Čechy krásné, Čechy mé
FOTO: autor

Čechy krásné, Čechy mé

20. 1. 2016

Čechy krásné, Čechy mé...

To sice má slova nejsou, ale v mé duši hluboko zapuštěna jsou. Já v této zemi se narodil, mládí prožil, žiji v ní i dál. Snad až fádně to zní, ale českou kotlinu miluji, ač rád do světa se pustím.

Do světa za exotikou rád se jedu podívat, rád poznávám cizí kraj a mrav jeho lidu, přesto znovu se těším, až okolo mne slyšet je ta krásná naše řeč, co tak mile uchu lahodí. Každý národ má cosi v sobě, co dává sílu lidem, když pospolu jsou. Však také krajané v daleké cizině pospolu drží právě přes původní vlast svou, ač mnohdy je dělí majetek, vzdálenost.

Jazyk mnohdy i několik generací udržuje, to hlavně přes hudbu staré vlasti. Písnička je jako nitka, která, ač tenká, pevně drží české lidi pohromadě. Tak važme si toho, že v té zemi můžeme žít, snít a milovat se. My tu doma jsme, my nemusíme nikam daleko za slovem české písně. České, či moravské, my jeden národ jsme, v jedné zemi žijeme.

V které jiné zemi můžeš najít tak nádherná údolí, v nichž zurčí potůčky pod korunami stromů. Kde jinde nádherné tůňky jsou, kde nespočet romantických hradů a zámků je?

Tady krásná starobylá města máme, která nám svět závidí, tady překrásná skalní města jsou, rybníky, plné ryb. Ne, nemáme tu palmy a moře, za těmi právě jezdíme do krajů exotických.

My však Čechy máme, a to víc než moře je, to domov náš.

Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Zrovna si říkám, že byste mohl uspořádat samostatnou fotovýstavu Krásy naší vlasti. Máte rozhodně zajímavější a hezčí záběry, než jsou v některých prodávaných nástěnných kalendářích.
Soňa Prachfeldová
Nádhera, slovem i fotkami, tuto malou zemičku mám ve svém srdci navěky.
Hana Rypáčková
Ano, my se máme...Krásné povídání a pokoukání.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vaše fotky jsou opravdu velmi nádherné a tak i vaše vyprávění. Děkuji.....a musím vás ohodnotit 5 hvězdičkami
Lenka Hudečková
Krásná slova a ještě krásnější fotky...paráda, děkujeme :-)
Alena Vávrová
Opravdu moc krásné - slovem i obrazem. Úprava fotek musela dát hodně práce. Píseň "Čechy krásné, Čechy mé" je moje oblíbená.
Naděžda Špásová
Tedy, Petře, vaše poetické vyznání naší zemičce je kouzelné. Taky jí moc ráda objevuji. O fotkách ani nemluvím. Jsou moc hezké. Jste cestovatel jak se patří. *****
Libor Farský
To je kouzelné vyznání slovy i obrázky !
petr stejskal
Děkuji všem za jejich slůvka. Obráky nejsou úmyslně popsané,ale všechny jsou moje a z mé vlasti. Není přece důležité vědět,že tu a tam,ale že je u nás hezky ledaskde. Stačí se mnohdy jen dívat okolo sebe.To,co obyčejné se mnohým zdá,ve skutečnosti pohádkou je.
Zdenka Jírová
Na to bych odpověděla slovy básníka Vítězslava Nezvala:" ....tu nemohu se vynadívat a všechno ve mně začne zpívat. Zpívat a plakat, maminko má, jak je to hezké u nás doma," V.N."Hora Říp".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.