Chyše a pivo
FOTO: autorka

Chyše a pivo

18. 3. 2016

Každý rok v březnu před velikonocemi jezdíme na návštěvu k mé sestře do mé rodné vesnice. Letošek nebyl výjimkou. No a s tím je téměř vždy spojena návštěva nedalekých Chyší. Pořád si nemohu zvyknout, že to není ta Chyše, ale ty Chyše. Je to malá vesnice v okrese Karlovy Vary. V mládí jsme tam byli párkrát na vesnické zábavě.

Chyše jsou malá obec na řece Střele. Pardon, v r. 2007 byl Chyším vrácen statut města. Nebudu psát celou historii této obce. První zprávy pocházejí z druhé poloviny 12. Století, kde na místě dnešního zámku stála tvrz. Takže historii má opravdu dlouhou. První, co vás upoutá před vjezdem do obce je na kopci Špičák kostel Zvěstování Panny Marie, který se také opravuje. Kolem kostela se nachází malý hřbitov s již opravenou márnicí. Chyšský zámek, který je dominantou obce má také pohnutou minulost. V r. 1919 zde chvíli žil a tvořil spisovatel Karel Čapek. Posledním majitelem panství byl Prokop IV. Lažanský, který Chyše opustil v r. 1946 po zestátnění panství.

Jako mnoha jinými pamětihodnostmi i tímto zámkem prošlo několik tehdejších socialistických organizací a každý si umí představit, jak to asi mohlo dopadnout. Byl dokonale zdevastován. V r. 1995 projevil zájem o koupi zámku Ing. Vladimír Lažanský, kterému se podařilo tento objekt v r. 1996 získat a spolu s manželkou jej začali renovovat. Opravy stále pokračují, ale část již je zpřístupněna. Před pár lety jsme tam byli, ale uvnitř se nesmělo fotit. Majitelé plánují v budoucnu prodloužení prohlídkové trasy v dalších prostorách novogotického zámku. Hezká procházka je i v přilehlém malém parku, který se také stále upravuje.

A teď vás pozvu na pivo. Chyše jsou proslavené svým panským pivovarem, který byl vystavěn v r. 1839-1841. Tradice pivovarnictví v Chyších ale sahá hodně hluboko do minulosti. V roce 2006 pár byla obnovena výroba zámeckého piva dle staročeských receptur. Restaurace a pivnice se nachází v historických prostorách pivovaru. Jejich kvasnicové, přírodní, nefiltrovaný Prokop ve třech druzích je opravdu moc dobrý. Před vánocemi a velikonocemi dělají speciály, takže jsme si domů s dcerou vezly kromě oblíbeného Prokopa ještě jeden speciál.

Za návštěvu stojí také nedaleký hrad Rabštejn nad Střelou a barokní zámek v Manětíně. Ono by se kolem Chyší toho našlo k vidění asi ještě hodně, ale myslím, že tím vás nebudu otravovat. Stačí se podívat do map, nebo na internet. Ovšem jednu zajímavost nesmím opomenout. V Chyších se usadil náš nejlepší žokej Josef Váňa. Loni jsme ho v pivnici potkali a je opravdu tak malý, jak vypadá v televizi. V restauraci jsem moc nefotila. Byla plná a ptát se všech, jestli můžu fotit se mi opravdu nechtělo.Tak pivu zdar.

 

 

 

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji za další inspiraci.O Chyších jsem vůbec nevěděla.A jak jsou půvabné !!! mm
Naděžda Špásová
Ano, Karle, Valeč je nedaleko a je to tam také moc hezké. Možná, že bude v budoucnu i o Valči něco víc.
Karel Boháček
Byl jsem tady již podruhé a taky se mi tu moc líbilo, hlavně zámecká zahrada je velmi krásně udržovaná. Nemá Váňa spíše statek a konírnu nedaleko vrchu Vladař ? Mimochodem ten vrch mně totálně zklamal - tak zanedbané proslulé a historicky cenné místo jsem ještě neviděl. Stezkami na Vladaři se právě prohánějí Váňovi koně z nedalekého hřebčína. Když už tu budete tak navštivte i zámek Valeč - vřele doporučuji.
Ladislav Vesecký
Krásná fota.
Marie Novotná
Moc hezké.
Jaroslava Handlová
Líbí se mi fotodokumentace i zmínky o proměnách a současnosti městečka, včetně připomínky slavných osobností.
Jiří Hudeček
Zámek Chyše i se zahradou nabízím ve své galerii.
Květoslava HOUDKOVÁ
Vím, že Ing Lažanský je potomkem hraběcího rodu a že se velmi zadlužil, aby zámek zadaptoval. Snad množství návštěv mu pomůže dluh snižovat. Navštívila jsem jiný zámek, procházeli jsme chodbou loveckých trofejí. U každé bylo napsáno, kdo-kdy-kde ulovil - trofej tam má i pan hrabě Lažanský. Tak až se dostanu do Chyše, pana majitele na to upozorním - třeba se dohodne a trofej získá zpět pro svůj zámek.
Lenka Hudečková
Milá Naďo, při této cestě sem k nám na západ se pohybujete nedaleko od nás a navíc po místech, kam i my rádi jezdíme. Do Chyše vozíme návštěvy na zámek a na oběd do pivovaru, také na Valeč, V Rabštejně jsme byli s dcerou na výletě, v Manětíně už asi 100 x (no přeháním, ale 20 x za těch 5,5 roku ano. Prostě jsou to místa našich výletů :-). Díky za připomenutí pro všechny, kteří tyto krásy naší země neznají. :-)
Zdenka Jírová
Hezké pozvání ,je vidět, že je v naší malé zemi stále co poznávat. V tomto životě už to nestihnu, tak snad v příštím...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...