Chřipky jsou tady, Česko je na prahu epidemie
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Chřipky jsou tady, Česko je na prahu epidemie

5. 2. 2016

Prudké střídání teplot si začalo vybírat svou daň. Akutních respiračních onemocnění v Česku v pátém kalendářním týdnu přibylo o deset procent, chřipek dokonce o 56 procent. Celková nemocnost dosáhla 1446 na 100 tisíc obyvatel. Vzestup nemocnosti je ve všech věkových skupinách.

V celé republice je hlášeno 51 vážných průběhu chřipky, sedm pacientů zemřelo. Všichni pacienti s těžkým průběhem měli nějaké chronické onemocnění a vesměs nebyli proti chřipce očkováni. Věk pacientů se pohyboval od 35 do 85 let.

"Mluvíme o rozvíjející se epidemii prakticky na celém území, byť zatím regionálního charakteru. Ale oheň se rozšiřuje," varoval vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Mezi kraji není podle něj větších rozdílů, více zasaženy jsou kraje Středočeský, Liberecký, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský. Například na jižní Moravě hygienici hlásí nastupující chřipkovou epidemii, lékaři v tomto kraji zaregistrovali přes 20 tisíc lidí s akutními respiračními onemocněními mezi 1,2 milionu obyvatel. Nemocnost bude pravděpodobně nadále stoupat. V nemocnicích ve Zlínském kraji už začínají kvůli chřipce platit zákazy návštěv.

Dominujícím kmenem je subtyp A/H1N1, typ B a subtyp A/H3N2. Testované vzorky potvrzují antigenní shodu s vakcinálními kmeny, očkování tedy pro tuto sezónu by mělo dobře chránit.

Chřipka se od běžného nachlazení liší rychlým nástupem, vysokou horečkou, bolestí svalů, kloubů a hlavy. Na rozdíl od běžného nachlazení může chřipka trvat i několik týdnů, zejména pokud se člověk snaží ji přechodit. Tím podle lékařů ale může riskovat život - organismus se vyčerpá, hrozí zápal plic či zápal srdečního svalu. Nejvíc ohroženi komplikacemi jsou lidé s nemocemi srdce a cév a diabetici.

 

      Jak se vyhnout chřipce

  • Dopřávejte si pravidelnou fyzickou aktivitu

  • Otužujte se

  • Snažte se vyhýbat nebo se příliš nezdržovat vmístech svelkou koncentrací lidí (dopravní prostředky, čekárny u lékaře, kina, divadla, supermarkety)

  • Konzumujte dostatečné množství ovoce a zeleniny, které zajistí příjem vitamínu. Zvlášť důležité jsou vitamíny C a E, beta-karoten a flavonoidy

  • Užitečné jsou i výživové doplňky s obsahem zinku a selenu

  • Teple se oblékejte (hlavně dejte pozor na nohy a ledviny)

  • Větrejte

  • Vyhýbejte se zakouřeným prostorám

  • Dodržujte pitný režim

  • Dodržujte zásadu mytí rukou mýdlem

  • Snažte se zbytečně nedotýkat očí, nosu a úst

  • Dopřávejte si dostatek spánku

  • Snažte se vyhýbat zbytečnému stresu

epidemie chřipka prevence zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miroslava Jachimová
V posledních asi 3 letech jsem se jí s úspěchem vyhnula. Letos se mi to ovšem nepodařilo a momentálně s ní zápasím. Nemohla jsem se ani zúčastnit ve čtvrtek íčkařského masopustu a to mě dost mrzí. Jinak zásady, jak se jí vyhnout dodržuji, ale je to jako ruleta.
Alena Várošová
To chce zázvorový čaj,citron a med.Máme namražené oranžové bobulky rakytníku,vždy odsypu ze sáčku tři,čtyři velké lžíce a dám na to 1 velkou lžíci tekutého medu.Počkám hodinu a pak skoro každý den konzumujeme.Když si některý den nevzpomenu,nic se neděje. Dřív jsem se oprané a oschlí dávala přímo do medu,některých malých skleničkách začaly kvasit.Tento způsob je vhodnější a není pracný.
ivana kosťunová
doufám, že ji zvládnu jako každý rok
Eva Mužíková
Jarmilo, já bych na to moc nespoléhala, raději dodržuj níže uvedené " třináctero":)))))
Lenka Hudečková
Nelze se moc vyhýbat lidem, když s nimi člověk pracuje. Vitamíny užíváme, snad se nám chřipka vyhne.
Jarmila Komberec Jakubcová
Doufám, že chřipka do Plzně dorazí až po 1.březnu - to už budu v Maroku a tam se doufám nedostane.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...