Vladislav Jagellonský: 500 let od úmrtí
Fotoreprodukce: cs.wikipedia.org

Vladislav Jagellonský: 500 let od úmrtí

15. 3. 2016

V těchto dnech si připomínáme 500 let od úmrtí krále českého a uherského - Vladislava II. Jagellonského (1.3.1456 Krakow - 13.3.1516 Budín).

Z hodin dějepisu si všichni pamatujeme, že tato dynastie sjednotila Evropu ve správní celek a ovlivnila navždy kulturu a historii naší země. I to, že na pražský trůn nastoupil Vladilslav v r. 1471, po těžkém období bezvládí a úpadku, který nastal po smrti Jiřího z Poděbrad.

Naše země strádala a pozice panovníka byla ohrožena.Vladislav, kterému se přezdívalo Král "BENE" ("Dobře"), dovedl naši zemi k rozkvětu, který dokumentuje hlavně řada staveb z doby tzv. pozdní, nebo-li jagellonské gotiky (Vladislavský sál, Prašná brána, měšťanské domy, dostavba chrámu sv.Barbory a mnoho dalších).

Jeho syn Ludvík nestačil za své desetileté panování (1516-1526) pokračovat v otcově započatém díle, neb střední Evropa byla pod tlakem turecké invaze. Mladý král zahynul r. 1526 v bitvě u Moháče. Po jeho smrti se na dlouhých 300 let ujímá vlády rod Habsburků.

Televize ČT ART jako jediná uvádí k tomtu výročí filmový dokument režiséra Zdeňka Jiráského z r. 2012 "Jagellonci". Film je reprízovaný a je možno jej spatřit na ARTU 18.3. ve 02.10 hod.

Tento film vznikl v souvislosti s mezinárodním projektem EUROPA JAGELLONICA a byl společnou iniciativou ČR, Polska a Německa.

 

Zdroj: vlastní dokumentace - scripta FFUK Praha, film Zdeňka Jiráského

 

 

film historie
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Mám moc ráda tuhle část naší historie.
Jarmila Komberec Jakubcová
dík Vladko za připomenutí a na film se dnes na Artu podívám
Marie Magdalena Klosová
Ráda jsem si přečetla.
ivana kosťunová
Je moc dobře, že udržujete úroveň tohoto portálu zprávami z kulturního světa. Proč ty nejzajímavější věci promítají v noci ?
Hana Rypáčková
Asi zajímavý film, ale raději si něco přečtu. Třeba Královské námluvy.
Drahomíra Stínilová
Pravda, že u nás se oslavují jenom některé osobnosti z minulosti, ale na mnohé se zapomíná, to se netýká jen tohoto panovníka, jsou to spisovatelé, vědci, politici třeba z r.68 aj. Na ARTU nebo na dvojce občas něco jde, ale zřídka, nebo tak pozdě. Alespoň jste si vzpomněla Vy.
Jitka Chodorová
Díky Vladko za připomenutí, jsi velice vzdělaná žena, vážím si tě.
Jana Šenbergerová
"Příhodné" výročí, že? Děkuji za připomenutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.