Jízda králů na Hané
FOTO: autorka

Jízda králů na Hané

4. 3. 2016

Obec Doloplazy se nachází asi 13 km severovýchodně od Olomouce a ničím se výrazně neliší od stovek podobných vesnic v naší zemi.  Je zde  obecní úřad, který je zřizovatelem základní a mateřské školy, knihovna, dva obchody se smíšeným zbožím, tři vesnické hospody, kostel s farou. Obec má asi 1300 obyvatel. Vlak k nám nejezdí a proto dopravní  obslužnost zajišťuje autobusová doprava. Jako v mnoha jiných podobných obcích působí i zde několik spolků jako třeba Sbor dobrovolných hasičů, Zahrádkáři, Tělovýchovná jednota Sokol, Skautský oddíl. A národopisný soubor Olešnica.

Soubor byl založen v roce 1969 a svou činnost rozvíjí do dnes. Několik zakládajících členů souboru už není mezi námi, řada už dávno ukončila svoje působení v tanečním souboru a byla vystřídána mladou generací.

Hanácký národopisný soubor dostal jméno podle názvu místního potoka a svou činnost směruje k oživování hanáckých zvyků, písní a tanců. Za tu řadu let členové souboru presentovali taneční pásma a písně na mnoha místech u nás i v zahraničí. Hanácké tance a písně potěšily diváky několikrát v Rakousku, Maďarsku, Bulharsku, Holansku, Dánsku, Itálii a jinde.

V naší obci pořádají členové souboru oblíbený Hanácký bál.V sobotu, před popeleční středou, projde vesnicí masopustní průvod a rozveselí náves. Ale největší domácí akcí je již tradiční Jízda králů. Koná se první červencovou neděli. U nás se říká na hody. Protože místní kostel je zasvěcen svatým Cyrilu a Metoději.

Slavnost Jízda králů na Hané není v povědomí veřejnosti tak známá, jako ta na Slovácku. Zvláště ta Včnovská, která byla zapsána do kulturního dědictví Unesco.

Jak dosvědčují záznamy v archívech i soudní akta, tento starobylý zvyk se udržel po celá staletí na moravském Slovácku a na Hané a má historický podklad. Přes dálku staletí nám uchovává ohlas vzpomínek sahajících hluboko do naší národní minulosti.

V neklidných dobách, za vlády Přemyslovců, byla Morava rozdělena na údělná knížectví. Členové panovnického rodu se navzájem svářili a vyvolávali časté vzpoury proti králi a to mělo za následek trestná tažení, kterými trpěl nejvíce prostý lid. Z uherského pomezí byly na Moravu podnikány četné loupeživé vpády. Docházelo k situacím, kdy kníže nebo král po nešťastném střetnutí se silnějším protivníkem projížděl v přestrojení s malou družinou svých nejvěrnějších krajem, aby unikl svým pronásledovatelům. Takové události se vtiskly hluboko do paměti poddaného lidu. Lidová poezie je přetvářela po svém, ne bez jisté dávky svérázného humoru a ironie. To je patrno jak z  uspořádání celého obyčeje, tak z každé věty „královských hlasatelů“. Mládenci doprovázející krále oslovují hospodáře a hospodyni:

„Na krála, pani matko, na krála! Máme krála chodobnyho, přetym ale poctivyho. Okradle ho na horách, na dolách, na krakovskym mostě. Okradle mo třesta koni z prázdnyho stáni, okradle mo třesta volu z prázdnyho dvoru. A ti voli tak veleky rohe měle, než jich vrana přeletěla troje mlady veseděla a čtvrty zachladila, protože pro ně mista neměla. Déte nám matko přece aspoň to svinsky plece, nebo klobáso, co se ňo devětkrát opášo a po desáty svyho konička podepno. Pak-le beste nám nechtěle nic dáti, bodeme to na vás vemáhati. Bodeme jesť a piť a ve to páni hospodáři, bodete moseť zaplatiť.“

Mládenci na koních doprovází krále v čele pestrobarevného průvodu velkou části obce a za zvuků hudby a zpěvu přivedou průvod,který se skládá z domácího souboru a hostujících skupin, až na místní hřiště, kde pokračuje až do večera bohatý program. Tvoří jej vystoupení národopisných souborů od nás i ze zahraničí.

Tancování v hanáckém souboru Olešnica jsem se věnovala víc jak dvacet let a prožila neuvěřitelné množství krásných zážitků.

Jsem za ně šťastná. Je na co vzpomínat.

Moje fotky nepatří k těm nejpovedenějším. Pokud máte zájem, najdete pěkné obrázky z Jízdy králů na stránkách souboru Olešnica - www.olesnica.doloplazy.cz

 

cestování Moje město, moje obec zvyky
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naďa Pokorová
Děkuji všem za ohlas na můj článek, moc mne to potěšilo. Letošní Jízda králů bude 3.července. Pozvánku na akci určitě na ičko pošlu.Přeji pěkný den a děkuji.
petr stejskal
Ač vím,že je to drzost, můžu poprosit o něco bližšího o akcích u vás nebo v okolí. Případně na mejla petr1stejskal@seznam.cz
petr stejskal
Jízdy králů a podobné národopisné akce jsou fantastické. Miluji je. Ony mnohdy stačí Velikonoce i když už i to upadá. Bohužel. Ale když je v obci nějaký tahoun, je to pohádka. Jen takový dotaz. Kdy bude nějaká akce u vás ve vsi?
Dana Kolářová
Zajímavá reportáž z Jízdy králů i fotky.
Alena Vávrová
Moc pěkné! Jízdu králů jsem sice viděla jen např. v TV, ale na Moravě jsem kdysi bývala často. Takže krojované slavnosti jsem zažila na vlastní oči - o hodech, velikonocích. Vím, že se tam místní nádherné kroje v rodinách dědí a uchovávají s úctou.
Dana Novotná
Pěkné fotky, jenom mě udivuje, kde jste vzaly tolik ženských krojů. To je dnes už vzácnost. A už to málokdo umí vyšívat a šít.
Zuzana Pivcová
Neviděla jsem nikdy žádnou Jízdu králů, musí to být velmi poutavé. Znám jednoho Angličana, který sem kvůli tomu každoročně jezdí.
Eva Balúchová
Souhlasím s paní Drahomírou.Je to nádnerná tradice a jsem překvapena kolik mladých v ní pokračuje a udržuje ji.I fotky jsou moc pěkné.Už dlouho se chystám na Jízdu králů,tak vám děkuji i za přiblížení historie i za fotodokumentaci.
Drahomíra Stínilová
Čím jsem starší, tím víc obdivuji tradice, lidové tance a kroje. Haná byla vždycky bohatým krajem a také nádherné kroje to dokazují. A ty vaše jsou skutečně skvostné. A nebuďte tak skromná, protože i fotografie jsou perfektní.
Eva Mužíková
Paní Naďo, takovéto akce mne vždy lákaly, ale bohužel jsem neměla nikdy možnost " být při tom". Kdyby to nebylo k Vám trochu z ruky, určitě bych tu krásu přijela navštívit... musí to být nádhera

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...