Dodatek k anketě
Ilustrační foto: pixabay.com

Dodatek k anketě

16. 2. 2016

Právě probíhá anketa na téma: Jak se žije českým důchodcům. Každý má právo na vyjádření své situace, já chci doplnit článkem z Mladé fronty DNES, protože patřím do uvedené kategorie: "Téměř 15 % lidí nad 65 let, kteří žijí sami, hrozí chudoba. Jde zhruba o 75 000 lidí, většinou žen."  

Vyplývá to z průzkumu životních podmínek seniorů v Česku, jehož výsledky zveřejnil Český statistický úřad. Do chudoby se propadá člověk, který nemá měsíčně ani 60% stanoveného mediánového příjmu - to odpovídá částce zhruba 9 900 Kč!  (O této částce se mi ani nesní - už se zřejmě nedožiji! Můj důchod není k žití, ale k přežívání od termínu k termínu - heslo "vydržet").

 

 

 

penze senioři
Hodnocení:
(2.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Dobrý podvečer paní Květo, to mě těší, že znáte Beroun, \deixe noviny také čtu. Bus na Prahu jede přes Plzeňku=tady většinou nastupuji já (bydlím v Tovární, to je pod Zábranským kostelem), pak má stanici U černého koně, pak za mostem v Brožíkové a přejed závory a za Benzínkou najede na dálnici - končí na Nových Butovicích, Trvá to asi 25 minut. Tam je hned metro nebo jezdí jiná linka na Zličín. já jsem momentálně marod-bojuji s bacilem. Mějte se hezky, z Berouna zdraví Jitka V.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milé kamarádky, děkuji moc za vaše rady i podporu - až půjdu na MěÚř platit nájem, zastavím se na Sociál. odboru a vyzvednu si ty potřebné "papíry" k vyplnění. Bude možná i problém, prokazovat vlastní náklady: Bytový elektroměr mám svůj = výši záloh mohu doložit, též i vyúčtování. Teprve od této sezony máme měřiče na topení, odvoz odpadu též na osobu. Nájemné je zálohové (zahrnuje vodu, spol.elektřinu, ještě i splácení kuch.linky, úklid a topení spol.prostor .... Po roce (březen) dostáváme vyúčtování - a z toho jsem měla docela strach. Např.: V některých bytech se topilo "na plné pecky". Když to přehnali, tak pustili do chodby, či otevřeli okno. Voda: velké prádlo mi pere dcera, osobní jen ručně - pračku nemám, vanu také ne - pouze sprchu. Ale za vodu - tím rozpočítáním - platím i značné plýtvání - boj o vlastní vodoměr je -zatím- marný. ( Např. 3 roky! jsem "bojovala" o pošt. schránky - tady to bylo "jak za krále Klacka": Pošta všech se dávala na stoleček ve vstupu, vč. reklam.letáků - do kterých leccos zapadlo a pak vyhodilo) a každý se v tom hrabal "jak baba v koksu". (Já jsem si aspoň - zdarma - zařídila úložné desky na Poště a poštu tam vyzvedávala.) No, snad kolonky k vyplnění nějak zvládnu? - a naděje přeci umírá poslední!
Naděžda Špásová
Včera jsem slyšela v rádiu ředitelku SÚ, že chudoba hrozí každému 10. obyvateli ČR. Je to docela alarmující.
Lenka Hudečková
Květko, taky jsem pro zkusit zažádat o soc. příspěvek. Za zkoušku nic nedáš...tak držím palce, aby to vyšlo :-)
Dagmar Bartušková
Milá Květo, když to zvládli cikáni, tak u Tebe jako ekonomce vůbec nepochybuji. Jen si jdi za tím, makala jsi celý život.
Jana Slavíková
Paní Rypáčková, nemáte tak docela pravdu. Moje matka bydlí ve svém bytě (spoluvlastníkem je její vnuk, ale ten tam nebydlí ani není hlášen) a na příspěvek na bydlení dosáhne. Jen musíme každé čtvrtletí vyplňovat žádost a dokládat zaplacení nákladů na bydlení (razítko SVJ) a na plyn a elektřinu (SIPO). Když vyjde přeplatek na teple, to čtvrtletí žádost na Úřad práce nedáváme. Výši příjmů - důchodu si zjistí sami.
Hana Rypáčková
Kdo bydlí ve svém bytě , žádat nemůže. I když na životní minimum nedosahuje? Všemi těmi opravami se fond oprav tak navýšil, že jsou na tom i hůře než nájemníci.Aspoň si to myslím...Ať to prodají a jdou do nájmu??
Alena Várošová
Určitě to jde paí květo,jak vámtady radí děvčata.Moje známá na sociálce pracovala mnoho let a lidem ještě radila,aby nežili pod minimem chudoby.A ještě navíc když jste sama.Takže hlavu vzhůru a jděte si zažádat o příspěvek.
Soňa Prachfeldová
Květo, lidé , kteří celý život pracovali, by měli mít zaručen určitě takový příjem, aby nemuseli žádat o soc. dávky. Proto se jedná o zavedení minimálního důchodu, tak jako u min. mzdy, ale kdoví, zda se tak stane. Určitě si zažádej o příspěvek , jak psáno níže. Na průměrnou standartní penzi , tj. 11.275,- nedosahuje 945198 důchodců, tj. 54,10%. Slušná společnost by měla podporovat seniory !!!
Helenka Vambleki
Hlavně se Květko nenech odradit příšerným množství papírování - ale k uznání příspěvku nutnému...a v cíli si řekneš:stálo to za to. O příspěvek se žádá jednou za čtvrtletí. Poprve doložíš: smlouvu o přidělení bytu, evidenční list služeb, dohodu o odběru elektřiny a plynu a vyplníš asi tři formuláře. Pak se vždy dokládá vyúčtování služeb, elektř. a plynu a dle toho je každý Q částka znova propočítaná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.