5 potravin, které mohou vašemu psovi vážně ublížit
Ilustrační foto: MarppetfoodCZ

5 potravin, které mohou vašemu psovi vážně ublížit

2. 2. 2016

Pejsci umějí udělat psí oči tak, že bychom jim od stolu dali modré z nebe. Sem tam jim přilepšíme šunkou, řízečkem nebo dokonce je necháme dojíst talíř od oběda. Z výživového hlediska to není moc zdravé, nemluvě o výchovném aspektu. Jsou ale určité potraviny, které bychom psovi nikdy neměli dávat, abychom nehazardovali s jeho životem. Přinášíme vám pět těch nejzávažnějších.  

Čokoláda

Čokoládu miluje většina z nás a svůj život si bez ní nedovede představit. Čokoláda je pro psa v určitém množství toxická a smrtelná, především pak ta hořká. Může za to přítomnost látek jako je kofein, teobromin a vysoký obsah tuku. Pes, který si smlsne na velké dávce čokolády, tak může mít srdeční problémy, které vedou až k úmrtí.

Nevhodné ovoce

„Některé ovoce psům nevadí, ale pozor si dávejte na avokádo či hrozny, které mohou způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce a především vážné problémy s ledvinami. Dále pak například třešně, meruňky a hrušky způsobují nadýmání, průjmy a silnou dehydrataci,“ říká Martin Pučálka odborník na výživu psů.

Kofein

Jakékoliv potraviny a nápoje, které obsahují kofein, jsou pro psa naprosto nevhodné. Pozor si dejte např. na kávové sedliny, které může pes snadno vyčenichat. Kofein zapříčiní stimulaci nervového a cévního systému a může způsobit zvracení, neklid nebo dokonce ve vážných případech také smrt.

Ořechy

Pozor si dávejte především na vlašské a makadamové ořechy. Ty jsou pro psí organismus vysoce toxické a způsobují alergické reakce, špatnou koordinaci i třesavku. Smrtelné mohou být pro psy, kteří mají vrozené srdeční potíže.

Cibule

„Lidskému organismu cibule dodá plno zdravých živin. Psovi bohužel ale ve větším množství velmi škodí, protože obsahují látky, které ničí červené krvinky a mohou tak vyvolat i anemii. Nehledě na to, že cibule psa velmi nadýmá. Vhodná není ani pažitka, jak syrová, tak ve vařeném stavu,“ dodává Martin Pučálka.

 

Čím krmíte psa vy? Napište nám, co má váš pejsek nejraději.

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Lenko, je vidět, že se vyznáte... chválím...
Lenka Kozlová
Psy i kocoura krmím masem. K masu dostávají zeleninu + přílohy (vločky, těstoviny, rýži, občas vařený brambor) milují i ovoce, ale to dostávají jako pamlsek
Zdenka Jírová
Je dobře, že redakce uveřejnila tento článek. Stále se ve svém okolí setkávám s tím, jaké nesmysly lidé dávají svým psům i v dobré víře, že jim to prospívá, Moje dcera přednáší na vysoké škole mimo jiné i o kynologii, od svých 15 let se psům aktivně věnuje, takže jsem dostatečně poučena o jejich zdravé výživě, i když já už psa nemám. Sleduji ale její práci.
Eva Mužíková
Bertík dostává hypoalergetické granule, stojí strašně moc peněz a tak jsem se rozhodla, nechat mu udělat testy, je li to třeba stále tak hrotit. Nedostává vnitřnosti / veterinář nedoporučuje, je v nich nejvíc svinstva /. Dokud se dalo koupit malé balení syrového masa, ryb, dršek, krmila jsem jej jen tímto / Jako pamlsky má sušenky z veteriny... / ale stejně občas ujedu:
Michaela Přibová
Psům vaříme maso, event. pečeme a někdy podusím. Občas granule. Jelikož naše kočky jsou mlsné, dojídají po nich i konzervy. Když např. svačíme chléb se šunkou či sýrem, sedí oba psy u nás a jí s námi. Také náš Čiko jakmile najde ořech, rozlouskne ho a sní. Nic mu potom není.
Elena Valeriánová
Máme na zahradě starý ořešák a Rex jak najde ořech, tak ho rozlouskne a jádra smlsne. Nic mu nebylo. Teď budu mít strach.
Alena Várošová
Také krmíme granulemi,jinak vaříme kupujeme předvařené žaludky,ledvinku,kousek játer,plíce a to uvaříme.Zbytek co by nesežrala,tak hned zamrazíme a potom dáváme postupně.Pes co nám umřel byl většinou na granulích seděl pod stromem a žral meruňky,jablka,co spadlo ze stromu.Nebo si jablko i sám utrhl a dožil se 14 let a 5 měsíců.
Hana Rypáčková
To jsme vždy dodržovali....Náš Venda má rád švestky.V zahradě bychom mu těžko zakázali toto ovoce.Ale asi je vhodné. Krmíme granulemi a kapsičkami s rýží.
Květoslava HOUDKOVÁ
Moje poslední fenka (střední špic) se dožila 15 let. Z těch 5ti potravin neměla: KOFEIN (ani já kávu nepiji, nerada). ČOKOLÁDA - existuje speciál. psí. OVOCE - občas dostala část banánu. OŘECHY - občas jen ty, co jsem vydloubla ze své čokolády. CIBULE - patří do omáček = nevadila. Psům omezit sůl (snadné-též sama málo solím) a brambory (ty jsem jí nedávala). Ale např. baštila i "zemlbábu" a jídlo, co jsem vařila. K tomu denně hrstičku granulí - život plynul v pohodě
ivana kosťunová
To jsou všechno potraviny, které by mě nenapadlo psovi dát, ale myslím, že by je ani nejedl Takhle řízek , maso. Ale od té doby co se u nás začaly prodávat psí konzervy a granule, je myslím tento problém vyřešen.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...