Máme se lépe než před 25 lety, ale cítíme se hůře
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Máme se lépe než před 25 lety, ale cítíme se hůře

21. 1. 2016

Češi mají výrazně vyšší reálné mzdy než před 25 lety, vlastní více majetku a žijí ve větších domech či bytech. Obytná plocha na jednotlivce stoupla z 25 metrů čtverečních na 32 metrů čtverečních. Klesl počet těch, kteří s příjmem vycházejí obtížně, vzrostl počet lidí, jimž se daří spořit. Vyplývá to ze studie Češi 1990 - 2015 poradenské firmy KPMG, která analyzovala mimo jiné zatím nezkoumaná data agentury STEM.

Přesto se podle průzkumu 71 procent Čechů domnívá, že se společnost nevyvíjí dobrým směrem. V roce 1993 přitom byly o opaku přesvědčeny celé dvě třetiny společnosti. "Ve zkratce se dá říci, že se máme lépe, ale cítíme se hůře. Z naší analýzy se zdá, že na vině je hlavně strach Čechů z budoucnosti. Pocit ohrožení v české populaci narůstá, v posledním roce je navíc vydatně přiživován i komunikační ofenzivou 'apokalyptiků'," komentoval data řídící partner KPMG Jan Žurek.

Podle dotazování má majetek v hodnotě přes jeden milion korun 62 procent domácností. Při zohlednění inflace mělo v roce 1995 majetek odpovídající dnešnímu milionu pouze 46 procent domácností. Finance se nicméně na celku podílí jen asi ze třetiny, zbylé dvě třetiny tvoří nemovitosti a jiný majetek.

Od roku 1993 se zvýšila průměrná česká reálná hrubá mzda téměř dvojnásobně (o 94 procent). Už deset let navíc neroste relativní rozdíl mezi průměrem a mediánem mezd, což naznačuje, že se nerozevírají nůžky mezi vyššími a nižšími příjmovými skupinami.

Příjem na spotřebu a bydlení ale Čechům sám o sobě nestačí. Proti roku 1993 narostlo zadlužení domácností, hlavně kvůli dostupnějším hypotékám, téměř na pětinásobek (v reálných částkách očištěných o inflaci). V posledních deseti letech tak více než 70 procent všech peněz z úvěrů domácností směřuje právě a stabilně do bydlení.

peníze životní postoj životní úroveň
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vítězslav Blažek
S přihlédnutím ke zřejmě širokému záběru současné populace v uváděné studii se dá s příspěvkem souhlasit jen do určité a jen velmi všeobecné míry, ale přivítal bych podobnou analýzu (průzkum) konkrétně pouze u starobních důchodců, ale také s přihlédnutím ke všem důchodovým věkovým kategoriim, včetně růstu důchodů ve srovnání s růstem cen, zejména pak základních potravin a výrobků běžné potřeby !!! Mohu navíc doporučit k průzkumu velmi solidní a objektivní agenturu IPSOS.
Dana Novotná
Tedy nevím, jak kdo, ale já se mám, nebo měla, pokud jsem pracovala, pořád stějně. Akorát místo 3pokojového bytu mám maličký 1pokojový. Tak to vám všem závidím, že se máte líp, než před 25 lety. Pokud to nejsou jenom keci!!!!!!
Dagmar Bartušková
Lydie, souhlas.
Soňa Prachfeldová
Všeobecně se máme určitě lépe, chci hledět do budoucnosti optimisticky, aby se také měli dobře naši potomci . jen kdyby ten svět nebyl tak zoufale neklidný !
Naděžda Špásová
Asi se máme líp, ale také jsou mnohem větší sociální rozdíly. Kam se podíváte, vidíte nebo slyšíte žádosti různých nadací a bůhví koho ještě o příspěvek, nelépe finanční. Rodiny se díky novodobým lichvářům zadlužují a stát se na to jen dívá. Mám trochu obavu, že naše děti na tom nebudou zrovna nejlépe.
Lidmila Nejedlá
Na tom, aby se měl člověk dobře, musí dlouhodobě pracovat. Pokud nekrade nebo nevyhraje v loterii. Nejde o to, jak se mám já, ale jde mi o to, jak se mají moje děti. Budou mít práci? Zvládnou podnikání? To je pro mne současná starost. Jsem ráda, když mi odpoví, neboj, je to v pohodě. Já osobně si na nic nestěžuji.
Lenka Hudečková
Možná se máme lépe, ale k čemu mi jsou jahody, papriky, a jiné letní ovoce v supermarketech v zimě, když si je pro jejich cenu nemohu dovolit? Můžeme se dostat do světa, ale nemáme na to peníze? Ale nechci si stěžovat, jsem ráda, že jsem a s manželem si dopřáváme to, na co máme. Takže cestujeme po Čechách a hojně využíváme slevových voucherů k pobytům. To tu dříve nebylo a je to moc prima. :-)
ivana kosťunová
To by bylo smutné, kdybychom na tom byli stejně jako před 25 lety.
Květoslava HOUDKOVÁ
Někdo se má líp - někdo hůř - podstatné je, že JSME TADY FURT! (mám k tomu pěkný článek, ale je moc dlouhý na opsání ( pokud nezapomenu, přibalím i tento text do Doks).
Jarmila Komberec Jakubcová
Určitě se máme lépe, jen jsme o 25 let starší. Myslím, že media jako televize, rozhlas a tisk mají velký vliv na psychiku a spousta lidí podléhá strachu co nás čeká v budoucnosti. Ale jak vyplývá z poslední ankety týkající se obav z migrace, tak naši íčkaři jsou většinou optimisté a věří svému rozumu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...