Nejpohodovější cyklotrasa na Lipně

Nejpohodovější cyklotrasa na Lipně

21. 7. 2012

Kolem Lipenské vodní nádrže je nepřeberná řada možností pro cyklovýlety. Jsou zde trasy mírné, náročnější a také s obtížnými úseky. Projeli jsme pro vás čtyři trasy. Jako základnu jsme si zvolili Jenišov nedaleko Horní Plané. Vy si můžete upravit jednotlivé trasy podle vašich představ, vaší výkonnosti a podle místa, odkud budete vyjíždět. Součástí jedné z tras byl okruh z Frymburka, který popíšeme zvlášť. To proto, že se jedná o devatenáctikilometrový úsek prakticky bez jakéhokoliv převýšení převážně po nádherných asfaltových cyklostezkách.

Městys Frymburk

Frymburku vévodí při pohledu ze všech stran kostel svatého Bartoloměje. Dnešní podobu dostal dostavbou věže až v roce 1870, kdy byl naposledy opraven po posledním zničujícím požáru v roce 1866. Kostel na tomto místě má však bohatou historii sahající až před rok 1270.

Zvláštností frymburského náměstí je umělý potok vedený jeho středem, dnes už uprostřed parku. Jeho původ sahá na přelom 16. a 17. století. Podrobnosti se můžete dočíst v níže uvedených odkazech.

Cykloturistům, kteří zvolí tuto velmi snadnou trasu, doporučuji, aby začali lodním převozem z Frymburku do Frýdavy. Převoz jezdí každou celou hodinu (výjimkou je 13:20 a ne 13:00). Z bývalé obce, jejíž většina byla zaplavena jezerem přehrady, se vydáme po silnici vlevo do Přední Výtoně.

Přední Výtoň

V obci je areál letních sportů a několik možností občerstvení. Německý název Přední Výtoně Heuraffl znamená lesní chýše. Už v roce 1384 založili Jan a Petr z Rožmberka pro poustevníky v těchto lesích pod Frymburkem kapli sv. Pavla. Ve Výtoni projedeme kolem výrazného kostela svatého Filipa a Jakuba, dnešní podobu má od roku 1885. Do té se opět dostal po vysvěcení v roce 1995 po desítkách let chátrání pod správou armády. Objedeme zátoku a pokračujeme po zcela nové cyklostezce těsně kolem jezera.

Na opačném břehu přehrady můžeme pozorovat areál v Lipně a nad ním, na vrcholu Kramolína, netradiční 40 metrů vysokou konstrukci vyhlídkové věže. Ta zakončuje právě otevřenou Stezku korunami stromů.

Lipno nad Vltavou

Po cyklostezce dojedeme až k hrázi. Kombinovaná hráz o výšce 26 metrů byla postavena v letech 1953 až 1958 a je největší umělou vodní nádrží u nás. V letních měsících je každou hodinu prohlídka informačního centra s výkladem. Po opačné straně přehrady se vydáme do Lipna nad Vltavou. Dnes je na místě původní dřevařské obce moderní apartmanový rekreační areál s přístavištěm a řadou sportovních aktivit. Z Lipna stále po příjemné asfaltové stezce, vhodné i pro inline bruslaře, dojedeme zpátky do Frymburku. Trasa měří 19 kilometrů.

cyklistika cyklotrasy
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Bratan
A nevíte někdo ještě o nějaké cyklotrase u tohodle hotelu? http://hotel-lipno.cz/cs/ - jedeme sem příští týden s manželkou, tak bychom se rádi projeli na kolech
Dana Kolářová
Zajímavá trasa okolo Lipna.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%