A jak je to u Vás?
FOTO: autorka

A jak je to u Vás?

9. 3. 2016

Zřejmě se všichni shodneme na tom, že naše země je krásná, možná by byla o něco krásnější mít tak kousek mořského pobřeží. V současné době se mnozí z nás obávají toho, co zákonitě, přijde pokud se nezastaví příliv uprchlíků. Myslím, že slovo uprchlík je v tomto případě tak trochu mimo mísu. Ale o tomto celoevropském problému psát nechci. Budu se držet patřičně při zemi.

V únoru letošního roku jsme dvakrát cestovali vlakem kousek za Frýdek Místek, jeli jsme přes Krnov, Opavu, Ostravu. Zimní krajina za oknem byla zasmušilá, chyběla ji krása ladovské zimy. Kopce sněhu, které by zakryly obnažené keře a prosvětlily lesní mýtiny.

Nešlo si nevšimnout, že jsme národ, který si své země neváží. Kolem trati se všude válely odpadky, dokonce jsme v lese spatřili vyhozenou sedací soupravu. Možná někdo chtěl, aby si lesní zvěř pohověla. A nebo nikdy neslyšel o sběrném dvoru?

A těch pet lahví! To je prostě prokletí. Připadala jsem si jak někde na Balkánu. A to se chlubíme tím, že třídíme odpad. Kdo, když se tolik pet lahví valí v příkopech kolem cest, v lese, na louce nebo plave v řece?

Je smutné, že toto vidí děti, které si tak mohou myslet, že je to v pořádku. Však on to někdo zvedne a uklidí.

V naší obci je spousta kontejnerů na tříděný odpad. Celý rok „rychlá rota“ uklízí za nepořádné spoluobčany. A to se na ně někteří dívají pěkně svrchu.

Jak to máte Vy, zlobí Vás nepořádek, třídíte odpad?

 

 

 

 

 

glosa příroda životní prostředí
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Eleno, připomněla jste mi včerejší cestu autem. Jely jsme s dcerou na návštěvu k sestře. Takový bordel, jaký byl u silnice na odbočce na Plzeň před Mostem se taky hned tak nevidí. Vždycky říkám, že je škoda, že ty odpadky nemají nohy. Mohly by hned dotyčnou osobu pořádně nakopnout. Je mi z toho smutno.
Hana Rypáčková
Já jak blbec uklízím. Protože, kde je jedna odhozená plechovka , už tam je brzy druhá a třetí....
Alena Vávrová
Ano, je to velký problém a také mne to děsně štve a ti lidé, co se takto necitelně chovají, zasluhují veřejné odsouzení. Bohužel jsou většinou anonymní. U nás se město dost stará, ale přes zimu se kolem dokola objeví takových odpadků, že škola a aktivisté každoročně uklízejí lesní cesty kolem jezera a město to pak sveze. Za svoz TDO platíme čím dál tím víc. Osobně třídím, ale některé "nadlidi" z okolí jsem ještě s tříděným odpadem u kontejnerů nepotkala. Všecko nacpou do popelnice.
ivana kosťunová
Asi je to všude stejné. Někdy si říkám, že chybí takoví ti strážníci v terénu pochůzkáři, kteří by dbali právě na pořádek kolem cest, nato, aby majitelé psů uklízeli po nich exkrementy, a podobné věci. Pokud sedí před kamerami, takovéhle věci je nezajímají. Na hranicích s Němckem je běžné, že němci tam vyvážejí svůj odpad v ig. pytlích a pohazují u cest. Doma by za to museli platit.
Marie Novotná
Těší mne,že některé ZŠ v našem městě spolupracují na ,,Čistá Vysočina" a každé jaro se zúčastní sběru odpadků kolem školy a řeky.Také různé organizace pořádají sběr odpadu kolem silnice u své obce. V obcích přibývají kontejnery na tříděný odpad.V zahradě jedné školy je vystaveno mnoho materiálů (sklo.papír,plechovka aj. ) a u toho napsaná doba,za kterou se tento materiál v přírodě rozloží.Lidé jsou nepoučitelní.
Alena Várošová
Taky mi vadí ten nepořádek,zase je to jenom o lidech.Mohou mít kontejnery,popelnic vše u nosu,ale jak mají udělat pár kroků tak kam jim to spadne,tam to zůstane.Když jdu ulicí a náhodou vidím ležet prázdnou láhev zvednu ji a hodím pár metrů vzáleného odpadu.Stále tato otázka je aktuální,ne však všichni se chovají tak, bezohledně.
Jana Šenbergerová
Také mi hlava nebere, proč je někdo schopný dotáhnout plnou láhev kamkoliv a prázdnou také kdekoliv vyhodit, přestože je mnohem lehčí. Zuřím, když chodíme kolem řeky. Jarní úklid na zahrádkách kolem ní se vždycky pozná ve vodě. Co tam všechno leží, plave a hyzdí, to je k nevíře. Jak píšeš, město se snaží, rychlá rota je stále v pohotovosti, ale bordeláři bohužel také. V lese naštěstí moc nepořádku nebývá. Třídíme odpad, ale hlavně ho nikde nepohazujeme. Prázdné obaly od čehokoliv odnášíme s sebou a uklidíme tam, kam patří. Dobré téma před nástupem jara. :-)
Věra Lišková
Odpad třídím, nezabere to zas tolik času navíc. Když vidím v lese odpad z domácnosti, se kterým se někdo táhl z uklizeného o bydlí až do přírody , nejraději bych toho neznámého člověka nakopla do zadní části těla.
Lidmila Nejedlá
Máš pravdu, Elen. Naše země je poseta odpadky. Kolem tratí a silnic je to zoufalé. Příjezd do Prahy od východu mě ztrapňuje. Vidíš samé skládky po lesích. Moje město je čisté, radnice na to dbá. V parku se před časem povaloval nějaký časopis a vítr si s ním pohrával. Proti mně šel Vietnamec, sebral to a hodil do koše. Docela jsem se zastyděla. Cizinec a ukázal, že mu na Česku, kde právě žije, záleží.
Ingrid Hřebíčková
Eleno, mluvíte mi přímo z duše. Co já se navztekám, když jdeme se sestrou do lesa s pejsky. Chodím po lese a sbírám pet lahve, beru si na to zahradní rukavice. V lese nacházím cokoliv: vyhozenou dětskou postýlku, rozbité sáňě, boby, prádelní hrnec po babičce... Jednou jsme v lese našly knihy, a to dokonce Muchu a jiné kvalitní knihy. Žádnou brakovou literaturu. Ležely tam u cesty s ošacením, opodál ležely tička, bundy, mikiny...To, co neunesu, tam nechám. Takový záchod na kraji lesa byl 3 roky, pak už jsem to nevydržela pořád kolem něj chodit, tak jsem šla za starostou, ať to dá uklidit. Do týdne naštěstí záchod zmizel. Tady lidem je to jedno. Někteří dokonce do toho kopnou, aby jim odpad nepřekážel v cestě...Přeji hezké odpoledne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.