Kouzlo české země: hrady a zámky
FOTO: archiv autora

Kouzlo české země: hrady a zámky

14. 1. 2016

V údolí mezi horami se nachází kraj, kde žije národ Čechů. Zem je půvabná, plná krásných měst, rybníků, lesů, skalních měst a hradů i zámků.

Některé věci nám tu zanechal tvůrce této přírody. Mnohá místa si však člověk upravil sám, pro své bydlení. Nejprve to byly jeskyně, potom chýše a nakonec domy. A tak vznikla města, vesnice. Prostě obydlí.

Vznikala hradiště na ochranu lidu i jejich vládců. Ti vládci si stavěli sídla pohodlnější a pohodlnější, pevnější. Vznikaly pevné hrady, které se pro pohodlí měnily později v nádherné zámky. Hradiště se měnila v opevněná města, ale i obyčejné vesnické chalupy. Některé hrady se časem měnily ve zříceniny. Dílem lidských rukou, dílem přírody.

Přesto nám bylo zachováno velké množství půvabných staveb. A tak jako tulák se snažím několik podívat se na ta památná místa naší národní historie.

Tady je několik obrázků z mých toulek zemí českou.

cestování fotografování naše tipy výlet
Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Máte můj hluboký obdiv, já znám asi tak max. 5 hradů či zámků. Víc jsem nestihla a v tomto životě nestihnu. Ale alespoň v okolí Plzně to zkusím napravit.Děkuji za inspiraci. Při návštěvě Doks chci vidět hrad Houska (údajně je tam podle legendy vchod do pekla)
Alena Várošová
Tak to teda čubrním.Tohle bych nestihla ani za dva životy Petře.Překrásná fotogalerie,zaujal mne Tovačov.Snad to není u Olomouce?5*
ivana kosťunová
Za nádhernou galerii a proto, že taky ráda navštěvuji hrady a zámky 5*
Eva Balúchová
Obdivuji vás co jste zvládl všechno navštívit.A i krásně vyfotit.Nemám možnost moc cestovat,tak jsem ráda,že si můžu prohlédnout vaše fotky.
Dana Kolářová
Úctyhodný počet památných míst naší národní historie a moc hezké toulky českou zemí. Děkuji.
Jiří Hudeček
Tiše závidím. Byli jsme asi na polovině těchto nádherných míst a snad nějaké ještě uvidíme na vlastní oči.
Květoslava HOUDKOVÁ
Máme sice malou zem, ale na hrady-zámky-tvrze atd. přebohatou. Vše navštívit - na to život nestačí - i když navíc jsou některé přístupné celoročně - seznam z tisku - ověřte si podrobněji: Rožmberk, Zbiroh, Kašperk, Loket, Grabštejn, Ratibořice, Staré Hrady, Švihov, Sychrov, Křivoklát, Karlštejn, Vranov nad Dyjí, Rájec, Pernštejn. Padaly i rekordy v návštěvnosti: 1.-Lednice, 2.-Český Krumlov, 3.- Hluboká n.Vlt., 4.- Karlštejn, 5.-Kroměříž Z fotek p. Stejskala si vypíši ty, které jsem ještě nestihla a zkusím se polepšit (prověřím zvládnutí dle zdraví).
Hana Rypáčková
Tedy Petře, ty jsi vážně toulavec .Jen tak dál, ať ti nohy slouží.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...