Co můžeme dělat v únoru
FOTO: Divadlo bez zábradlí (Z představení Každý den ve stejnou dobu)

Co můžeme dělat v únoru

24. 1. 2016

Do divadla k Heřmánkům
Pražské Divadlo Bez zábradlí, které vedou herci Karel a Hana Heřmánkovi, má na repertoáru řadu skvělých světových komedií. Jde o osvědčené kusy jako například Každý den ve stejnou dobu. Příběh dvou milenců vyššího věku, kteří se setkávají pouze jednou ročně, patří k divadelní klasice. Divadlo uvádí i jeho volné pokračování s názvem Další roky ve stejnou dobu. Režie se ujal Jiří Menzel, ústřední dvojici hrají Zdeněk Žák a Veronika Freimanová. Tak už zbývá jen se podívat na stránky divadla www.bezzabradli.cz a naplánovat si termín.

Na valašský masopust
Jedna z nejnavštěvovanějších akcí Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm, masopustní veselice, se letos koná už 6. února. Začíná se v devět ráno, končí v šestnáct hodin odpoledne a jako každý rok půjde o smršť lidové muziky a hromady skvělého jídla. Koná se v Dřevěném městečku a mimo jiné se na ni sjede spousta řezníků z okolí se svými zabíjačkovými lahůdkami. Bude se soutěžit o nejlepší valašskou klobásku, o nejlepší valašskou tlačenku, takže doporučení: Před návštěvou skanzenu doma moc nejíst.

Usmažme koblihy
Smažení koblih dříve bývalo doma běžné a docházelo k němu zpravidla v únoru. Koblihy zkrátka patří k masopustu. Také vás někdy napadlo, že koblihy, které dnes kupujeme v obchodech za nic nestojí? Takže je příležitost usmažit si doma vlastní. Receptů je na internetu dost. Ano, je to nezdravé, mastné, ale takové únorové smažení koblih, třeba hromadně s přáteli, a přitom popíjení čaje s rumem, má něco do sebe.

Provětrejte šatníky
Únor je ideální doba zabilancovat si nad tím, co jsme z hromady zimního oblečení v zimě nosili a co zase další zimu strávilo nečinně ve skříni. Máme doma dvacet let starý kožich, který je proklatě těžký, vypadáme v něm jako medvěd a ještě se do něj dávají moli? Visel tam a my další zimu strávili v lehké péřové bundě, ve které je více teplo, je lehká a připadáme si v ní tak o deset let mladší? Není třeba čas se té potvory staré chlupaté zbavit? Bývají to těžká rozhodnutí, ale lidé, kteří rozumí módě, mají jasno: Co jste neměli několik let na sobě, patří do charity nebo do kontejneru.

Kniha o špionovi
Novinář Vladimír Ševela napsal zajímavou knihu o Karlu Köcherovi, který byl zřejmě jediným zahraničním agentem, kterému se odařilo proniknout do CIA. Tento Čech dostal v roce 1965 dostal úkol infiltrovat se do amerických tajných služeb. Je to příběh jako z akčního filmu a přitom zatím nebyl v české literatuře faktu zpracován. Kdo má rád příběhy plné napětí a zároveň pravdivé, je to pro něj tip na čtení na únorové zimní večery. A kdo je z Ostravy, může přijít 11. února v 16. odpoledne do tamního Domu knihy, na besedu s autorem.

V Plzni do divadla
Městský obvod Plzeň 1 zve seniory do divadla na cenově zvýhodněné vstupenky. Na Nové scéně plzeňského divadla mohou přijít například na činohru Flamendr, která se hraje 14. února od 19 hodin. Více informací o pravidelné nabídce divadla pro seniory se dá získat na stránkách plzeňské radnice.

Na trhy do Brna
V Brně začínají od 20. února takzvané Vinohradské trhy, od nichž si organizátoři slibují, že se stanou tradicí. Na tržišti v brněsnké části Vinohrady se v sobodu od devíti hodin ráno budou nabízet potraviny od farmářů a statkářů, zkrátka akce jede na současné vlně zájmu o kvalitní a zdravé jídlo vypěstované či vyrobené v Česku. Součástí budou atrakce pro děti a doprovodný program. Pro Brňany to tak může být příležitost ke strávení příjemného sobotního dopoledne.

Za módou na KABO
Kdo má rád módu, má v Brně příležitost ve dnech 20 až 22. února, kdy se na tamním výstavišti koná tradiční veletrh Styl-KABO. Sjíždějí se na něj renomovaní módní tvůrci i lidé, kteří se prostě jen zajímají o krásné oblečení a doplňky. Zkrátka, příležitost, jít se s kamarádkami podívat na nějakou tu módní přehlídku.

 

 

kultura naše tipy zábava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Bohužel zahrádkářka nejsem, tak se budu věnovat běžkám a užívat si zimy.
Soňa Prachfeldová
A také zahrádkáři už mohou vysévat papriky a pomalu řízkovat pelargonie a j.
Marie Foltýnová
Když je doba masopustu,tak se těšíme,že brzy bude jaro.I letos se těším a jsem zvědavá,jak se příroda zachová.Čtu zde,že 20 února začínajív Brně Vinohradské trhy.To může být opravdu lákavé,krásně prožité sobotní dopoledne.Nevím,nevím,jestli odolám.Díky redakci za přehled zajímavých akcí na měsíc únor.
Jana Šenbergerová
Jak tak na to koukám, my skončíme u koblih, i když po přečtení knihy Život bez pšenice je mi jasné, že to není nejlepší nápad. Nicméně koblížky z tvarohu jsou taková dobrota, že je dokážeme slupnout i bez přátel a rumu. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...