!
FOTO: Národní muzeum - Archa Noemova

Co můžeme dělat v lednu? Zde jsou naše tipy!

30. 12. 2015

Výstava v Tančícím domě

Unikátní pražská stavba Tančící dům bude mít od ledna novou koncepci výstav, budou zaměřeny na známé české umělce. Zahájí ji retrospektivní výstava ilustrátora Vladimíra Jiránka, autora populárních příběhů Pata a Mata či Králíků z klobouku. Takže příležitost, jak vyrazit za kulturou třeba s vnoučaty a spojit prohlídku kreseb s prohlídkou zajímavé architektury.

Večery s detektivy

Nejúspěšnější český kriminální televizní seriál posledních let Případy 1.oddělení se vrací od 4.ledna na obrazovky České televize. Tvůrci první série natočili další díly a slibují neméně napínavou zábavu typickou tím, že jde o přesně zachycenou práci obyčejných českých kriminalistů, tedy žádnou hru na americké akční filmy. Ostatně, právě proto měla první série tak velký divácký úspěch. První díl nové sady se vysílá už 4.ledna večer na ČT1.

Dobrodružství v muzeu

Zažili jste někdy noc v africké savaně nebo v tropickém deštném lese? Jaké to je být po tmě v blízkosti lva, cítit za zády přítomnost orangutana nebo obrovské krajty? Jak to v muzeu vypadá, když se za posledním návštěvníkem zavřou dveře výstavních sálů a zhasnou všechna světla? Takové zážitky nyní poskytuje Národní muzeum v Praze. Jedním z nich je speciální noční komentovaná prohlídka přírodovědecké expozice Archa Noemova, kterou doprovází světelné a zvukové efekty navozující atmosféru noční divočiny. Tato akce se koná 9.ledna od 18 hodin večer, bližší informace najdeme na stránkách Národního muzea, protože je nutno se předem přihlásit přes jeho rezervační on-line systém. A kdyby to tentokrát neklaplo, sledujme stránky dál, podobných dobrodružných nocí na letošní rok chystají v muzeu více.

Do Parníku na kytaru

Obyvatelé Ostravy a okolí si už zvykli, že v klubu Parník v centru města bývá hudební nabídka pestrá a vyberou si v ní milovníci různých žánrů. Na sobotu 16.ledna je od 18 hodn večer připraven koncert vynikajícího německého kytaristy Jimmyho Gee. V Česku vystupuje poprvé a jeho představení je prý nářez, kteří ocení mladí i dříve narození rockeři.

Na klasiku do Frenštátu

Kdo to má blíže do Beskyd, může si zapsat do notýsku datum 28.leden. Od 19 hodin v Městském kulturním středisku ve Frenštátě pod Radhoštěm vystoupí excelentní operní pěvkyně Eva Urbanová a Moravské hudební trio. Není co dodat, tak kvalitní hudba do Beskyd dorazí málokdy, takže škoda si ji nechat ujít.

Na Lenku do Brna

Zpěvačka Lenka Filipová vystoupí 27.ledna v Janáčkově divadle v Brně na svém galankoncertu. Proč jít na tuto dámu? Řadu let zpívá skvěle, nehraje si na nestárnoucí popovou hvězdu a přesto vypadá stejně jako před dvaceti, třiceti lety. Jak to dělá? Je prostě v pohodě a na jejích vystoupeních to je znát.

Aspoň jeden ples

Začíná plesová sezóna a tak si zkusme dát závazek, že aspoň jeden navštívíme. Pokud nemáme tanečního partnera či partnerku, zkusme si aspoň doma uspořádat večírek pro přátele s nádechem plesové atmosféry. Umíchejme koktejl, hezky se oblékněme a pověsme si na lustr konfety. Ne, nezbláznili jsme se, vysvětleme návštěvě, kdyby se moc divila.

Ledové sochy na Pustevnách

Beskydské Pustevny se v lednu opět mají stát místem tradiční výstavy soch zhotovených z ledu. Při současném jarním počasí sice nikdo nevěří, že se to může podařit, ale kdo ví, co nám příroda připraví. Akce je plánována na víkendy ve dnech 9.–10.ledna, 16.–17. ledna  a 23.-24. ledna. Po Pustevnách obvykle bývají rozestaveny obrovské sochy z ledu, nad kterými se tají dech a sjíždějí se tam kvůli nim davy turistů. Tak uvidíme, jak to letos dopadne a zda se sochy nerozpustí dříve, než si je stačíme prohlédnout.

Stihněte ještě Czech Press Photo

Ještě celý leden bude na pražské Staroměstské radnici otevřena výstava Czech Press Photo, tedy práce nejlepších českých fotografů za uplynulý rok. Jednak si můžeme zavzpomínat na události, které loni hýbaly světem, jednak se inspirovat a poučit, jak má vypadat dobrá fotografie.

 

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslava Jachimová
V Tančícím domě také probíhá do února výstava Bořka Šípka.
Dana Kolářová
Dobré tipy.
Libor Farský
Děkujeme za informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...