Ministerstvo švihlé chůze
REPRO: archiv autorky

Ministerstvo švihlé chůze

9. 1. 2016

Milí přátelé, vidíte dobře.

Když jsem koukla do kalendáře a zjistila, že je Mezinárodní den švihlé chůze, nechápala jsem, jakým způsobem se podařilo zaměnit slovo svižné a při korektuře si toho nevšimnout.

Sedla jsem k počítači a do vyhledávače zadala celý název. A ejhle, ono to opravdu existuje! Takže žádná tisková chyba, jen můj malý rozhled ve velkém světě masmédií.

Ve Wikipedii jsem se dověděla: "Mezinárodní den švihlé chůze je den, kdy se konají pochody švihlé chůze na připomínku kultovního britského seriálu Monty Python, ve kterém se objevil skeč pojednávající o Ministerstvu švihlé chůze. Svátek se slaví každoročně 7. ledna. V České republice se pochod pořádá například v Brně, Praze a Ostravě. Pochody se pořádají i v několika, převážně evropských, metropolích."

Vzápětí jsem našla tuto zprávu z letošního roku: "Brno - Příznivci britské komediální skupiny Monty Python dnes v centru Brna oslavili pochodem zvaným Silly Walk Mezinárodní den švihlé chůze (The silly walk). Poprvé se objevila v šedesátých letech v populárním britském komediálním seriálu Monty Pythonův létající cirkus, kde ji jedinečným způsobem předvedl herec John Cleese. Pochod se konal v Brně popáté a tentokrát se do něj zapojilo 145 lidí."

A tak si říkám, že švihlá chůze je opravdu švihlá, ale aspoň rozesměje, na rozdíl od mnoha švihlých ministerstev.

Co vy na to? Také si ji vyzkoušíte?

 

Trocha inspirace pro odvážné: 

 

 

zábava zajímavosti
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Paní Marcelo, tento a spoustu dalších zajímavých dnů najdete v Lunárním kalendáři Krásné paní. Např. 24. ledna je tam uveden Mezinárodní den komplimentů. :-)
Marcela Broumová
Vtipně nasměrované myšlenky. Monty Python, jejich scénky nebo film Život Briana mě hodně bavily. Chtěla bych kalendář, kde jsou takové dny. Těší mě i slovo švihlé.
Jana Šenbergerová
Evi M., Monty Pythony jsem nikdy nesledovala, takže pro mě to byl objev. Rozhodně nejsi jediná, to mi věř. MM, viděla bych to stejně. Zdenko, našla jsem to tady: http://www.videohumor.cz/video/ytIWsDpfmynEk/vladimir-dvorak-ladka-kozderkova-jirina-bohdalova-svihla-chuze-1984/
Eva Mužíková
Já pro tento druh " zábavy " nemám pochopení. Ale jak čtu, jsem jediná...
Marie Magdalena Klosová
Kdyby se všechna ministerstva zabývala JEN švihlou chůzí,bylo by u nás aspoň veseleji.Takto je švihlé ledacos,a k smíchu to moc není.Spíše než k zábavným scénkám socialistických pořadů bych tento druh zábavy přirovnala k absurdním hrám Václava Havla,např.k Zahradní slavnosti.mm
Zdenka Jírová
Vzpomněla jsem si na scénku Vladimíra Dvořáka a Jiřiny Bohdalové , kteří ve svém programu v TV uvedli scénku z kanceláře pro chůzi. Nevím, zda byla vysílána dříve než zmiňovaný film nebo Vladimíra Dvořáka film inspiroval, scénka byla moc pěkná.
Jana Šenbergerová
To máte pravdu. Nenapadlo mě spojovat ty scénky s tímto dnem, který vznikl už v roce 1970. Předtím jsem ho nikdy nezaregistrovala. :-)
Jana Slavíková
Nevím, jak dlouho se tento den slaví, ale švihlou chůzi předváděli před mnoha lety v Televarieté Vladimír Dvořák, Jiřina Bohdalová a nejšvihlejší chůzi předváděla Laďka Kozderková. Překvapilo mě, že si tu nikdo nevzpomněl. Určitě je k vidění na internetu.
Jana Šenbergerová
Jiřímu L. bohužel neporadím, všem děkuji za komentáře.
Hana Rypáčková
A pamatujete Klobouk a hůl, chleba a sůl- jako děti..??Chodím zrovna taky dost švihle..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...