Tak se musí na šmejdy
FOTO: archiv autorky

Tak se musí na šmejdy

21. 1. 2016

Posílám něco pro pobavení, ale i k zamyšlení... Není to náš osobní příběh, jak by mohlo vyznít, přišlo mi to e-mailem, ale je to vtipné a poučné. Proto si dovoluji napsat Vám to sem a snad Vás pobavím...

Náš děda se v důchodu začal nudit. Na pivo mohl každý večer, mazat mariáš taky – a co umřela babička, se kterou se kvůli tomu hádal, začalo mu chybět vzrušení. Pak ho zaujaly letáčky od firmy, která organizovala zájezdy spojené s nabídkou zboží.

Vymlouvali jsme mu to. Děda se nechá umluvit a nakoupí za drahé peníze nějaký nepotřebný šmejd! Děda ale prohlásil, že není blbý. Letáček slibuje výlet na Hlubokou. Kousek odtud byl na vojně. Nalejvárnu přetrpí a pak se zadarmo podívá do kraje svého mládí. A Lenka – to jest já – může jet taky, poučí se o historii a dá na mně pozor, když se tak bojíte.

To bylo zničující. Děda chce na výlet – a já kvůli tomu musím o prázdninách vstávat v sedm ráno. To je na sebevraždu. Jak ho mám hlídat?

Předváděčka zboží se konala ve venkovském kulturáku a zkraje to vypadalo, že mě tam nepustí, ale děda prohlásil, že u sebe musí mít ošetřovatelku.

Slova se ujal moderátor, až nestvůrně opálený ze solária. Vychvaloval jakousi zdravotní deku a bohužel se zaměřil na dědu.

„Jistě chcete být zdravý,“ řekl. „Kdo by nechtěl, že? Proto potřebujete naši zdravotní přikrývku. A nejen vy! Přikrývka je antialergická, nedrží se vní roztoči, takový astmatik se pod ní vyspí dorůžova. Třeba i tady vaše půvabná vnučka…“

„To není moje vnučka,“ přerušil ho děda. „Ale milenka.“

Zalézala jsem pod stůl. Sál ihned přestala zajímat deka.

„Aha,“ zakolísal prodavač. „Ale i ta jistě ocení naši zdravotní přikrývku…“

„Z čeho to je?“ ptal se děda.

„Z antialergické tkaniny.“

„Složení vlákna chci vědět, vy tupče!“ zvolal děda. Prodejce našel přišitý cancour, stálo tam: 98% polyester.

„To se nedivím, že na to roztoči nejdou!“ skřehotal posměšně otec rodu. „Umělá hmota! Kdo by to žral?!“

Jiný prodejce začal předvádět nářadí a i zde měl děda řadu otázek: jestli je to kalené a legované – dozvěděl se, že je.

„Je tam nikl?“ dotíral. Byl tam i nikl. Taky molybden, chrom a vanad.

„A cesium?“ Ujistili ho samozřejmě, že i cesium tam je.

„Ježíšmarjá,“ vyděsil se dědeček. „Cesium je radioaktivní!!! Proč ho tam dávali?!“

Utekla jsem ze sálu. Předváděčka trvala ještě hodinu – a děda bez dozoru si objednal nádobí za osmnáct tisíc. Doma mi vynadali, že jsem ho neuhlídala.

Za tři dny přijelo auto s bednou kastrolů. Děda se k ní ale neznal.

„Počkejte, tak tohle nejde!!!“ nasupili se muži z dodávky. „Podepsal jste smlouvu a splátkový kalendář!!!“

„Nepodepsal,“ tvrdil děda.

