Procházka s koňmi
FOTO: autorka

Procházka s koňmi

2. 2. 2016

 
Je poslední lednový den, neděle, venku svítí slunce a trochu víc fouká. Dcera mě ani nemusela moc přemlouvat, abych s ní jela na koně. No na koně. Jednalo se o to, že potřebovala své koně nechat proběhnout. Takže jsem sbalila kulicha, foťák a jely jsme na Hlinnou. To je malá vesnice nad Litoměřicemi. Spolužačka Tereza tam chová a ustájňuje koně a naše dcera Tereza tam má své dva koně. Kobylku Meggy a jejího syna koníka Matese.


Když je přivedla z pastviny na dvůr, tak jsem se trochu vyděsila. Byli mírně řečeno obaleni blátem. To totiž koně moc milují, vyválet se v bahně. Vzhledem k tomu, že nešli pod sedlo, dala jim jen ohlávku a vyrazili jsme ven. Kolem Hlinné je docela dost travnatých pozemků, na které lze jít na procházku. Bylo krásně, i když trochu větrno, narazila jsem kulicha, připravila foťák a mačkala spoušť jak o závod. A že bylo co fotit.


Hlinná leží v kopcích, takže nebe tam bylo přímo kouzelné. Nejen slunce, modrá obloha, ale i tmavé mraky, peřinové mraky, do toho běhali koníci, tedy kobylka chodila, protože nebude dlouho trvat a bude mít hříbátko. Koník Matýsek se pásl a pak za námi vždycky vyrazil, aby se náhodou neztratil. Vzhledem k tomu, že celá oblast je CHKO Českého středohoří, je tam možnost hezkých výletů, např. na kopec Hradiště, z kterého je za jasného počasí nádherný výhled.


Nebudu psát o vesnici, nebo pamětihodnostech. Má své stránky http://www.obec-hlinna.cz/, a každý, kdo by se tam chtěl vydat, si to může přečíst. Chtěla jsem jen ukázat lásku k jinému zvířeti, než jsou pejsci, kočičky a jiná drobotina. Tuto lásku dcera zdědila po mé babičce, která pocházela z Ukrajiny, kde prý měli hospodářství. Obdivuji ty drobné holky, jak se nebojí a jsou ochotny pro své lásky udělat hodně. Jak jsou schopny vědět, jakou má kůň povahu, kdy má radost a kdy se vzteká. Kdo sdílí stejnou náklonnost ke koním, tak ví o čem mluvím.


Fotila jsem nejen koníky, ale i mraky, protože to je zase moje záliba. Ke koním cítím respekt a pozoruji je z uctivé vzdálenosti. Ten kohout tam byl po návratu, proto je poslední a líbil se mi, jak se nakrucoval. Omlouvám se za trochu horší kvalitu u některých fotek. Světlo si ze mě dělalo legraci. A ještě poslední zajímavost. Kdysi se na Hlinné natáčel  fantasy film Mlhy Avalonu. Byl docela pěkný.

příroda zábava zvířata
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Koně se mi moc líbí, nebojím se jich, ale mám před nimi samozřejmě respekt. Krásný článek Nadi a nádherné fotky...děkuji. :-)
Zdenka Jírová
Ke koním mám úctu i respekt. Jsou krásní , inteligentní a hrdí. Neměla jsem nikdy příležitost sw k nim více přiblížit, ale mám je ráda. A fotky se Vám povedly jsou pěkné,
Jarmila Komberec Jakubcová
Na koních jsem nikdy nejezdila ale moje vnučka tuž to zkouší a moc se jí to líbí. Fotky jsou moc pěkné a tak i povídání.
Jana Šenbergerová
Vedle koně si připadám tááákhle malinká, takže respekt a obdiv. A kohout je pěkný frajer. :-)
Elena Valeriánová
Má dcera odmalička milovala psy, každý smeták byl pro ní nádherný miláček. Sedmnáctiletá vnučka miluje od malička koně, neštítí se žádné práce kolem koní. Ale má ráda třeba i krávy, říká, že jsou nádherné :-) já mám velmi ráda ptáky. Moc hezký článek.
Eva Mužíková
Nadi, jak jsem už psala u fota dne, nádhera - koně i mraky... Moje neteř z Hradce Král. má také dva koně, ustájené u soukromníka. Stojí je to spoustu peněz, času, ale to vše vyváží radost z jízdy, pohlazení a někdy i pádů / to asi moc radostné nebývá/. Tak ať dobře ohřebíte přírůstek..
Alena Vávrová
Naďo, LÍBÍ, koníci, krajina i mraky. To všecko i já fotím moc ráda. Doufám, že uvidíme i to hříbátko, co se má teprve narodit.
Alena Várošová
Paní Naďo koně jsou krásná,ušlechtilá,noblesní zvířata.Je to krása i starost.Vnuk chodí s holkou a ta se stará také o koně,nejsou ovšem její..Studuje vysokou a ve vloném čase se jim věnuje.Máte krásnéfotky zachycující nejem koně,ale i ty Vaše mráčky.Kohout je skvostný,ale na koně nemá.5*
petr stejskal
Nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. Sice nevím,kdo to napsal, či jen řekl,ale jistě to byl někdo, kdo koníčky a přírodu měl rád. Nadi, hezké. Je zajímavé,že dnes se koníčkům věnují více dívky než kluci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.