Loučení se štěnátky
FOTO: archiv autorky

Loučení se štěnátky

14. 2. 2016

Není to tak dávno, co se v mé chovné stanici narodily císařským řezem krásná 4 bílá štěnátka rasy Bolonský psík. A protože to byl v mé chovné stanici třetí vrh, tak štěnátka se musela pojmenovat tak, aby první písmenko bylo C. Narodili se 3 pejsci a jedna fenečka. A aby jsem nevybírala jména jen já, tak mně pomáhají jména vybírat také mé dvě dcery. Nakonec se vybrala jména Casper, Cewin, Cody a Cornelie.

Den po dni jsme je všichni sledovali, jak pijí od maminky mlíčko, v prvních dvou týdnech jsem je denně vážila a čím více dnů přibývalo, tím víc jsem si byla jistá, že všechna jsou životaschopná a v budoucnu že z nich budou krásní a zdraví psí jedinci. A když jim byly 3 týdny, byl čas jim hledat nové lidské rodiny. A tak jsem napsala první inzeráty a to zejména na pejsky, nebot díky mým webovým stránkám byla fenečka zamluvená již od prvních hodin jejího života. Netrvalo dlouho a postupně si pejsky zamluvily další rodiny. Ba dokonce bych potřebovala více štěnátek, abych mohla uspokojit všechny zájemce. A tak některé jsem poslala do jiných chovných stanic, kde zrovna mají nebo budou mít štěnátka. Ve většině se s jinými chovateli známe, patříme pod jeden chovatelský klub a takto si navzájem pomáháme svá štěnátka umístit do rodin.

Od 4 týdne jejich života začínám štěnátka přikrmovat, aby až budou od matky odebrány byly schopny se najíst a nespoléhaly jen na mléko od matky. Většinou dostávají různé paštičky, tvaroh, uvařené masíčko smíchané s namočenými granulkami nejlépe ve vývaru, jablíčko a sýry. A všechno  jim chutná, a štěnátka jsou pak čím dál živější, jak postupně rostou.

Mezitím, co rostou a socializují se (máme všude podložky, aby na ně močily, což také dělají - tak chytří jsou) musím odeslat veškeré podklady porakyni chovu, která se postará o zbytek. Pošle dodané papíry na CMKU, odkud mně pak dojdou Papíry původu každého štěnátka. Než odejdou do rodin tak mojí povinností je je nechat naočkovat, odčervit a očipovat. Zároven nechávám každému štěnátku vystavit Europas,aby zájemci mohli s pejskem vyjet i za hranice.

Když toto vše je hotové, tak nejdříve ve stáří 8 týdnů může štěnátko do nové rodiny. Do této doby by měly být štěnátka se svou matkou. A pro mne jako chovatelku dovršení 8 týdne je nejhorší období. Těžké je loučení s každým z nich. Jako by se člověk zbavoval svého dítěte. To říkají všechny chovatelky. Pokaždé, když je předávám mám oči uplakané a pokaždé žiji v naději, že se budou mít dobře a že budou hýčkáni a milováni a nebude nouze o pohlazení. S některými se dokonce vídávám na výstavách nebo za námi jezdí na návštěvu.

Trvá to u mně tak týden, než se smířím s tím že už ty své devastátory a demoliční četu nemám doma. Co ty dokážou zničit svýma tenkýma zoubkama je až k neuvěření. A to jejich vzájemné hašteření je lepší jak sledování televize. A právě proto to loučení je tak těžké, když si představím ty jejich hry, ty jejich jazýčky na mé tváři a mnohdy doprovod všude kam se hnu - i na WC.

A tak tento víkend byl zrovna víkendem loučení, víkendem slz a víkendem naděje, že se snad budou mít dobře. A pokud se zadařilo, tak máme nakrytou další fneku pejskem ze Slovenska a tak další štěnátka by mohla být okolo 4. dubna. Na ultrazvuk s ní půjdu 23, února, pak budu chytřejší a budu se moci připravit na další vrh.

 

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Boloňský psík byl mým velkým kamarádem, psala jsem o něm v článku :Jak jsem se zamilovala do cizince. S pejsky je život hezčí.
Libor Farský
Děkuji, Aničko, se zájmem jsem si Vaše webové stránky prohlédl. Já jsem dosud tuto rasu pejsků neznal.
Alena Tollarová
Jsou jako nádherní plyšáčci. Jenže se nedají opřít někde na gauči, ale je s nimi určitě pořádně živo. Tak všichni kluci i holčičko, mějte se krásně a dělejte radost svým páníčkům!
Marie Foltýnová
Synova rodina si pořídila před několika lety štěňátko Tibetského Španěla.Je to krásný pejsek.Syn s ním jezdil i na výstavy a získal několik ocenění.Jednou ,bylo to u nás skočil ze zídky ne vysoké tak nešťastně,že si zlomil nožku.Navždy budu slyšet ten bolestný křik.U veterináře na rentgenu zjistil doktor vrozenou vadu ,Kloubní dysplazii.Pejsek Bořík prodělal dvě operace.Dnes už zase běhá jako zběsilý.Synova rodina se schází s majiteli,od kterých pejska mají spolu s dalšími,kteří si od majitelů pejsky pořídili.Získali tak nové přátele.
Zuzana Pivcová
Takové pocity asi mívají i další chovatelé, platí to i u "kočkařů", když posílají mláďata z domu. Ano, a často se spřátelí s novými majiteli a o zvířátku vědí i nadále a obě strany mají radost.
Zdenka Jírová
Moje dcera má chovnou fenku borderkolii Áju a předloni měla Ája poprvé štěňátka. Prožívala jsem to jak narození vnučky. Bylo jich 5, 4 kluci a 1 slečna. Bylivvšichni roztomilí a také velcí rošťáci . podařili se jim zakrátko zdevastovat skalku na zahradě a přibrali i něco okolo. Umístili se velmi dobře až na jednoho kluka jsou všichni v cizině, kde sklízejí úspěchy. Nejstarší je v Lutyšsku a už dostal ocenění z výstav juniorů. Dcera je se všemi majiteli v kontaktu, dostává jejich fotky, jak rostou. Všem se vede velmi dobře. To mi spadl kámen ze srdce.
Naděžda Špásová
Chápu slzy a stesk. Vzhledem k tomu, že milujeme štěňata a pejsky vůbec, nemůžeme mít fenku. Máme dva mrňouse a jsou to naše další dvě děti. Pejskaři určitě chápou. *****
Lenka Hudečková
krásná štěňátka...a hezký článek o nich. Děkujeme za seznámení se .-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Překrásná štěňátka a chápu jak musí být těžké se s nimi loučit. Přeji jim aby měly všichni hodné páníčky a paničky protože ty bílé kuličky jsou jen na mazlení a laskání .Kdybych nebyla tolik na cestách pořídím si také tak něco milého.
Eva Mužíková
Paní Anno, to to letí. Znovu jsem se vrátila k prvnímu článku, psaným krátce po narození. Vaše psaní o všem tom kolem mi připomnělo dobu, kdy i já jsem vybírala jména štěňátkům podle abecedy. Mnohdy to je fuška, / třeba od F a G/- ale až tam jsem nedošla. Noví majitelé si stejně někdy dávají jména svá. Tak ať Vás brzy smutnění přejde, určitě jste vybrala pro cvalíky dobré chovatele:))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...