Soutěž: Poprvé v Paříži
FOTO: autorka

Soutěž: Poprvé v Paříži

15. 3. 2016

Psal se rok 2002, květen. V dubnu mi zemřel manžel, a tak jsem měla za sebou nejhorší z toho martýria, které ovdovělého partnera čeká. Však to mnozí znáte  - obcházení různých institucí, přepisování smluv na sebe, odhlašování toho či onoho, dědické řízení, k tomu často i arogantní a necitlivé jednání.

A v této, pro mne nelehké době, mi kamarádka pošťačka donesla do zaměstnání doporučený dopis na manželovo jméno. Rozhodilo mne to a dotčeně říkám: „Co mu zase kdo chce, ať už mu dají všichni pokoj!“ A kamarádka na to: „Jen to otevři, já tu počkám…“ Tak jsem tu obálku otevřela, začetla se a rozplakala se nadobro.

V průvodním dopise stálo, že můj manžel vyhrál první cenu ve vlastivědné soutěži vypsané Čedokem a Kartografií v Novém atlase ČR pro volný čas, který mu děti koupily k posledním vánocům. Snažili jsme se o zdání naděje, že se ještě z těžké nemoci vyseká. Vždyť jsme se spolu něco nacestovali a ten nový atlas byl právě o tom. Vím, že se tou soutěží zabýval, ptal se na některé otázky, ale že ji i obeslal, to jsem vůbec netušila. Nejspíš dal dopis právě této kamarádce, nosila mu důchod až do domu.

Plakala jsem lítostí nad tím, že manžel byl celý život velký „soutěžák“, obesílal a odebíral kdeco, ale strašně žehral na to, že nikdy nic pořádného nevyhrál. A nyní tato výhra, když zde již není! Byl to poukaz na peněžní částku, kterou bylo možné použít při úhradě jakéhokoliv tuzemského či zahraničního zájezdu Čedoku.

Když jsem to oznámila dětem, tak mladší syn řekl, ať se přeptám v Čedoku, jestli je ten šek přenosný na jinou osobu. A byl! A tak jsem dostala další úkol  - vybrat si a objednat v Čedoku libovolný zájezd a splnit si konečně svůj celoživotní sen  - podívat se do Paříže. A že na podzim spolu vyrazíme. A tak se i stalo. Děti mi koupily krásný cestovní kufr, já si koupila pár hadříků a pohodlné boty a jeli jsme. Syn mne celý zájezd opatroval jako oko v hlavě a těšil se z toho, jak pookřívám, jak jsem nadšená a jak mne Paříž okouzlila. Jen na Eiffelovku prosadil jet nahoru i dolů výtahem, ale jinak jsem s ním prochodila celé Versailles, Louvre a všecky obvyklé pařížské památky. Také obdivoval, jak rychle jsem z mozkových závitů vydolovala zasuté znalosti středoškolské francouzštiny a žasl: „Mami, oni ti rozumějí!“ On se se svojí perfektní angličtinou skoro nečapal.

Měli jsme štěstí i na krásné počasí. Jeli jsme v noci z Bateaux-Mouches lodí po Seině, v Luxemburské zahradě si pouštěli po bazénu lodičky, v Tuillerijích jako správní gurmáni nevynechali celostátní francouzskou výstavu sýrů - to byly vůně! Jiný den u Fragonarda jsem se zase jinak libými vůněmi pročichala ke svému prvnímu francouzskému parfému, který mi pak syn jako „grand“ i koupil. Nejvíce se mi však líbilo na Montmartre a v bazilice Sacré - Coeur. Byli jsme tam jednou po schodech, jednou lanovkou, večer i za dne a Paříž byla pokaždé z toho jejich jediného kopečku prostě úchvatná.

A mne tam poprvé a nadlouho opustily všechny smutky světa. Domů jsem se vrátila plná dojmů a jako vyměněná. A to jsem netušila, že "odříkaného chleba největší krajíc“ a do Francie a Paříže se podívám zanedlouho podruhé.

 

Jaké bylo to vaše „poprvé“? Co vám nejvíce utkvělo v paměti, na jakou událost či činnost, kterou jste dělali prvně, nejraději vzpomínáte Zúčastněte se naší soutěže a napište nám svůj příběh na téma „Poprvé“. Více informací o soutěži najdete zde.

 

 

 

 

 

 

 

Soutěž - poprvé
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Lafková
Milá Alenko, díky tobě znova cítím ty vůně Paříže a přeji ti hodně pěkných cestovatelských zážitků. Hezké fotky.
VANDA Blaškovič
Alenko, nádherný příběh....něco mi také připomněl. Byla jsi tam vlastně s manželem. Určitě o tom věděl. Fotky mi jsou důvěrně známé, ale nejvíce se mi líbíš u Vítězného oblouku. Jako školačka..:)
Zdenka Jírová
Hezký článek o Francii. Francie je mým celoživotním snem, ale už se tam nepodívám. Vždy jsem jen projížděla, ale na prohlídku nebyl čas. Vše o francii mne zajímá, miluji i francouzské chanzony. Každý máme nějaký nesplněný sen.
petr stejskal
Ali, Paříž, jako jedno z mála míst směrem na západ , byla mojí touhou. Západ mě nijak nelákal ale Paříž to ano. A potom se mi podařilo, že jsme s kamarádem do Francie se vydali. A Paříž si vychutnal. Samozřejmě Eifelka, Lúvr, Vítězný oblouk a další místa, které jsem do té doby znal jen z knížek nebo filmů.A tak plně chápu tvoju touhu, a i tvé vychutnání. Jistě jsi si vychutnala Červený mlýn a další krásná místa. Já sice francouzky vůbec neumím, přesto francoužtinu rád poslouchám. A tak ti jednak děkuju za krásné povídání a taky aby jsi svou Francii znova navštívila.
Ladislav Vesecký
Hezké článek. Na všech místech Vaších fotek jsem byl i já s manželkou. Paříž je krásná.
Jarmila Komberec Jakubcová
Krásný článek o krásné Paříži - létám tam 2x ročně abych nasála francouzskou atmosféru a hlavně se potěšila krásou parků, kostelů a pak miluji jídlo v latinské čtvrti. Cibulačku a hovězí na víně nikdy nevynechám. A pak miluji ranní snídaně s horkou kávou na terasách restaurací v centru Paříže. Někdy o tom napíši.
Dana Kolářová
Alenko, děkuji za možnost „navštívit“ znovu Paříž a oživit si vzpomínky i díky krásným fotografiím.
Olga Štolbová
Alenko, krásně se mi to četlo, takový splněný sen napůl. Věřím, že tam ta bolest trochu přebolela. *****
Alena Vávrová
Děkuji vám všem za krásné komentáře. Ještě nikdy jsem tento pravdivý příběh nezveřejnila. Možná někdy napíšu i o tom svém druhém zájezdu do Francie, kdy jsme na zpáteční cestě strávili půlden opět v Paříži. No a o tom "do třetice" s Helenkou už víte. Jitko, nevadí, my jsme s Růženkou jako sestry, i když jedna černá a druhá blond ;-).
Marie Seitlová
Alenko moc pěkný příběh i když smutný. Ale krásný poslední dárek od manžela, užila jsi ho i se synem a máš nádhernou vzpomínku na překrásnou Paříž. Také jsem si ji užila před lety a nikdy na toto město nezapomenu. Tvé poprvé se mi líbí nejvíce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.