Slaník a malíř Karel Kupka

Slaník a malíř Karel Kupka

6. 3. 2016

Malá víska v zákrutu Otavy nedaleko Strakonic, to je Slaník. Jez na řece, zatopená pískovna, starý mlýn a několik chaloupek.V jedné, bývalé převoznické, hned u řeky  žil vnuk známého malíře Františka Kupky. Znala jsem jeho ženu Jarušku, která na mém pracovišti domu dětí a mládeže vedla výtvarné kroužky. Karel často zacházel posedět na kus řeci při kávě, nebo pomáhal s výběrem  dětských soutěžních prací. Byl to veselý člověk, měl rád lidi i zvířátka, prostě uměl žít a život miloval. Na vernisáži výstavy k své osmdesátce plánoval další léta tvořivé práce. Bohužel mu to zlá nemoc neumožnila a v létě 2013 jsme se s ním rozkloučili.

Často se vracel na Teplicko a spolupracoval se spisovatelkou Alenou Melicharovou, která na svém webu ukazuje část jeho obrazů:

http://www.alena-melicharova.cz/mgr-karel-kupka-akademicky-malir/

Strakonický deník přinesl zprávu o jeho odchodu  čtenářům takto:

http://strakonicky.denik.cz/zpravy_region/odesel-mistr-kupka-malir-od-otavy-20130726.html

Já jsem na jaře nafotila jeho domek, který tak miloval a dokazuje, že byl  opravdu malířem od Otavy. Odtud pochází má březnová fotka z kalendáře i60.

 

 

kultura
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
No jo, měli Kubíčka...
Jarmila Vyšatová
Děkuji za článek o panu Kupkovi, kterého jsem měla možnost poznat osobně a jehož několik obrazů vlastním. Mezi nimi i chaloupku ve Slaníku v trochu jiném provedení v popředí s pejskem (jezevčíkem).
VANDA Blaškovič
Hanko, zajímavé. Přidávám info. František Kupka: Vanoucí modře 8. 2. 2016 - 22. 5. 2016 Jinak stálá expozice. Museum Kampa
Dana Kolářová
Ráda jsem si přečetla vzpomínku na malíře Kupku a prohlédla doplňující fotogalerii.
Hana Rypáčková
Díky za slovíčka i za Karla, že není zapomenut. Rozdával radost.
ivana kosťunová
Kupkovy obrázky se v tak kouzelném prostředí musely malovat samy.
ivana kosťunová
Takhle idylická vesnička ještě existuje. Moc se mi líbí, když majitelé opraví starou chalupu s citem a nepokazí její kouzlo.
Alena Tollarová
No vida. A víme, odkud pochází obrázek, na který se celý březen díváme v našem kalendáři. Úvodní obrázek se mi taky líbí, Hanko. Stejně jako další fotky.
Elena Valeriánová
Ráda jsem se, milá Hanko, podívala prostřednictvím Tvých foteček do vesničky Slaník, nikdy jsem tam nebyla. Z té chaloupky dýchá pohoda a vlídnost. Hezká vzpomínka
Jana Šenbergerová
Moc hezké, Hanko.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...