Zestárli jsme, je nám průměrně už 42 let
ILUSTRAČNÍ FOTO: stock.xchng

Zestárli jsme, je nám průměrně už 42 let

27. 3. 2016

Průměrný věk v Česku se za poslední čtvrtstoletí zvýšil o pět let a sedm měsíců. Zatímco v roce 1990 bylo průměrnému obyvateli republiky 36 let a necelé čtyři měsíce, loni už bez měsíce 42 let.

Česká společnost stárne. Lidé se dožívají vyššího věku a dětí se rodí méně. V roce 1990 žilo v Česku 1,3 milionu osob nad 65 let a 2,2 milionu dětí do 15 let, loni 1,9 milionu pětašedesátiletých a starších a 1,6 milionu dětí. Lidé nad 65 let tak nyní tvoří zhruba 18 procent obyvatel a děti asi 15 procent.

Ženy jsou v průměru starší než muži, žijí totiž déle. Muži za poslední čtvrtstoletí ale zestárli o něco rychleji.

Podle statistického úřadu je průměrné Češce něco přes 43 let. V roce 2010 jí bylo zhruba o rok méně. Na přelomu století překročila čtyřicítku. V roce 1990 se blížila k 38. narozeninám. Průměrný Čech před nedávnem oslavil čtyřicítku. V roce 1990 mu bylo 34 a půl roku. Za desetiletí zestárl v průměru zhruba o tři roky. V roce 2010 mu pak bylo zhruba 39 let a čtyři měsíce.

Chlapci, kteří se narodili v roce 2014, mají šanci žít podle statistických dat do 75,8 roku. Děvčata měla před sebou 81,7 roku. "Podle předběžných odhadů naděje dožití při narození v roce 2015 nebude vyšší než o rok dříve," uvedli statistici. Mezi rokem 2013 a 2014 se přitom naděje dožití protáhla u mužů i u žen o 0,6 roku, tedy zhruba o sedm měsíců.

Šedesátiletí muži měli v roce 2014 před sebou 19,6 roku a stejně staré ženy 23,8 roku. V roce 1990 šedesátníky čekalo jen 14,7 roku a šedesátnice 19,5 roku.

Přibývání lidí v hodně vysokém věku bude podle expertů nejvýraznější demografickou změnou, která vyspělé země v tomto století čeká. Někteří sociologové hovoří dokonce o éře starších žen. Seniorek je totiž víc než seniorů.

Podle odborníků by se nemělo na stárnutí společnosti pohlížet jako na hrozbu, ale jako na přirozený jev. I tak by se na něj ale měly státy připravit a reformovat své důchodové a zdravotnické systémy, doporučují mezinárodní instituce.

dlouhověkost stárnutí věk
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mně můj věk / 71 let/ nijak nevadí, užívám si ho podle zdravotních a finančních možností. Obojí by se mohlo zlepšit, hlavně to zdraví. Nijak si ale nezoufám. Mám hodné děti, které mi v případě potřeby pomáhají, mám přátele, doma dvě roztomilé kočičky a plno času na čtení, na i60 a na mé kytičky. Svůj život jsem prožíval naplno, budovali jsme si domov, cestovali jsme po Československu i na nějakou cizinu došlo, vychovali děti a nyní , i když jsem už sama, na to hezké vzpomínám.
Oldřich Čepelka
Nejen mladí, ale dokonce i mnozí senioři vnímají své stáří jako odcházení, jako živoření, obavu, ztrátu, problémy. Proč ale nepřidat život svým létům (jak bývalo kdysi heslo)? Stáří je jen další etapa živ ota, podobně jako bylo dětství a další. Každé období je krásné, dokážeme-li je prožít přiměřeně tomu, co nabízí. O. Čepelka
Květoslava HOUDKOVÁ
42 let by nebyl špatný věk, ale měl by vadu: Znova se vrátit do pracovního procesu by taky nevadilo, ale mít současné arogantní šéfy, závistivé a lstivé spolupracovníky, hrozbu vyhazovu kvůli věku atd. - to jsem raději seniorka a mám od toho pokoj.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...