Dračice Elisabeth Taylorová zůstává legendou kinematografie
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Dračice Elisabeth Taylorová zůstává legendou kinematografie

22. 3. 2016

Ametystový pohled Kleopatry ve stejnojmenném velkofilmu jí zajistil slávu, dva filmoví Oscaři potvrdili její herecké schopnosti. Skandály a rozvody pověstná Elisabeth Taylorová, která zemřela před pěti lety, 23. března 2011, zůstává legendou světové kinematografie.

Z rozkošné kudrnaté hvězdičky z londýnského Hampsteadu (narozena 27. února 1932), která v roce 1944 okouzlila diváky ve filmu O velkou cenu, se časem vypracovala k rolím krásných mladých žen, například po boku Jamese Deana ve filmu Obr (1956). Později jí bývalá prostitutka ve filmu Butterfield 8 vynesla prvního Oscara. A v roce 1963 dostala za svoji vrcholnou roli, královnu Kleopatru, údajně královský honorář milion dolarů jako vůbec první herečka na světě.

"No a co čekáte? Že budu spát sama?" Slavná věta slavné "dračice" naznačuje její náruživý vztah k mužům. Tím osudovým byl herec shakespearovských postav Richard Burton. "Italské" manželství umíněné Liz a démonického syna horníka z jižního Walesu Richarda sledoval Hollywood téměř v přímém přenosu. Údajně se spolu sázeli, kdo vypije víc alkoholu, a Burton prý v soukromí něžně nazýval Taylorovou "sudem kořalky". Vzali se dokonce dvakrát.

A svůj divoký vztah sehráli v roce 1966 i na filmovém plátně ve snímku Kdo se bojí Virginie Woolfové o extrémním soužití alkoholičky Marty a Jiřího. Byl z toho druhý Oscar.

Životem manželské rekordmanky Liz pak prošla pestrá galerie mužů, jejím posledním manželem byl o dvě desítky let mladší stavař Larry Fortensky. A kromě nejlepší filmové ceny se dočkala i té nejhorší - Zlaté maliny v roce 1994, za roličku ve filmu Flintstoneovi.

film herecké legendy
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
PŘEKRÁSNÁ ŽENA, NEDOSTIŽNÁ.NEJVÍCE SE MI LÍBILA VE FILMU ZkROCENí ZLÉ ŽENY V ROLI KATEŘINY PO BOKU SVÉHO MANŽELA RICHARDA.BYLI OBA DOKONALÍ.
Zdenka Jírová
Její Kleopatra je nedostižná.
ivana kosťunová
Pro mě nejskvělejší byla ve filmu Kočka na rozpálené plechové střeše.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.