Zemřel autor večerníčkových postav Zdeněk Smetana
FOTO: Česká televize

Zemřel autor večerníčkových postav Zdeněk Smetana

25. 2. 2016

V Praze dnes po dlouhé nemoci zemřel animátor a výtvarník Zdeněk Smetana. Byl autorem řady známých postav z televizních Večerníčků, například Křemílka a Vochomůrky, Rákosníčka, Malé čarodějnice nebo psíků Štaflíka a Špagetky. O úmrtí devadesátiletého umělce ČTK informovala jeho rodina.

Smetana pracoval ve známém animačním studiu Bratři v triku, které založil Jiří Trnka. Přišel tam v roce 1946. Tvorbě pro děti se věnoval zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech. Po Pohádkách z mechu a kapradí (jak se jmenují příběhy Křemílka s Vochomůrkou) přišel Rákosníček, Malá čarodějnice nebo Radovany radovánky.

Pro kolegu Václava Bedřicha namaloval Štaflíka se Špagetkou, vytvořil také strašidlo Barbuchu i další postavy z animovaného filmu Kubula a Kuba Kubikula podle pohádky Vladislava Vančury.

Na Smetanově příbězích vyrostlo několik generací dětí. Koncem osmdesátých let výtvarník, který získal i ceny na filmových festivalech, výrazně zvolnil. Tvořil od té doby zejména volnou grafiku.

 

výtvarné umění
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Čest jeho památce.
Zdenka Jírová
Škoda, že odcházejí tak význačné osobnosti naší kultury. Jeho Večerníčky milovala celá naše rodina, děti na nich vyrostly. Je mi smutno.
Soňa Prachfeldová
Takové kapacity jsou nenahraditelné a vůbec mám pocit, že spousta nádherných věcí tím skončila. Také se skláním !
Naděžda Špásová
Na jeho večerníčky se dívám ještě dneska. Byl skvělý, škoda.
Jarmila Komberec Jakubcová
dětství našich dětí j navždy spjato s Vochomůrkou a Křemílkem, nyní už i moje vnoučata milují tyto postavičky. A ještě musím vzpomenout na Špagetku, rákosníčka a další. Ať je mu zem lehká.
Vladka Steinová
Skvělý režisér,výtvarník.Jeho animované večerníčky přirostly k srdci několika generacím. Čest jeho památce.
ivana kosťunová
Pro mě bude navždy spojen s Křemílkem a Vochomůrkou

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...