Soutěž: Poprvé stará
FOTO: autorka

Soutěž: Poprvé stará

9. 3. 2016

Jsem poprvé stará.

Ať si říkáte, co chcete, stáří je poprvé a naposledy. Můžete se tvářit jak jste ještě výkonní, co všechno ve svém věku ještě dokážete. Plazíte se stářím a snažíte se ze všech sil se s tím vyrovnat. Je to poprvé a musím říci, že mě to vůbec nebaví. Se stářím totiž přichází další poprvé a každý den se s tím poprvé musím smířit.

Poprvé jdu na ples a bolavá noha mi nedovolí si zatancovat ani jeden taneček. Prostě mě stáří omezuje a já se omezuji nerada. V hlavě mám občas plány jako dvacetiletá, ale ráno se probudím, podívám se do zrcadla a světe div se, vůbec jsem neomládla. Na to se nikdy nemůžete připravit, prostě stáří je tady a je to poprvé.

Nemůžu si dělat co chci, jsem omezená tělem, penězi a ještě dalšími drobnostmi. Proč to stáří vlastně přichází? Proč člověk nemůže žít naplno a pak buch a umře.

Proč mám psát, co všechno jsem dělala poprvé? Vždyť je toho strašně moc a zná to každý z vás. Někdy to bylo hezké, někdy to bolelo. Prostě život šel stále dál. Je pravda, že jsem neudělala žádné hrdinské činy, jenom jsem žila. Poprvé mi někdo ublížil, ale nebylo to naposled. Šly se mnou radosti i strasti a já jsem se s nimi radovala i prala, ale to stáří přemoci neumím. Snažím se hodně, ale stále prohrávám.

Já vím, že se vám tato moje úvaha nelíbí. Není však ani smutná, je to jenom úvaha. Jo, stáří je poprvé a je to! No, ještě příjde něco poprvé, ale to víme všichni.

No tak dobře, já se s tím stářím ještě nesmířím, ale budu s ním boxovat, aby ten konec ještě nepřišel. Možná, že ještě něco zažiju, co vůbec nebude mít se stářím nic společného.

Přeji to tedy i vám všem!

 

Jaké bylo to vaše „poprvé“? Co vám nejvíce utkvělo v paměti, na jakou událost či činnost, kterou jste dělali prvně, nejraději vzpomínáte Zúčastněte se naší soutěže a napište nám svůj příběh na téma „Poprvé“. Více informací o soutěži najdete zde.

 

 

 

 

 

 

glosa Soutěž - poprvé
Hodnocení:
(4.3 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Hanko, moc se mi tvé Poprvé líbí, tak to všechno je, máš pravdu. Každý nový den našeho stáří je tu pro nás poprvé a musíme s ním něco udělat. Je jen na každém z nás, co s tím novým dnem uděláme. Buďme šťastní, že jsme se ho dočkali. *****
Ilona Erika Kolář
Svatá pravda! Věk se oklamat nedá. U mě si např. každý myslí, jak mi jde všechno samo, ale nikdo nevidí, že rok od roku mi vše dá víc a víc práce. Musím mnohem více trénovat, musím se mnohem více učit a stejně to není ono. Když si minule moje o sedmnáct let mladší kolegyně na angličtině opět nahlas stěžovala, jak je šíleně utahaná a že nemá čas na učení, nic nestíhá a jaký je chudáček na rozdíl ode mě, neudržela jsem se a přede všemi řekla: "Víš co? Ty se mormálně rouháš. Kdyby to šlo, vyměnila by si svou pozici za mojí, abys si nebyla takový chudáček, jak říkáš? Ale si s věkem!" A ona v tu ránu zmlkla.
Hana Šimková
Já jsem velký optimista přiměřeně k věku, ale stáří mě někdy sráží na kolena. Říkám si ale, že každý další den je poprvé a snažím se hodně, aby ještě nebyl naposled.
Soňa Prachfeldová
Ano, stáří nás omezuje a občas začíná obtěžovat různými neduhy, co naděláme, zase někdo to ´štěstí nemá, aby se stáří dožil. Takže vlastně jsme děti štěstěny a hlavně ať jsme zdraví , duchem mladí :-)
Zuzana Pivcová
Já, Haničko, chápu pokračující věk jako něco plynulého, vím, že to Tvé Poprvé stará je poněkud nadsázkové, jednotivé projevy "stáří" se asi pocítí najednou poprvé a většinou spíš negativně, ale celkově bych to brala s faktickým optimismem. :-)))
Alena Várošová
Hanko, líbí se mi Vaše úvaha,ale musíte žít a dívat se na svět pozitivně Já vím,že je k tomu důležité zdraví. štěstí,jak píše.Elena.Jen ten čas není úplně ke všem spravedlivý, když na na vše dívám z jiného úhlu poledu.Každý to máme jinak nastavené.Někdo odejde mladý,někdo je tu ještě nemohoucí v hodně pokročilém věku.Kdyby to šlo,každému bych přála aby sůj život žil plnohodnotně v pohodě,ve zdraví,lásce až do pozdního věku.Bohužel to tak není.Svůj rozumný názor napsala již děvčata pode mnou.Vám přeji ze srdce Hanko,hlavně to zdraví.5*
Růžena Antlová
Dobrá a pravdivá úvaha .
Elena Valeriánová
Dobrá úvaha, já vždy říkám jediný spravedlivý na světě je ČAS. Měří všem stejně, ať jste bohatí a máte tučné konto v bance a nebo jste bohatí " jenom " duchem a konto máte poněkud hubené. Čas se s nikým nepáře a když bude mít kdokoli to štěstí dožije se stáří. Důležité je být zdravý a to stáří si náležitě užít.
Jana Šenbergerová
Hanko, ať souhlasím nebo ne, pobavila jsi mě. Ani mě nenapadne se stářím se boxovat. Chci si ho užívat se všemi výhodami i nevýhodami, které s sebou nese. No jen si představ, že by Zima přeprala jaro a ono už by nikdy nepřišlo... Na tohle mám zaklínací formulku zakódovanou ve svém jméně: Jsem A Nejsem A, Jsem A .... :-) Pěkné poprvé!
Naděžda Špásová
Hanko, tohle poprvé je pravdivé, jako život sám a souhlasím s tím. Těšit nás může jen to, že je to jediná spravedlnost na světě a potká všechny. Můžeme si hrát na mladice a mladíky, ale kromě toho, že vypadáme občas trapně, stáří nám nikdo neodpáře. *****

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.