Na Tiské stěny
FOTO: archiv autora

Na Tiské stěny

9. 1. 2016

Dostal jsem se k informaci o skalním městě Tiské stěny. A tak se rozhoduji, že se tam zajedu podívat. Nejprve okukuji jízdní řád. Je ráno a já balím batůžek se svačinkou a vyrážím na zastávku. Vlakem do Pardubic, a odtud přímo do Ústí nad Labem. Tady vyhledám autobusové nádraží. Vyděsím se. Jeden z nejšerednějších autobusáků, co jsem kdy poznal.

Složitě si hledám autobus, který by mě dovezl k mému cíli. Bezva, konečně to mám. Domlouvám se s panem šoférem, kde mám vystoupit. Prý mi řekne, a tak si sedám hned na první sedadlo. Po příjezdu do vesnice s cedulí Tisá mi pan šofér oznámuje, že jsem na místě. Tak mu děkuju, vystupuju a okukuju místo.

Skály jsou vidět nade mnou. Ale jak tam? Hurá, opodál je značka, která mě nasměrovává doprava do kopečka. Kousek je prašná cesta, pak pár schodů, ještě do kopečka a je tu budka. V budce sedí babka, která neprodává perníček, ale prodává vstupenku do skal. Lovím peněženku a platím. Ještě jeden pohled na tabuli s plánkem vedle perníkové babky. Je tu velký a malý okruh.

Nejprve teda ten velký okruh. Cestička vede pod skalními velikány. Z jedné strany skály, z druhé strany krásná zeleň lesa. Fotáček klape a obrázky se rovnají. Skalní výtvory jsou kouzelné. Pomalu se courám voňavou přírodou a prohlížím roztodivné tvary skal. Přicházím k železným schodům. Jediné schody tohoto skalního města. Vyšlapu je a jsem ve skalách o patro výš. Nahoře nejprve doleva. Tam je prý restaurace. Mám smůlu, dnes je zavřená. Takže čelem vzad a pokračování je po vršku skal, v prvém patře.

Sluníčko krásně svítí, a tak si dávám dvacet pod jednou břízkou. Pohádka. Okolo chodí turisti, udiveně mě pozorují. Není ale kam spěchat. Je tu kouzelně. Stejně se po chvíli zvedám a pokračuji dál. Z okraje skal je nádherný pohled na vesničku Tisá. Kličkuji v pohodě mezi skalami podle značek a opět stojím u budky s kasou. Ale je tu ještě druhá, menší část skalního města. Tak to si ji nenechám ujít a vyrážím dál kolem skal. Pískovcové skály jsou půvabné všude, tady se to jen potvrzuje. Kolečko kolem skal, co kouzelné jsou, končí opět u budky. Od budky s kopečka do vesničky. Krásný výlet tak pro rodinku s dětmi.

Mám žízeň, dal bych si pivo. U silnice je hospůdka. Nejprve ale si musím zjistit autobus do Ústí. Vychází to téměř na minutu. Dopito, přeběhnutí cesty a autobus je tady. Veze mě zase na to ošklivé autobusové nádraží, odtud jdu na nádraží ČD po svých. Po cestě ještě zastávka v kavárně. Kafíčko a něco mlsného. Tak a už jsem na nádraží. Za chvíli je tu vlak. Tentokrát jedu z nádraží Západ. Přímý rychlík do Poděbrad, tady maličká procházka lázeňským parkem a čekám na rychlík do Hradce. A hned přípoj domů.

Je večer a jsem doma. Další hezký výlet je za mnou.

cestování naše tipy výlet
Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Mám raději Ostrovské skály a hlavně německý Bielethal.
Michaela Přibová
Petře, moc hezky popsaný výlet. Čiší z toho obrovská pohoda. S vámi musí být bezva výlet :-)
Alena Várošová
Hezký výlet Petře i s tou babkou co prodávala vsstupenky .Jí a těch krásných fotografií je aspoň sto.Díky za přiblížení Tiských stěn a že jsem se nemusela trmácet vlakem,busem a viděla jsem vše,jak kdybych tam byla.Díky.Krásné a úchvatné co příroda dokáže.Líbí 5*
Elena Valeriánová
Tento článek je takové pohlazení po duši. Byl jste pilný fotoreportér. Ráda jsem si člànek přečetla a velmi ràda shlédla fotečka. Děkuji.
ivana kosťunová
Do Tiských skal jsem ještě za svobodna jezdila na dovolenou. Díky vám jsem si zavzpomínala.
Lenka Hradecká
To autobusové nádraží bylo opravdu ošklivé, tak ho zrušili. Ale doporučuji krásné České Švýcarsko - začíná to v Děčíně.
Naděžda Špásová
Hezké fotky. Tiské skály znám důvěrně. Chodím tam totiž na houby. Máme to kousek, takže tam chodíme nejen na houby, ale i na procházky. Taky se tam moc líbí našim pejskům. No a kdybyste šel, Petře, ještě kousek dál, tak tam je krásná procházka na Sněžník. Ten stojí také za výlet. Ono kolem Ústí je spousta krásných míst k vidění.
Alena Vávrová
Ve skalách je krásně. Přímo v Tiských jsem nebyla, ale naproti na Děčínském Sněžníku, v Hřensku, na Pravčické, nad Jetřichovicemi, podle Labe z lodě z DC do Hřenska se také otevíraly krásné výhledy a samozřejmě v Českém ráji Prachovské a skály u Příhraz a v Adršpachu. Ale máme u nás těchto krás mnohem víc, jen nejsou tak známé.
Zuzana Pivcová
Ten kraj sice neznám, ale výlet by se mi asi líbil. Vy se máte, že máte jako zaměstnanec dráhy možnost takhle dobře cestovat.
Dana Kolářová
Děkuji za hezký výlet doplněný prima fotografiemi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%