Dopisy
Ilustrační foto: Pixabay

Dopisy

28. 7. 2022

Probírám se pozůstalostí po mamince. Držím krabičku svázanou mašlí s nápisem a jménem mého otce. Nacházím milostnou korespondenci.

Bude to už týden, dlouhý týden, který poznamenala touha po tobě.
Těším se až uvidím obraz mnohokrát v mysli opakovaný – Tebe.
Je toho tolik, co bychom si měli říci, i když beze slov, tolik co bychom měli spolu prožít a procítit.

 

Čtu nevěřícně dopis jeden po druhém. Dopisy, které jsou určeny někomu jinému, a přesto se mě týkají. Až příliš. To je zvláštní. Před léty zůstala po taťkovi stejná korespondence odeslaná mamkou.

Nezapomeň a ochraňuj naše štěstí, a těžko je hledat, je-li ztraceno.

 

Kde ho poztráceli?

Pročítám dopisy plné lásky. Ano, cítím i po více než padesáti letech lásku. Téměř hmatatelně. Stojí opodál. Potutelně se usmívá. S jistotou, že i smrt je na ní krátká.    

 

 

 

Můj příběh rodina vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Míšo, to je překrásné. Škoda, že Tě nemohu oslovit zdrobnělinkou jako jiné ženy na i60. Milá Míšenko nebo Mišičko se mi nějak nezdá. Tak aspoň mých 5*.
Zuzana Pivcová
Z písemností našich rodičů se nám zachovalo minimum, a to od tatínka spíš věci ryze úřední, které maminka schovala, hlavně v souvislosti se znárodněním jeho firmy. Od ní pak máme sešit z reálného gymnázia se slohovými pracemi. Je to všechno velmi dojemné. Nemám Ti vůbec za zlé, žes nám tu umožnila nahlédnout do vyznání vašeho tatínka. Vždyť i některé knihy jsou založeny na milostné korespondenci (třeba E. B. Browning). Velkým přínosem je pro mě v tomto případě i sám jazyk, slovní zásoba, stylistika, zkrátka lepší schopnost vyjadřování, než to dovede řada lidí dnes. Díky, Míšo.
Olga Štolbová
Netoužím číst cizí dopisy, je to netaktní zásah do soukromí. Pro tebe jistě památka.
Marie Foltýnová
Krásná památka na milující se rodiče.
ivana kosťunová
Asi bych nahlédla, ale nezveřejnila. Milostné dopisy jsou pro mě velmi intimní záležitost. Ale zachoval se mi deník mého tatínka, je to popis vzniku a zániku jedné kapely v období válečných událostí. Je to velmi dojemné, milé, přepsala jsem to na počítači doplnila fotografiemi z alba , poslala jsem to tamnímu kronikáři, ale ani mi neodpověděl. Z toho usuzuji, že ne vše, co má cenu pro mě, zajímá také ty ostatní.
Naděžda Špásová
Hezká vzpomínka na dávnou lásku. Lehce se ztrácí, hodně těžko se hledá. *****
Drahomíra Stínilová
Moc hezké. Kdybych našla já takové dopisy, asi bych si je už ze zvědavosti přečetla. Mám jen deník mé maminky. Psala ho, když jí bylo asi sedmnáct a díky tomu jsem se dozvěděla i mnoho o mém dědečkovi, který zemřel před mým narozením. Připadá vám taky, že lásky a vztahy našich rodičů a prarodičů byly nějak větší a pevnější, než třeba naše a našich dětí? Taky asi záleží na povahách, jak se lidé k sobě hodí.
Eva Mužíková
opr: pro mne vždy jakési
Eva Mužíková
Míšo, já bych asi neměla odvahu dopisy číst, soukromí rodičů bylo pro vždy mne jakési TABU... hlavně maminka se nikdy " neotevřela" . Ale Míšo, to je můj pocit, podle reakcí ostatních soudím, že budu asi jediná...
Alena Tollarová
Tají se mi dech, Míšo. Krásné!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.