V Olomouci bude v dubnu první ročník tvarůžkového festivalu
FOTO: redakce

V Olomouci bude v dubnu první ročník tvarůžkového festivalu

24. 2. 2016

Nezaměnitelné aroma Olomouckých tvarůžků se bude v polovině dubna linout historickým centrem Olomouce. Město ožije prvním ročníkem festivalu, který bude zaměřený na tuto věhlasnou hanáckou pochoutku. Na Olomouckém tvarůžkovém festivalu budou k dostání různé pokrmy i moučníky, při jejichž přípravě se používají tvarůžky.

"Návštěvníci festivalu ochutnají tvarůžky v teplé i studené kuchyni v nabídce restaurací, které jsou zapojeny do projektu Ochutnejte Hanou a propagují tak tradiční hanáckou gastronomii. Nebudou chybět ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých minipivovarů," uvedli organizátoři festivalu.

Součástí prvního ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu, na jehož organizaci se podílí radnice, Sdružení cestovního ruchu Střední Morava a výrobce tvarůžků A.W. Loštice, bude v sobotu 16. dubna hanácký farmářský trh a řemeslný jarmark.

Organizátoři připravili i soutěže pro děti, pásmo hanáckých písní a tanců a koncert skupiny Stracené Ráj, která si ve svých textech zakládá na hanáčtině a pro jejíž hudební projev se vžil název "hanácké bigbít".

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15.století. Tehdy se však - oproti dnešnímu strojovému zpracování - vyráběly ručně. Prvním sýrům se říkávalo pleskačky, neboť při výrobě se bochánky vytvořenými ze směsi uleželého pomletého netučného tvarohu a zracích solí pleskalo o dřevěnou desku či stůl.

Olomoucké tvarůžky se nyní vyrábí už jen v Lošticích na Šumpersku. Město s 3000 obyvateli, které se pyšní titulem "metropole tvarůžků", díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů. V Lošticích funguje muzeum tvarůžků, místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality a lidé mohou navštívit i tvarůžkovou cukrárnu, která byla nedávno otevřena také v Olomouci.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.

 

 

festival jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Abych svou příp. dalekou cestu do Olomouce využila, tak pokud seženu nocleh a bude-li v dubnu přístupné, navštívím také "Arboretum Horizont" v Bystrovanech
Dana Novotná
Ještě. Pokud někdo pojedete do Olomouce a budou tam dělat tvrůžky v trojobalu, jako řízky, s marmeládou a šlehačkou, dopuručuji. Nááramná laskomina.
Dana Novotná
Ahoj Libore, k té tvarůžkové cukrárně. Ty zákusky jsou slané ale nazdobené jako sladké. Jenom některé jsou třeba s ananasem, zázvorovou marmeládou atd... Některé jsou zajímavé, jiné jsou výborné. Jako zkušenost dobré.
Helena Hejduková
Tvarůžky patří mezi mé oblíbené. Díky jim jsem začala jako dítě jíst. Pro ty co tvarůžky patří do jejich oblíbených, malý tip na jejich zpracování, "tatarák" z tvarůžků 200 g olomouckých tvarůžků 1 větší cibule 100 g másla 1 lžička hořčice 1 stroužek česneku 1 lžička sladké papriky 1 lžička tekutého chilli koření (nemusí být) 2 syrové žloutky, postup je Máslo utřeme s nastrouhanými tvarůžky do pěny. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku, hořčici, čili a natřený česnek a žloutky. Vše promícháme a podáváme na opečeném, očesnekovaném chlebu s dobře vychlazeným pivem. Jen kdyby nebyly tak drahé.
ivana kosťunová
Syrečky, zvláště olomoucké má ráda. Ale musí se jíst v přísném soukromí, nejlépe navečer
Květoslava HOUDKOVÁ
Jarmilo - ani já nejsem na syrečky - raději mám Romadur, Pivní sýr apod. (a to se ještě dělím s Terinkou). Ale do Olomouce bych jela a rozdělila se zetěm: Jemu syrečky, sobě památky a zážitek = spravedlnost!
Jarmila Komberec Jakubcová
Určitě velmi zajímavé, kdyby nebyl Olomouc tak daleko zajela bych se podívat.Tak přeji všem návštěvníkům aby si užily hodně dobrůtek. Já osobně spíše než syrečky preferuji francouzský měkký sýr Le Roussot. Je oproti syrečkům méně slaný a ostrý. Zatím jsem ho sehnala jen občas v Globusu.
Květoslava HOUDKOVÁ
Libore - "malý český člověk" si poradí se vším. Já chci navštívit "Kočičí kavárnu" (v Praze jsou 3), stane se, že některá volně přítomná mlsná kočička/kocourek "ukradne" člověku šlehačku z dortíčku. Ale zvířata jsou pod veterinární kontrolou - a lidi si ten dortíček mohou lépe hlídat. Na poledne je v kavárně k dostání i polévka. Lidi ji ale nejedí z misky kočiček ( mám ponecháno Kč 40,- z lednové "valorizace důchodu" - snad to na úhradu postačí ?? - těším se tam.
Libor Farský
Tvarůžky v cukrárně? Proboha, snad nejsou sladké!
Květoslava HOUDKOVÁ
Je to mimo termín domluveného srazu v Doksech - tak se pokusím sehnat levný nocleh a jela bych do Olomouce (neznám) aspoň na 2 dny = tvarůžky + památky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.