Jak po svátcích bojovat s nadváhou
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Jak po svátcích bojovat s nadváhou

3. 1. 2016

A je to tady. Po vánočních a novoročních oslavách nejdou dopnout kalhoty. Nějaká kila navíc pocítí většina z nás. Pojďme se tedy podívat, jak lze s nadváhou bojovat, aniž bychom se museli trápit drsnými nebo jinak obskurními dietami. První zásada možná zní kuriózně, ale něco na ní rozhodně je.

Za prvé: Naučte se pořádně vařit

Když totiž člověk vaří, mnohem lépe si uvědomuje, jaké potraviny a přísady do jídla dává. A neumí-li někdo vařit, je důležité věnovat aspoň pozornost tomu, co kupuje. A číst etikety na zboží, třeba kolik je ve výrobcích cukru. Například Kostarika a Mexiko patří k největším konzumentům cukru na světě, spolu s USA, Nizozemskem a Novým Zélandem.

Za druhé: Používejte menší talíře

Gastronomie se stala módou, stejně jako způsob stolování. Šéfkuchaři mají v oblibě své kulinářské výtvory servírovat na velkých talířích, které se tak staly módou i v domácnostech. Na rozdíl od luxusních restaurací si ale lidé doma na ně naloží mnohem větší porce. Podle studie americké Cornellovy univerzity může člověk při používání talíře o průměru 25 centimetrů snížit za rok svou váhu až o osm kilo.

Za třetí: Alespoň trochu cvičte

Už i desetiminutové cvičení každý den se může projevit na snížení váhy. A není třeba chodit do posiloven či platit za všelijaké kurzy, i pravidelná delší rychlejší chůze může přinést výsledek. A když někdo nemůže cvičit, měl by být aspoň na nohou. Pokud člověk jen sedí doma, v autě a u televize, metabolismus funguje jen na minimální úrovni. Pro lidské bytosti je přirozeností být na nohou a v pohybu.

Když nic nefunguje: Vyhledejte pomoc

Pro obézního člověka bývá těžké najít dostatečnou motivaci pro hubnutí. Proto je dobré nehubnout sám, ale obklopit se pozitivními lidmi, kteří pomůžou. Pro začátek jsou vhodná dietologická střediska či kurzy cvičení s podobně postiženou komunitou. Možností je také hledat pomoc na internetu. Fóra na sociálních sítích jsou dobrým místem, kde můžeme sdílet své obavy či rady s jinými lidmi.

 

nadváha obezita
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Tady dole ve své básničce píši,že si dám vochtlíčka nepiji alkohol a že bych si někdy po obědě lehla,tak na to nemám ani pomyšlení.Snad bych ani neusnula,jen v lázních jsme po obědě s kámoškou,každá ve svém pokoji odpočívaly.
Naděžda Špásová
Po nemoci jsem si řekla, že je důležité to, že jsem přežila. Váhu tudíž neřeším. Denně ráno cvičím, nepřejídám se, ale jím na co mám chuť. Pro peníze za dietologické poradny a kurzy cvičení mám lepší využití.
Alena Várošová
Já to neřeším,k cvičení mě nikdo nepřemluví,v tom nejsem po mamince - jsem pohodlná.Na rotoped mě nikdo nedostane,nevydržím tam.Mám ráda sladké - nemám pevnou vůli a mám to štěstí,že u mně lítají nahoru a dolů 2 kg až 3 kg to nestojí za řeč. Možná,že kdybych vypadala jak velryba,tak by mně to asi dohnalo k hubnutí,tak nemám potřebu. Kilo sem,kilo tam,hlavně že se dobře napapám.Dám si jednoho vochtlíčka a nesmím zapomenout po obědě šlofíčka....
ivana kosťunová
letos se do toho opravdu dám, slibuju.
Hana Rypáčková
Nebo si to užívat: https://youtu.be/1Z4cPBpJiWc
Alena Tollarová
No tak já jsem, jen co jsem jakž takž zamávala viróze, naskočila na rotoped a stepper a začala zase chodit po schodech. Jenže potřebuju zplacatit v oblasti pasu ...
Olga Štolbová
Naštěstí s nadváhou nemusím bojovat, ale s leností. A to je, fakt, dřina, než se přemluvím k pořádnému pochodu, skončí pěkné počasí, ale když se mi to podaří, chodím i v dešti a mrazu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...