Přikrmujte a pozorujte ptáky na krmítku
FOTO: Jiří Novák - Vrabec domácí

Přikrmujte a pozorujte ptáky na krmítku

18. 1. 2016

Pozorování ptáků je stále se rozšiřujícím koníčkem lidí, kteří mají pozitivní vztah k přírodě. Pokud chcete ptáky pozorovat a zároveň jim pomoci přežít zimu, tak si pořiďte krmítko a můžete začít. Ornitologové vám poradí, co mají ptáci nejraději a jak je rozeznat.

Nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Ojediněle se na krmítkách a v jejich okolí objevují i čížci lesní, stehlíci, sýkora uhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkava jikavec, pěnkava obecná, hýl obecný, dlask tlustozobý, drozd kvíčala, drozd cvrčala, červenka a strakapoud velký. Za nejvzácnější a nejkrásnější skvost krmítek je ochránci ptáků považován brkoslav severní.

Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy jsou největší pochoutkou jablka a plody jeřabin. Můžete je zavěsit na větve před okno nebo kolem krmítka. Sýkorky, brhlíky a strakapoudy spolehlivě přiláká zavěšený hovězí lůj nebo lojová koule. Někteří ptáci, jako například pěnkavy, jikavci a chocholouši, nejraději sbírají semena na zemi pod krmítkem a tak není na škodu, když nějaká semena vypadnou.

Nejvhodnější potravou pro přikrmování ptáků, podle odborníků z Moravského ornitologického spolku, jsou semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře, jako doplněk, je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. Pokud některá semena v krmítku zůstávají bez povšimnutí a ptáci je nežerou, je lepší je do krmítka již nedávat.

Tam, kde krmítko navštěvují výhradně vrabci domácí nebo polní, je vhodné jim přilepšit strouhankou ze suchého bílého pečiva. V obchodech můžete koupit i různé směsi pro zimní přikrmování ptáků, nejlepší jsou však ty, ve kterých jsou převážně semena slunečnice. Čím pestřejší jídelníček ptákům nabídnete a čím je přírodě bližší okolí vašeho krmítka, tím více druhů na něm a v jeho okolí můžete pozorovat. Ptáci sice zatím nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje. Až později nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek jim může zachránit i život.

Do krmítek naopak v žádném případě nepatří zbytky jídel z kuchyně, chleba a slané pečivo. Ptáci by mohli po jejich pozření uhynout. Pokud si nejste jisti, jaký ptačí druh se objevuje na vašem krmítku, pak návštěvníky vyfoťte, nakreslete nebo dobře popište a zašlete dotaz do Moravského ornitologického spolku v Přerově na e-mail: mosprerov@seznam.cz. Ornitologové vám rádi pomohou s určením. Nebo se můžete podívat na videa ptáků, které můžete pozorovat na krmítku - zde.

 

 

příroda ptactvo
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Ptáčkům dávám černé slunečnice, pod budkou mám i loj.kouli. Je moc zajímavé je pozorovat. Doporučuji všem pomoci těmto drobným bytostem.
Miroslava Jachimová
Také krmíme a krmíme. Spotřeba slunečnice a lojových koulí je opravdu obrovská. Krmítko máme nejen za oknem, kde můžeme opeřence pozorovat, ale i na zahradě. Kromě sýkorek a zvonků k nám přilétají i dlaskové a občas i ten strakapoud. My se o ptáčky staráme celý rok. Máme dvě budky pro sýkorky a letos přibyla jedna i pro špačka. Doufáme, že se zadaří a i on letos na jaře vyvede své mladé.
Jaroslava Handlová
Při kontrolních jízdách na chatu nikdy neopomeneme dosypat do krmítka slunečnicová semínka a zavěsit lojové koule. Do příště je samozřejmě všechno pěkně "vyluxované". Je to radost, kterou rádi působíme ptáčkům i sobě.
Soňa Prachfeldová
Pozoruji, přikrmuji, je to můj první počin po procitnutí, mám ručně udělanou budku u okna a ranní káva s ptáčky a vedle publikace kolik je sýkorek a ostatních přezimujících ptáčků, studuji kolik je sýkorek a ostatního ptactva.
Alena Vávrová
Také denně zásobuji krmítko pro ptáky. Nejčastěji tam trůní pěkně vypasený kosák, říkám mu Jožka Černý, je to stálý obyvatel naší zahrady. Sýkorky čile pendlují - popadnou slunečnici a frr s ní na bez. Pod ním se to černá slunečnicovými slupkami. Občas se do krmítka napasuje i hrdlička a někdy mne poctí velké hejno zvonků. Ti paběrkují i po zemi. Už jsem vyfotila i dlaska.
Zuzana Pivcová
donesla, pardon
Zuzana Pivcová
Škoda, že už nesídlí archiv na Invalidovně, kam z blízkých žižkovských strání létalo v zimě mnoho zpěvných ptáků. Kolegyně donesl z domova starý atlas ptáků po synovi a už jsme luštily, kdo přiletěl. Bylo jich tam opravdu mnoho, od nás dostávali většinou slunečnicová semena a lojové koule. Různé druhy, jak uvádí Honza, měly opravdu různý styl přijímání potravy. Sýkorky popadly semínko do zobáku a ulétly s ním, zatímco zvonci seděli v krmítku a drtili a drtili. Pro mě to byl aspoň kousek přírody. Na Ruzyni to není. Je tam odkrytá krajina a blízko letiště.
Alena Várošová
Také lrmíme sýkorky,sem tam přiletí a posbírá kos co spadne z krmítka.Nejvíc tu lítají vrabci.Úžasné fotky ptactva.
Michaela Přibová
Také dávám krmení ptáčkům, ale vždy mám o ně strach, neboť naše čtyři kočky jsou dravci a mně je líto, když je loví. Vždycky si říkám, jak to ta příroda udělala a v duchu si říkám, kdo odnaučí kočky chytat ptáčky a psy běhat za kočkama :-)
Elena Valeriánová
Právě před chvílí jsem se vrátila ze dvorku, kde jsem do krmítka nasypala slunečnice na zítra. Novè lojové koule tam odpoledne pověsil manžel. Zítra jedeme brzy ráno do Olomouce a vrátíme se až večer, tak aby naší opeřenci nestrádali.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.