Fotoreportáž: Hradec Králové
FOTO: autor

Fotoreportáž: Hradec Králové

26. 2. 2016

Na soutoku Labe a Orlice v lůnu východních Čech se nachází starobylé město Hradec Králové. Věnné město českých královen. Už v samotném názvu je, že to bylo ohrazené město s velkým hradem. A také, že to bylo město královen, jak tehdá se psalo králová.

Králová už odešla, z hradu nic nezůstalo, ale město hrdé ano. V časech husických se toto město stalo centrem jedné z větví husického hnutí, sirotků. Později, za válek prusko-rakouských, toto město se značně opevnilo a stala se z něho pevnost. Pevnost svazovala město v rozvoji, a když po bitvě u Chlumu v roce 1866 pevnost nesplnila svůj účel, město dostalo novou šanci. Díky janu Pospíšilovi se Hradec postupně zbavoval hradeb.

Ve stejném roce, kdy do města byla přivedena železnice, byla pevnost definitivně zrušena. Po bývalých hradbách vznikalo nové město. Po vzniku Československé republiky se město, díky významným architektům, se město změnilo v salon republiky. Mnohé stavby z těch dob dodneška zdobí toto královské město.

cestování fotografování
Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Krásné fotografie,milon krásných fotografií.Ráda jsem se prošla Hradcem Králové,kam se příští na skok týden chystám.
Michaela Přibová
Ahoj Petře, zase jsem si početla v tvém zajímavém článku a prohlédla moc hezké fotky. Víš, že mi pomáháš ve výkladu? Prosím tě, jak se jmenuje ten gotický chrám? Ano, paní Jarmilo, bylo to věnné město Elišky Rejčky. Děkuji, děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi pěkné fotky, byla jsem v Hradci asi 3x ale tolik krásy jsem si nevšimla. Myslím, že to bylo věnné město královny Elišky Rejčky, která později založila klášter klarisek v Brně. Máte 5 hvězdiček pane Petře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...