Vnoučata nám vynahrazují stárnutí
FOTO: autorka

Vnoučata nám vynahrazují stárnutí

3. 3. 2016

Když jsem se stala babíčkou a to mnohonásobnou, zdá se mi, že si více rozumím se vzdálenější generací než s předešlou. Od svých starších vnoučat jsem získala kamarádství s trochou shovívavosti, ale i obdivu, který mě žene do bláhovostí neslučujících se zdánlivě se stářím.

Dostala jsem již spoustu přáníček, obrázků, výtvorů třeba neumělých, ale mně tak drahých. Také roztomilou knížečku :Pro skvělou babičku knížku citátů pro babičky. Jen trochou dokonalosti se odlišuje od těch ručně psaných a jehlou sešívaných notýsků s básničkami a malůvkami. Všechna vnoučata miluji, věřím jim, strachuji se o ně, omlouvám je a děkuji jim že jsou, že můžeme být spolu i když třeba vzdáleni. Ochraňovat potřebují všechna. Hlavně být tou možností přesgeneračních názorů často odlišných od těch rodičovských. A tak si ráda přečtu slohy, referáty, vypracované otázky. Opravím, doplním či jen pochválím, protože rodiče mohou namítnout: "Já do školy nechodím- to je tvoje práce, já mám svou". Ale babička má náruč stále otevřenou a vždy si najde čas.

S těmi nejmenšími je jen zdánivá potíž. Jsou to tvárná, upřímná stvoření. Dokud si neuvědomují své já, jsou to ve všech ohledech andílci, miláčkové na mazlení. Jen je ochránit před vším zlým. Když poporostou a začínají být svéhlavičky, je pro nás obtížnější je uhlídat. Alespoň nás nerozčíluje jejich do nekonečna opakování slov a neustálé "Proč"? To už poslouchají pohádky, které jsou cílené na všechny jejich nezbednosti a tak pomáhají s výchovou. Sebestřednost brzdíme svou stařeckou zranitelností:" Babička je kamarád, s ní se nepereme".

Velmi ráda jsem babička "návštěvní". Sice si s nimi hraji do "roztrhání těla", ale jen dvě, tři hodiny. A mají s sebou rodiče. Jiná je zodpovědnost starat se o dítě celý týden, ve dne v noci. A tak jsem si v sobotu užívala naší nejmenší.

 

 

 

 

Moje rodina
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Haničko, to je miloučké *****
Jitka Chodorová
Hanko,moc ti přeji ta tvá štěstíčka,já mám dva skoro 22leté chlapy, jeden už je tátou, pak domácí vnuky 15 a skoro 13 let, to jsou moje štěstíčka, i když je miluji všechny stejně, k úplnému štěstí mi však chyběla ještě vnučka. Už jsem nevěřila,ale je tu, Emma, naše pravnučka. I zázraky se někdy dějí, už jí budou 2 měsíce. Užívej si těch tvých miláčků,co jim my babičky dáme, to jim nikdo už nevezme, však mi rozumíš.
Alena Tollarová
Vnoučata jsou darem, a že Ty jsi byla obdarovaná Hanko, setsakramensky. Malá je roztomilá a hleďme si jich užívat co to dá, protože rostou strašně rychle. To je dobře vidět na fotce odrostlíků.
Lenka Hudečková
Hezky napsané Hanko, já ještě vnoučata nemám :-(
Alena Várošová
Hanko,buď šťastna,že máš takové malé ratolesti.Já už si od těch malých stvořeníček odvykla,mám velké dospělé chlapáky.Ale když vidím malé mimino,okoukávám je a vzpomínám na ty svoje vnoučata,když byly malé.5*
Květoslava HOUDKOVÁ
Do Doks přivezu ukázku, jak můžete vnoučátkům zajistit krásnou vzpomínku na dětství - vyrábí moje dcera - nedá se nikde koupit. (Oblečení nebude moc potřeba, do zavazadla se mi vejde.)
Anna Potůčková
Je to tak. Já jsem již pětinásobnou babičkou od dvou dcer. Nejstarší vnuk má necelých 6 let a nejmladší vnučka má teprve 6 týdnů. Ty člověka nabijí, když síly dochází a nejkrásnější je, když ti vnuci, kteří umí alespoň trošičku mluvit řeknou BABIČKO mám Tě rád.....
Eva Mužíková
Hezky jsi to Hani napsala, máš v sobě babičkovské lásky na rozdávání. Krásné fotky malé princezny ...Já mám lednici oblepenou výtvory mých vnoučat, nikdy neodmítnu ani zmuchlaný papírek, nebo třeba malý kamínek, které dostanu ... "Babičko, to máš pro štěstí "....
Marie Foltýnová
Naše dvě vnučky vidím denně.Jsou už dospělé,ale pro mě jsou stále moje zlatíčka.Na mazlení mají už své chlapce.Ale když příjdou a odchází,vždycky je pro babičku i dědu pusa.Té nejmladší je mi líto.Říkala jsem jí,že je ošizená o to babiččino mazlení.jedna babička je na Moravě a druhá v Čáslavi.Vidíme se několikrát za rok,ale to je všechno málo proti tomu,kolik lásky dávám těm ,co jsou v místě.Ale máme je rádi všechny stejně.Hani,skoro Ti ta malá zlatíčka závidím.Taková jsou nejroztomilejší.
Eva Balúchová
Dostala jsem od vnuka svícinek,kde bylo napsáno:Bůh nemůže být všude,proto stvořil babičky! Až mě to dojalo. O mě to platí dvojnásob protože mám o všechny pořád strach a prala bych se za ně.Hani,máš krásné vnoučata.Vnučka už má 24 a pak mám 3 vnuky kteří nejsou vůbec mazlicí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...