Není nad produkty z vlastní zahrádky - vína a destiláty
FOTO: archiv autora

Není nad produkty z vlastní zahrádky - vína a destiláty

26. 3. 2016

Postavil jsem si RD na velkém pozemku s mnoha stromy. Před dvěma roky jsem začal napoprvé s výrobou vín a destilátů a celkem se zadařilo. Ta alchymie mě chytla. Nejsem abstinent, ale ani velký fanda sklínek vína. Postačí mně obden sklínka vína k televizi (když je k čemu a když je pohodička). Spíše dělám radost druhým. Takže dělám vína z třešní, višní, ptáčnic, březové vody. Zvláště z těch dvou posledních jsou kupodivu velmi dobrá zajímavá vína. Naopak samotné třešňové je na nic, musí se míchat. Březové víno je výrobně velmi náročné, ale léčivé. Rybíz mám, ale nemám rád vína z něj. Mám hodně jabloní, a tak z některých sort dělám calvados. Dělám na dva způsoby. Jeden přes vinovici z moštu z jablek, je to náročné, ale dle mého je to velmi kvalitní destilát. Druhý klasicky z kvasu z jablek. 

Doba kvašení je napínavá a dost často se přistihnu, jak běhávám i za noci kontrolovat průběh a teploty kvašení. Prostě chemie zázraků. Stačí malá nepozornost a celý demižon je v trapu či už to není ono. Jo, zabolí to, když je taková smůla a tolik práce přijde nazmar. Naopak ta radost, když výsledek předčí očekávání. Největší radostí je pak čištění, míchání vín v to nejlepší, co může produkt dát. Pak si vyrobím vlastní etikety a plním do lahví.

Přebytek calvadosu pak používám na výrobu léčivých tinktur, zvláště mám rád rhodiolu, třezalku, měsíček, pupeny černého rybízu, kaštan, hloh, mydlici a peruánské bylinky /jejich složitá jména ani nebudu jmenovat/.

Je to krásný pohled ,když vejdu do spíže a kouknu se na své výrobky, nemluvě, když se mohu pochlubit a něco nabídnout návštěvě...

Dobrý sport (je to námaha) a super relax (trochu vyšroubovat mozkové závity a zklidnit mysl), doporučuji! Není to tak finančně náročný koníček, tedy až na ten drahý cukr, ale dá se nakoupit někde levněji  a poplatky z pálení, ty taky někdy zabolí/, v globálu Vás to přijde levněji než kupovat drahá ředěná vína obarvená a plná konzervantů. Pijete, co jste si udělali, a máte záruku jakosti a kvality.

    

alkohol hobby
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Krones
Máte pravdu, také se dřívávejc říkalo metylalkoholu dřevní líh. Jenže. Když tam nebudou ty stopky a slupky a další ovocná hmota, ubude sice metylalkoholu, ale taky ubude také vyšších alkoholů, které jsou sice taky nezdravé, ale dávají destilátu vůni a chuť. Takže jde o to najít tu správnou rovnováhu. Pokud ovšem nechcete vyrobit čistou vodku bez pachu a bez chuti, prostě alkohol. V každém případě přeji Vašemu úsilí zdar a ať Vám přináší co nejvíc radosti!
Karel Boháček
Dle nejnovějších mých poznatků je nejvíce metylalkoholu v zákvasu v kterém jsou pecky, jadérka, stopky a poškozené ovoce /nahnilé,plísně/ .
Jan Krones
Destilát z překvašeného moštu by měl být kvalitnější a méně rizikový na přiboudliny. V každém případě je v něm méně metylalkoholu než v destilátu ze zákvasu. Jen na okraj – vínovice je český název pro brandy (koňak), tedy vinný destilát. Někdy v letech 1965, 1970 byl tento název i na lahvích. Pak vymizel – brandy vypadá prodejněji.
Karel Boháček
Děkuji. Případné dotazy směrujte na Recepty.
Soňa Prachfeldová
Je to určitě výborný koníček , u nás také známí pálí a nakládají. Mě to připadá , že to zabere hodně času, ale ráda ochutnám. Tak na zdraví pane Boháčku !
ivana kosťunová
Ovocná domácí vína jsou dobrým zdrojem vitamínů. A ten pocit, když se sklep plní vlastními výrobky. Jako mladá holka jsem kdysi vyrobila pampeliškové víno. Bylo docela chutné, tak jsem pozvala kamarádky na koštovačku, a asi si domyslíte, jak to dopadlo. Vašemu koníčku fandím, doufám, že nám časem popíšete další zkušenosti.
Jana Šenbergerová
Dobrou domácí arónku i Slzy druida bych určitě neodmítla. Máte nejen elán, ale také široký sortiment. My plníme bar domácími produkty svých přátel, kteří dávají přednost tvrdému alkoholu, takže víno, kterému dáváme přednost my, si kupujeme.
Anna Čípová
Zajímavý koníček. Před léty jsme s příbuznými popíjeli víno domácí výroby s názvem "Konferenční". Zbyly jen vzpomínky.
Hana Šimková
Ta Vaše kvalitní vína bych hned ochutnala.
Zuzana Pivcová
Rozhodně dám přednost vínu z vinotéky od soukromého vinaře před lahvovým z obchodu. Ale víc než víno mě zajímá Vaše výroba léčivých tinktur. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.