Křížová cesta 21. století
FOTO: archiv autorky

Křížová cesta 21. století

9. 1. 2016

Kuks nejsou jen barokní sochy Matyáše Brauna. Naleznete tu i soudobé sochy předních českých sochařů. Mezi Kuksem a Braunovým Betlémem je takzvaná Křížová cesta 21. století.

Tvoří ji 15 soch, které ztvárňují příběh nadějí a utrpení člověka. Galerie moderního sochařství v přírodě je volně přístupná. Sochy tu stojí od roku 2008. Místo je jen 2 km daleko z Kuksu v sousední obci Stanovice. Vůz můžete zaparkovat tam. Pokud pojedete vlakem, tak je lépe zajet o jednu zastávku za Kuks – a to do Žirče. Zde se dáte kousek pod nádražím doprava a přijdete na velkou louku, kde jsou sochy rozmístěny. 

K projektu, jehož producentem se stal Královéhradecký kraj, přizval přední české sochaře tří generací s blízkým vztahem k východním Čechám: Jana Koblasu, Stanislava Hanzlíka, Vojtěcha Adamce, Jana Hendrycha, Čestmíra Mudruňku, Ellen Jilemnickou, Ivana Jilemnického, Jiřího Kačera, Maria Kotrbu, Václava Fialu, Michala Šaršeho, Jaromíru Němcovou, Jiřího Marka a Daniela Klose.

Příběh putování a nadějí člověka je ztvárněn v hořickém pískovci, tradičním kameni tohoto kraje, který už před 300 lety „rozplakal i rozezpíval“ Matyáš Bernard Braun. Slavnostního otevření (4. října 2008) se Vladimír Preclík nedočkal. Ale i k jeho poctě „křížová cesta 21. století“ vypráví o zázraku života, o víře a naději, že smrt nemusí být tou poslední tečkou.

Křížová cesta 21. století je přístupná celoročně. Vstupné se neplatí. Prohlídku zvládnete pěšky, na kole. Já sem chodím s vnučkou a se psem na procházku. Je to velmi pěkné a dojemné mezi sochami, je zde pěkný rozhled. Tak jsem to pro vás nafotila.

Příběh utrpení a nadějí člověka je metaforou putování současného člověka!

Jak pravil sochař Vladimír Preclík: "Každý z nás si nese svým životem svou vlastní křížovou cestu. A bez naděje se nikdo z nás neobejde."

naše tipy socha výlet
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Zajímavý tip na výlet. Děkuji za informace.
Jana Šenbergerová
Marie, díky! Jako bych tam byla.
Eva Balúchová
Letos jsem byla na Kuksu poprvé.Bylo to úžasné.Viděla jsem barokní sochy M.Brauna 12 cností,12 neřestí.Díky za tip na další výlet.
Marie Novotná
Hezké lákadlo,dobrý nápad na výlet a krásné fotky s popisem místa.
Hana Rypáčková
Zajímavé. Na opravený Kuks se chystáme...Díky za fotečky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...