Kalendárium: Před 115 lety se narodil herec Hugo Haas
FOTO: cs.wikipedia.org (Hugo Haas ve filmu Pickup)

Kalendárium: Před 115 lety se narodil herec Hugo Haas

17. 2. 2016

Před 115 lety, 18. února 1901, se v Brně narodil herec a režisér Hugo Haas, jedna z největších hvězd české meziválečné kinematografie. Vynikal v humorných i dramatických rolích a dokázal se prosadit i v Hollywoodu, když ho kvůli židovskému původu vyhodili z Národního divadla.

Haas hrál v Divadle Na Vinohradech a později exceloval i v Národním divadle. Na filmové plátno vstoupil v roce 1931 v roli pana Načeradce ze zfilmovaného románu Karla Poláčka Muži v offsidu. Začal spolupracovat na scénářích a režírovat. V tandemu s Martinem Fričem vymysleli veseloherní libreto Život je pes, kde se po jeho boku objevila Adina Mandlová. Spolu vytvořili na deset filmových dvojic - Mazlíček, Nezlobte dědečka, Ať žije nebožtík, Velbloud uchem jehly, Švadlenka, Mravnost nade vše nebo Děvčata, nedejte se. Některé Haas i režíroval.

Vrcholným dílem Haase bylo protiválečné podobenství Bílá nemoc. Filmovou verzi této aktuální hry Karla Čapka si sám scenáristicky upravil a obsadil se do role doktora Galéna.

S manželkou Marií Bibikoffovou, zvanou Bibi, emigroval do USA dva týdny po německé okupaci. V Hollywoodu natočil přes 30 filmů, nejvýznamnějším je drama Sebranec (Pick Up) podle námětu Josefa Kopty. V roce 1961 odjeli s Bibi do Říma, potom do Vídně, kde 1. prosince 1968 zemřel.

herecké legendy
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Ve filmech pro pamětníky se mi líbil.
Vladka Steinová
Bratr H. Haase se jmenoval PAVEL a byl to hudební skladatel. Zemřel v koncentračním táboře Auschwitz na podzim 1944.
Zdenka Jírová
Měla jsem ho ráda , filmy s ním se hrají dodnes nejen pro pamětníky.
Zuzana Pivcová
V předválečných filmech ho mám ráda, protože to je takový nestandardní milovník, který si ze sebe umí utáhnout. Pokud vím, tak jeho bratr Leo zemřel v Terezíně. Nebo byl transportován do Osvětimi, Vladko?? Vím, že Hugo Haas s manželkou navštívili v 60. letech, když už byla volnější politika, Prahu. Byl podstatně starší a štíhlejší, ale podobu si zachoval. Pak už ale brzy zemřel.
ivana kosťunová
Zpíval a hrál skvěle na klavír. Jeho bratr Pavel byl nadaný hudebník.
Vladka Steinová
Vynikající herec, bavič, imitátor, legen da. Krásně zpíval.Jeho hlídač č. 47 (Pick UP) z r. 1951 je nenapodobitelný.
Jana Šenbergerová
Je zvláštní, že v amerických filmech ho vnímám odlišně než v českých. Je tam úplně jiný člověk. V těch českých je mnohem "nepřehlédnutelnější".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...