Proč mám rád Davida Camerona a chci Británii v EU
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Proč mám rád Davida Camerona a chci Británii v EU

22. 2. 2016

Britský ministerský předseda David Cameron je mi sympatický nejen lidsky, ale především odvahou, s jakou vystupuje v parlamentu i ve světové politice. Velká Británie už dlouho neměla takového premiéra.

Cameron to ale nemá vůbec jednoduché. Británie skřípe zuby (stejně jako my) nad byrokracií a podivnými příkazy Evropské unie. Cameron se namíchl natolik, že v Bruselu vyjednal pro Spojené království zvláštní status. Pokud bude schválen a Británie setrvá v EU, bude mít postavení "hogo fogo".

Nezávidím, naopak říkám: dobrá práce, Cameron je obratný diskutér, proevropský a především probritský vyjednavač, za což podle mého názoru zasluhuje velkou pochvalu.

Jenže pro mnoho vlivných britských politiků je to málo. Chtějí z Evropské unie vystoupit. Například vlivný a oblíbený starosta Londýna Boris Johnson. Ten bude zřejmě nejtvrdším protivníkem z řad britských konzervativců. Hraje na líbivou uprchlickou notu a všeobecnou kritiku Evropské unie, která je podle něho původcem všeho zla.

Ale tak to není. EU samozřejmě trpí velkými neduhy, ale bez ní se z Evropy stane arabsko-asijská provincie. Bude to jen začátek totálního rozkladu. Snažme se ji napravovat, ale ne rušit.

David Cameron je, zaplať pánbu, velký demokrat. Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii vyhlásil na 23. června. Šance jsou nyní naprosto vyrovnané – tamní občané by hlasovali přesně půl na půl. Pevně doufám, že se Britové rozhodnou správně. Na odstoupení by prodělali kalhoty i ekonomicky.

Nechci mít Evropskou unii bez Velké Británie. Velmi si jí vážím jako spojence, který se jako jediný v západní Evropě nepodělal z Adolfa Hitlera.

Držím palce, Mr. Cameron. A věřím, že Winston Churchill se dívá.

 

Evropská unie glosa politika Velká Británie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiřina Benešová
Dnes už víme, jak to dopadlo. Je to černý den pro Evropu. Snad se opět ukáže, že něco špatné je k něčemu dobré a politici v Bruselu konečně něco smysluplného vymyslí. Nebo ať včas odejdou.
Zdenka Jírová
Napsal jste to dobře, ale my, jako stát, to asi neovlivníme. Anglie vždy věděla, co chce a udělala pro sebe vše , dokonce i podepsala Mnichovskou dohodu.
Květoslava HOUDKOVÁ
Už se o žádnou politiku nezajímám - je to věc k řešení pro další generace.
ivana kosťunová
David Cameron je asi v současné době největší britský politik. Británie ví co chce a má člověka, který národní zájmy umí prosadit. Kéž bychom my měli v čele vlády podobného politika.
Jarmila Komberec Jakubcová
Bohužel asi referendum neovlivníme. Ale budeme si držet palce aby EU byla jednotná a Británie byla její součástí. Trochu se obávám reakce Skotska.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%