Můj první vědecký experiment

Můj první vědecký experiment

21. 3. 2016

1. Leonardo by to mé babičce vysvětlil

Jako děcko jsem prázdniny trávil u babičky a dědečka ve Vysokém nad Jizerou. Měli u domu vlastní uzavřený dvůr, kde jsem měl postavený stan a v něm si užíval různá dobrodružství - i přes noc s kamarádem. Ale to jednoho dne skončilo mým prvním vědeckým experimentem. Pod námi bydleli Mikulkovi a s jejich dcerkou Zdeničkou, také v předškolním věku, jsem si denně hrával. A tak se stalo, že mi dovolila zkoumat její nahé tělíčko. Ona, kupodivu, tak vědecký zájem o mé tělo neměla. Jenže zcela nečekaně se tam objevila babička a výsledek jistě tušíte.

Tenkrát jsem jí ještě neuměl vysvětlit na příkladu geniálního Leonarda da Vinciho, že muži potřebují bádat odmalička, chtějí-li to někam dotáhnout. Dnes bych ji ukázal jeho perokresbu „Proporce lidské postavy“ – viz obr.1. Tak se stalo, že jsem ve svém poznávání tajemství a krásy ženského těla pokračoval až asi o 15 let později, možná ještě později. Ovšem, na rozdíl od Leonarda, jsem nikdy neměl touhu poznávat anatomii těla mužského, což je nevědecké. Takže se ze mne nestal žádný vědec ani umělec.  

2. Poznáváme jak věci fungují

Když jsme museli zbourat stan, zaměřil jsem se na vědecký průzkum technických záležitostí a nakonec jsem se také stal pouhým řadovým technikem. Nicméně jsem vždy měl tendenci bádat a přijít věcem „na kloub“ sám. Podobně jako chlapeček na ilustračním obr. č.2. Podívejte se teď, prosím, na něj. Dokážu si představit, co mu běhá v hlavičce:

No ták, kde jsi, plaváčku?

Čůral jsem jen kratičko,

spláchnul jenom maličko.

Tak už vyplav, miláčku …

 

 

Můj příběh věda
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Veselé bádání-
Drahomíra Stínilová
Moc jsem se pobavila. Připomnělo mi to příhodu z mých asi čtyř let, když jsem byla na prázdninách u tety na venkově. Maminka vzala o rok staršího bratrance na procházku do lesa a jemu se chtělo čůrat. Protože mě hlídala jen, trochu starosvětská, babička a nechodila jsem do školky, pamatuju se, jak jsem byla užaslá z toho, že to u něj vypadá jinak, než u nás holek. Jinak Vysoké nJ znám. Myslím, že je to jedno z nejkrásnějších koutů v naší zemi, nádherné je místo, kde psal Viktor Dyk své básně.
Naděžda Špásová
Liborku, krásné dětské zkoumání. Asi to zažilo hodně z nás. My jsme zkoumali první pusy s klukama v sudu u nás na zahradě. Jinak jsem byla hodně dlouho dost stydlivá. *****
Hana Rypáčková
Liborku, líbí se mi, že to zkoumání nazýváš vědeckým experimentem. Obecně se tato činnost skrývá za hrou na pana doktora..*****
Elena Valeriánová
Liborku, narodil ses do špatné doby. 15. století, doba renesance, byla doba pro zkoumání jak stvořená. Ale nevím, jestli by jsi našel nějakou Zdeničku, ale třeba nějakou mrtvolku za účelem vědeckého pokroku by jsi sehnal.
Zuzana Pivcová
Libore, myslím, že jsi všestranný vědec i obecně životní znalec. Ta absence zkoumání chlapečkovského tělíčka Tě nijak do budoucna nepoznamenala. :-D
Jitka Havlová
Milý Liborku zase pěkný článek. Škoda že nebyl zveřejněný do uzávěrky soutěže, ale nejsme na olympiádě, takže se každý počin počítá. Už se těším na tvůj příští humorný příběh.
Jana Šenbergerová
Teď se směju 2x. Jednou tvé badatelské činnosti a podruhé proto, že jsme dopoledne v čekárně u lékaře měli před očima zeď, na které byla umístěna tato da Vinciho perokresba. Zajímavá synchronicita.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.