Apoštolové
Ilustrační foto: pixabay.com

Apoštolové

4. 1. 2016

Apoštolové

Chtěla bych doplnit zajímavou procházku k pražskému Orloji, kterou napsala Hanka Šorejsová.  Díváme-li se na orloj, na procesí apoštolů, vidíme, že každý drží nějaký předmět, který se obvykle váže k jeho mučednické smrti.

První přichází:

sv. Petr a v ruce drží klíč.

Za Nerona byl v Římě ukřižován hlavou dolů. Protože mu dal Kristus „klíče od království nebeského“, bývá proto zobrazován s klíči (někdy s jedním), které jsou jeho individuálním atributem. Dále bývá zobrazován s knihou, kohoutem (poukazuje na trojí zapření Krista), rybou (byl původně rybářem), s holí, někdy s křížem nebo tiárou na ruce (první papež).

sv. Matěj se sekerou

Apoštol zvolený losem místo Jidáše. Atribut sekera poukazuje na jeho mučednickou smrt.

sv. Filip s křížem ve tvaru T

zemřel mučednickou smrtí na kříži a ještě současně byl kamenován na kříži v Hieropoli.

sv. Pavel má meč a knihu

Za Neronova pronásledování byl v Římě sťat mečem. Po zjevení v Damašku (byl zasažen mocí Kristova světla) se stal  z pronásledovatele křesťanů největším hlasatelem Kristova učení všech dob. 

sv. Šimon má pilu

podle podání hlásal evangelium společně s Judou Tadeášem v Persii, kde podstoupil mučednickou smrt.

sv. Bartoloměj

Podle podání podstoupil mučednickou smrt v Arménii tím způsobem, že mu byla za živa stažena kůže z těla a teprve potom byl sťat. Proto se stal patronem všech těch, kdo pracují s kůží, např. kožešníků, ševců, koželuhů, řezníků apod. Jako hlasatel evangelia bývá zobrazován s knihou nebo svitkem. Jeho individuálním atributem je právě stažená kůže, kterou drží v ruce nebo má přehozenou přes ruku, příp. také nůž.

Na fresce Posledního soudu v Sixtínské kapli vytvořil Michelangelo na stažené kůži světcově svůj autoportrét. Jeho ostatky jsou uloženy v Římě na Tiberském ostrůvku, kde stojí jemu zasvěcený kostel.

sv. Juda Tadeáš s kyjem

Byl jím utlučen. Jako apoštol bývá zobrazován v dlouhém rouchu, v ruce drží knihu nebo svitek.

sv. Ondřej (bratr Šimona Petra) s křížem

v řeckém Patrasu byl ukřižován na kříži ve tvaru X. Tento kříž je zvaný ondřejský.

sv. Jakub Větší, (syn Zebedeův, bratr evangelisty Jana), s mečem

r. 44 sťat. Jeho tělo bylo v 7.století převezeno do španělské Compostelly, která se stala ve středověku jedním z nejvýznamnějších poutních míst.

Zobrazován s  mečem (kterým byl popraven), s knihou nebo svitkem. Jako patron poutníků s holí, brašnou, lahví, mušlí apod.  

sv. Jakub menší (syn Alfeův) má valchářskou tyč nebo kyj.

podle podání byl kol. r. 62 svržen z cimbuří chrámu, kamenován a ubit valchářskou tyčí. Stal se prvním jeruzalémským biskupem.

sv. Tomáš s kopím

Podle apokryfů byl povolán do Indie jako stavitel indického krále. Peníze, které měl použít na stavbu paláce, rozdal chudým a tímto činem obrátil krále. Když dal později roztavit bronzovou sochu slunečního boha, rozzuřený velekněz ho probodl kopím. Tuto scénu zobrazil např. Rubens na svém obraze pro malostranský kostel sv. Tomáše v Praze. Tomáš je znám svou nedůvěřivostí – Nevěřící Tomáš.

sv. Jan napomíná hada (syn Zebedeův a bratr Jakuba st.)

Individuálním atributem je pohár. Poukazuje na jed, který mu byl podán, ale neuškodil mu. Na obrazech Poslední večeře bývá zobrazován jako mladík, sedící přímo u Ježíše.   

Jakmile se na Orloji objeví apoštolové, Smrtka otočí přesýpací hodiny a odměřuje symbolicky čas všem kolem. Zároveň pokyvuje hlavou na znamení konce života a zvoní. Marnivec vzhlížící  se v pozlaceném zrcadle, Lakomec s měšcem a holí a Turec jí odpovídají záporným pohybem hlavy na znamení, že nehodlají odejít. To vše uzavírá pozlacený kohout, zakokrhá na znamení počátku.

historie Praha svatí
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Zajímavé a s tím Hančiným kompletní.
Vladka Steinová
Paní Michaelo, moc děkuji, mě to zajímalo čistě z profesních důvodů, při studiu na Filoz.fakultě jsem vedle jazyků studovala i historii a tato oblast byla částečně moje seminární práce. Bibli jsem měla také na mysli.Moc děkuji a nechť se Vám daří i nadále. Vla.
Michaela Přibová
Dobrý den děvčata, děkuji za komentáře. Hanko, jen v procházkách pokračuj, já si dovolím zase něco dodat. Taky mi to moc baví a mám pocit, že se s tebou procházím a že si povídáme :-). Paní Vlaďko, čerpala jsem napřed z bible, neboť v průvodcích je mylně uveden Barnabáš, který apoštolem nebyl. Dále z poznámek pro průvodce Pražské informační služby a pak z knihy Jana Chlumského - Vzory křesťanského života a občas zabrousím do knihy Věry Remešové - Ikonografie a atributy svatých. Z Wikipedie nečerpám, neboť na fakultě nám nedovolili z ní čerpat z důvodu nepřesných údajů. Musela být každá seminární práce doložena bibliografií a to mi zůstalo :-).
Vladka Steinová
Dobrý den, p.Přibová, chci se Vás zeptat, z jakých pramenů jste čerpala popis a význam Apoštolů, zda z Wikipedie, nebo z některých historických knih? Nebo ještě z jiných zdrojů? Touto tematikou se celoživotně zabývali spisovatelé-historici Marušák, Čarek a Rosický ve svých obsáhlých historických dílech.Děkuji VNovakova.
Eva Balúchová
Zajímavé čtení,ale přiznám se,že při některém popisování ukončení životů apoštolů jsem měla husí kůži.
Lidmila Nejedlá
Míšo, cenné informace, půjdu se znovu podívat. Díky.
Naděžda Špásová
Tedy, Míšo, smekám. To je popis orloje jak se patří.
Hana Rypáčková
Mám novou tiskárnu, hurá, hned si to vytisknu.../Do videí jsem dala loňskou předsilvestrovskou s orlojem.../Sem jen odkaz. https://youtu.be/RYL2h2NZObw
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavé informace - až pojedu do Prahy vezmu si text sebou a prohlédnu si znovu celý průvod apoštolů.Tentokrát už budu vědět kdo je kdo.
Hana Šorejsová
Myslela jsem to tak, že se můžeme doplňovat, jak píše Ivanka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.