My chceme krásné Velikonoce! Ta Květná neděle se tedy moc nevydařila...
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

My chceme krásné Velikonoce! Ta Květná neděle se tedy moc nevydařila...

20. 3. 2016

Květná neděle, jíž křesťané vstupují do svatého týdne, vrcholu postní doby, po němž následují Velikonoce, byla letos většinou pošmourná. První jarní den kýžené jaro nepřipomínal ani vzdáleně. Zamračená obloha na většině našeho území, vítr a lezavé teploty. Ovšem neklesejme na mysli. O Velikonocích se nejspíš oteplí a pršet by snad vůbec nemělo.

Do Velikonoc vydrží teploty přibližně na dlouhodobém průměru, maximální denní se budou pohybovat většinou pod deseti stupni Celsia. Oteplovat by se mělo kolem svátků, to by mohlo být 13 až 15 stupňů Celsia, ale raději nepředbíhejme, známe ty spolehlivé předpovědi, že?

"Během svátků očekáváme oteplování, proto by první polovina předpovídaného období měla být teplotně nadnormální," nechal se slyšet Český hydrometeorologický ústav. A tak i my se necháme mile překvapit.

Nyní nám dovolte trochu historie. Květná neděle připomíná Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma. Současně také blížící se utrpení, smrt a vzkříšení Ježíše Krista.

Slavení Květné neděle je doloženo již od sedmého století. V liturgii tohoto svátku jsou význačné tři momenty: kněz před mší mimo chrám žehná palmové, jívové či jiné zelenající se ratolesti a průvod celého společenství vchází do chrámu, dále se čtou pašijové texty, tedy ta vyprávění evangelií, která popisují Ježíšovo utrpení a smrt.

Datum Velikonoc se odvozuje od Velikonoční neděle, která je první nedělí po prvním jarním úplňku. Po Květné neděli přijde Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa a Zelený čtvrtek, který je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. S večerem na Zelený čtvrtek přichází velikonoční třídenní (triduum), které zahrnuje Velký pátek, Bílou sobotu a nedělní Boží hod velikonoční.

Velký pátek je připomínka dne, kdy byl Kristus umučen a zemřel na kříži. Bílá sobota, den pobytu Krista v hrobě, nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání. Třídenní v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

Pro nás, běžné smrtelníky, kteří ještě pracují, je dobrá zpráva to, že Velký pátek je letos poprvé po dlouhé době státem vyhlášen jako den pracovního volna. Tento státní svátek zrušili za minulého režimu komunisti, nyní se konečně navrací. Velikonoce tedy budou pro zaměstnance o den delší.

 

počasí Velikonoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Veselé Velikonoce!!! mm
Hana Rypáčková
Mně se moc vydařila , bylo na jihu nádherně slunečno. Hezké Velikonoce a svátky jara. Dětem vydařené prázdniny nejlépe někde v přírodě.
ivana kosťunová
Šedivé úterý- to je to, co jsem neuměla v tom velikonočním týdnu pojmenovat. Doplnila jsem si a poslala dál.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.