„Podepsal, tady to máme!!!“

„Ukažte! Ahá! Tak to bude omyl,“ prohlásil děda. „Já se jmenuji Hrabánek.“

Dodavatelé se podívali na smlouvy. Rozmáchlým klikyhákem tam bylo napsáno: Polibtemiprdel.

klamání zákazníků Můj příběh
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Pobavila jste mě a vzpomněla jsem si na naši návštěvu předváděcí akce. Šlo o nějaké rychlovarné hrnce, slečna nám předváděla, jak v něm lze za 20 minut uvařit guláš. Vybrala si manžela, aby ochutnal, že maso je opravdu měkké. Ochutnal, prohlásil, že je to sice měkké, ale hnusné, a pronesl přednášku na téma, že guláš se musí dusit alespoň 3 hodiny a postupně přilévat vodu, zase dusit , atd. Vysloužil si potlesk přítomných dam a následně jsme byli vykázáni z místnosti. Taky jsem se moc bavila.
Lenka Hudečková
Prosím, psala jsem to hned v úvodu článku, že to není můj děda, ale přišlo mi to e-mailem a je tam zcela shodné jméno Lenka. To jen pro upřesnění...děkuji
Lenka Hudečková
Paní Květo, to máte jistě pěknou sbírku. Moje maminka kdysi tako jezdila s kamarádkou, ale jezdily spíše pro potěšení, pro výlet samotný a to ještě Šmejdi nebyli takoví šmejdi! Já to zde také dala hlavně pro poučení, i když si myslím, že sem na i60 chodí lidé rozumní. Film Silvy Dymákové jsem viděla...
Květoslava HOUDKOVÁ
Paní Lenko, ten článek o chytrém dědovi už mám, dcera mi to vytiskla - já občas okopíruji a rozdám pro poučení. Varování je dost, jenže: Důchodci se předem nepoučí !! (radši čtou kdejaký drb) = naletí - a pak si jen stěžují - TV, tisk ap. Já jsem na tyto výlety jezdila od r.2000 (dobře proškolena) a z těch hezkých barevných pozvánek jsem vytvořila Sbírku (mám kolem 6000 ks - pomáhají mi lidé z ČR - a brzy Sbírku předám sl. S.Dymákové, autorce filmu "Šmejdi". Dle dohody pomůže splnit můj sen: Aby Sbírka zůstala jako RETROvzpomínka na tuto dobu pro další generace!
Naděžda Špásová
No, Lenko, váš děda mě pobavil. Takhle se na ně musí. Kdysi jsme se s mužem zúčastnili jedné takové akce. Byly to začátky šmejdů a tenkrát byli ještě slušní. Stálo nás to tenkrát 500,- Kčs, za obrovskou cestovní tašku. V té době to byla téměř polovina měsíčního platu. *****
Alena Várošová
Tak to byl bystrý děda,všechny ty chytrolíny strčil do kapse.Vzpomínám jak mamka si objednala různé nádobí,nářadí a deky co ji přivezli a prý ještě vyhrála,tak musí podepsat papír o výhře.Samozřejmě že to byla úvěrová smlouvá.V hotovosti jim dala 20.000,- tisíc na na dalších 16 tisíc byla hypoteční smlouva.Na štěstí v tom případě,že druhý den brácha všechny krabice odeslal na jejich adresu,tak to trvalo asi 14 měsíců přes soud než peníze dostala a jak píšu měla štěští,podvodná firma mohla taky uměle zkrachovat. Takových lidí naletělo.
Hana Rypáčková
Vtipný děda!
Jarmila Komberec Jakubcová
Protože jsem nikdy žádné takové akce nezúčastnila vidím o kolik legrace jsem přišla - tedy pokud by byl přítomen váš děda. Ale vážně - i já znám ve svém okolí pár seniorů, které "šmejdi " připravili o hodně peněz. Je dobře, že už se takové akce nekonají (nebo ještě konají?). Článek velmi pěkně napsaný.
Eva Mužíková
Nebudu tvrdit, že jsem nikdy žádné akce nezúčastnila - jednou ano, kde předváděli deky z " ovčí vlny".. odolala jsem. Kamarádka si kdysi objednala nějaké hrnce, líčila mi s nadšením, jak dokonce byla vybrána do losovací soutěže....... no prostě naletěla, ale už na to zapomněla a zlost jí přešla.... Zasmála jsem se při čtení Vašeho příspěvku při představě, jak se asi ti šmejdi tvářili...
Lenka Hudečková
Navštěvovat ty jejich akce je opravdu pro silné povahy...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.