Léto 1969
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Léto 1969

24. 1. 2016

V naší zemi milované,
nechceme mít bolševiky,
jen svobodu bez diktátu,
proti nám již řadí šiky.

Máme dlouhý vlasy,
to jim vadí asi,
nezpíváme častušky,
řežou do nás obušky.

V šestnácti nás mlátí,
milice i s poldy,
Ringo, George, Paul, John
kdy kluci z The Beatles,
dávno byli lordy.

 

(z cyklu "šuplík")

 

 

Moje poezie
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
petr stejskal
Když to tady čtu, tak přemýšlím, kde jsem vlastně žil. Bylo to vůbec v Československu? Nebo jsem byl v nějakém koncentráku. SSM stejně jako Pionýr byla dobrovolná organizace a také se do nich tak vstupovalo. já kdysi vedl pionýra a paradoxem jsem měl problém s paní učitelkou, co za trest občas zakázala dětem pionýra. je faktem, že na ty koncerty s vlasáči jsem nechodil. Neměl jsem je zakázané, ale byly pod moji úroveň
Zdeněk Horenský
Sám jsem viděl v Kyjově, jak Skoumal s Vodňanským se nebáli při svém vystoupení přímo ukázat do hlediště na tzv. dva také diváky, které už znali a kteří si dělali poznámky co kdy řekli závadného i ihned o tom referovali na kulturních komisích a oba měli často velké problémy. Ale už toho měli dost, tak o tom klidně veřejně na jevišti hovořili.
Zdeněk Horenský
Franto ty jsi sice pořádal za bolševika mnoho vystoupení, ale neviděl jsi do zákulisí hudební scény, asi jsi nevěděl nic o kontrolách repertoáru zpěváků, pochybuji že víš o tom, že museli absolvovat mnoho koncertů v SSSR, NDR apod. aby mohli také někdy za dozoru nahlédnout na Západ. Oni o tom na vystoupením a v šatnách nemluvili, protože už by si nevrzli. Proč si myslíš že Husák osobně přesvědčoval mistra Gotta, aby se vrátil, když začal uvažovat o emigraci a setrval na Západě déle než měl? A už jedniou jsi vzpomněl, že Walda se tady měl jak prase v žitě a přesto emigroval. Ono se o tom ani dnes moc nemluví, jen ty vychvaluješ světlé včerejšky se socialistickou kulturou.
Zdeněk Horenský
Františku nezlob se, ale ty dokážeš převrátit úplně všechno. Básník tím chtěl jen říci, že zatímco beatníci v Anglii byli pasováni do šlechtických titulů, u nás byli pronásledováni za dlouhé vlasy a muziku. Beatles zcela určitě nepředkládali své texty debilním komisím a nedělali pitomé přehrávky s tím, aby jim dovolili co mohou a co nesmějí hrát.
František MENDLÍK
Vážená paní Ivano. Jsem pamětník. Těch bojovníků bylo velice poskrovnu. To až teď je plno hrdinú Třetího odboje. Prostě jsme žili normálně a SSM bylo součástí života, stejně jako Pionýr. Kecy takzvaných historiků jsou pustá lež. Hrdinové byli za hranicemi a jen někteří doma žili za cizí peníze. To je fakt.
ivana kosťunová
Možná kdyby mládí nevstupovalo do SSM s odporem, ale nevstupovalo vůbec, byli jsme dnes někde jinde.
František MENDLÍK
Mládí protestovalo jak mohlo. Do SSM vstupovalo s odporem. A z bojícího mládí roku 1969 se za dvacet let vyrojilo jeden milion komunistů a praví hedinové byli nuceni žít v disentu za cizí peníze.
Marie Magdalena Klosová
Bohužel,je u nás pořád dost "stejskalů",kterým se líbil ten"pořádek",plná lednice a krom páru "černoušků" z královských rodů na našich universitách,nikde žádný "cizák",co by nám "ujídal" z našeho.Doufám,že ať tak či tak,nikdy se to nevrátí.mm
Soňa Prachfeldová
A dnes jsou na třetí příčce po ANO a ČSSD, pravice úplně propadla.
Soňa Prachfeldová
Tehdy jsme jich měli plné zuby a mládí protestovalo jak mohlo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.