Galerie kraslic v Libotenicích
FOTO: autorka

Galerie kraslic v Libotenicích

12. 4. 2020

Někdy se musím usmívat pod vousky. To, když si uvědomím, v jak bohatém kraji žiju. Praotec Čech to zařídil velice dobře a moji předci vlastně taky. Kromě pouště mám v nejbližším okolí snad opravdu všechno. Včetně Galerie kraslic.

Kraslice patří od pradávna neodmyslitelně k velikonocům a děvčatům sloužily jako odměna chlapcům za "pomlazení". Dávaly si na nich záležet a co kraj, to jiná technika zdobení. Nejznámější a nejtradičnější je asi zdobení ovesnou a ječnou slámou, zdobení voskovým reliéfem, batikování, vyškrabování vzorů na obarvené vyfouknuté vajíčko, zdobení dužinou jezerní sítiny. Všechny techniky bez výjimky jsou pracné a náročné na čas a trpělivost, šikovné ruce a "sitsflajš" jsou podmínkou.

Co na tom, že čas mění všechny zvyky, a tedy i velikonoční svátky my prožíváme určitě jinak než naši předci. Kraslice dnes běžně dívky a ženy nezdobí. Bohudík je však pořád dost šikovných rukou, které tato titěrná práce baví a věnují se jí. A nejsou to jen ruce ženské, najde se i dost mužů, kteří se zdobení kraslic věnují.

Nedaleko Roudnice nad Labem leží nenápadná vesnice Libotenice. Je však výjimečná tím, že právě tady v roce 1998 byla založena Asociace malířek a malířů kraslic České republiky. Sdružuje tyto umělce a jednou za pět let provádí klasifikaci malířek a malířů, kteří mohou získat tituly od základního Malíř lidové umělecké tvorby kraslic a k nejvyššímu  Mistryně - mistr lidové umělecké tvorby kraslic.

V Libotenicích můžete navštívit Galerii kraslic, ve které mají uloženo asi pět tisíc kousků. Nejedná se o klasickou galerii s pevnou otvírací dobou, ale po domluvě je přístupná po celý rok. Pro případné zájemce si dovoluji přidat kontakt na předsedkyni paní Olgu Hovorkovou, telefon 777653203, e-mailová adresa je galeriekraslic@seznam.cz.

Každé dva roky se v Libotenicích koná výstava kraslic. Ta letošní, na které jsem nemohla chybět, proběhla právě tento předvelikonoční víkend. V sále bylo vystaveno cca 1500 kraslic, jedna hezčí než druhá. Vybrat jednu nejkrásnější, to by byl nadlidský úkol. Zmíním tedy jen, že jsem viděla nejstarší kraslice z roku 1922 a také kraslice, zdobené sportovní legendou paní Danou Zátopkovou. V sále bylo přítomno několik maléreček, které přímo před očima zájemců předváděly své umění.

Neodolala jsem a jednu vyškrabávanou kraslici jsem si vybrala a odnesla domů. Představte si, že kromě reliéfu, který se táhne po obvodu skořápky, tak ještě na každé straně má jiný vzor a já jsem ráda, že je ve speciální krabičce, protože mě děsí představa, že bych ji mohla rozmáčknout a tu titěrnou krásu zničit.

Ještě nikdy jsem k článku nepřidávala tak dlouhou galerii fotografií, ale nejsem schopná vybrat žádnou ke smazání. A kdo ví, možná poslouží někomu z vás jako inspirace a o příštích velikonocích nám představíte svoje kraslice.

Zdroj: http://www.galeriekraslic.cz/

 

cestování Velikonoce zvyky
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Je to krása. Proužek uprostřed vajíčka nesmí být přerušen, aby nebyl narušený život v rodině. Mřížkování značí zamezení vstupu všeho zlého, ptáčci na vajíčku mají vždy otevřený zobáček - radost, makovice - hojnost a pod.
Irena Mertová
To je pěkné... Ještě nikdy jsem neviděla sto let staré kraslice, to mě dostalo. Vyškrabávané jsme doma dělávaly, podobné vzory jako máš na fotkách.
Jana Šenbergerová
Nádhera! Kromě kraslic zdobených sítinou jsem vyzkoušela všechny uvedené techniky a mohu potvrdit, že jsou opravdu pracné a náročné na čas, ale když vás to baví, rychle při tom utíká. Ali, dík, udělala jsi mi velikou radost.
Eva Mužíková
Hezké připomenutí Alenko. Já bych na to neměla trpělivost.
Naděžda Špásová
Ty kraslice jsou opravdu krásné, nikdy jsem to nezkoušela, je to asi tím, že velikonoce mi nic moc neříkají. Chápu tu spoustu fotek, mám tentýž problém. :-)
Zdenka Soukupová
Myslím si o sobě, že nejsem závistivá. Ale kdo umí vytvořit takovou nádheru, tomu opravdu tu šikovnost závidím. Mě bohužel nebylo dáno. Aleno, nádherné... :-)
Anna Potůčková
Ali krásné kraslice. I když článek vznikl dříve, moc ráda jsem si jej přečetla, neboť v té době jsem ještě o Íčku nevěděla!
Eliška Murasová
Krásně vyzdobené vajíčka, a dokonce mám pocit, že dvě z nich mám doma.
Zuzana Pivcová
Už při někdejším zveřejnění Tvého článku jsem konstatovala, že na takovéto výtvarné umění jsem nenadaná. Od té doby se to samozřejmě nezlepšilo. Ale ráda jsem si článek znovu přečetla. A dojalo mě, že v té galerii byly kraslice zdobené dnes již nežijící sportovní legendou paní Zátopkovou.
Jan Zelenka
Krásný článek i fotky. Jen škoda, že dávné tradice našich předků pomalu, ale jistě zanikají. A tak je dobré, že existují nadšenci, kteří tyto tradice se snaží uchovat alespoň muzeální formou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...