Marrákeš - červená perla Afriky
FOTO: autorka

Marrákeš - červená perla Afriky

30. 3. 2016

Marrákeš, jedno ze čtyř královských měst v Maroku. V každém z nich postupem doby sídlili vládci jednotlivých dynastií, kteří si toto město zvolili za své hlavní. O třech jsem již psala, a tak zbývá poslední. Město je také nazýváno červenou perlou Afriky. To je z důvodu, že celou oblast pokrývá červená lateritová půda a velké množství staveb má tuto barvu. Tak jako ve Fezu převládá barva modrá, zelená v Meknés a bílá v Rabatu, tak červená barva dominuje Marrákeši.

Město ležící pod vrcholky Vysokého Atlasu je nejrušnějším městem marockého "jihu". .Zde doslova tepe pravý a rušný život, jehož atmosféra je neopakovatelná, uvidíte zde směsici nejrůznějších ras jako černochy - potomky bývalých otroků, Araby, Berbery, Tuaregy i bělochy. Zde se nikdy příliš nehledělo na čistotu rasy, před Alláhem jsou si všichni rovni.

Marrákeš byl založen v r.1062 slavným sutánem z dynastie Almoradivů Jusúfem ben Tášlinem. Tento sultán je znám dobytím španělské Andalusie. Ve městě nechal  založit proslavený palmový háj, který slouží dodnes k odpočinku. Amohadská dynastie zanechala ve městě mnoho památek,  z nichž nejkrásnější je mešita Koutoubia. Mešita je nejcennější památkou, je vysoká 67 metrů a je to nejlepší orientační bod ve městě. Okolí mešity je pěkně upraveno a večer svítí do dáli.

Kdo navštíví Marráke,š nemůže si nechat ujít návštěvu náměstí Djama el Fna, což v překladu znamená "shromaždiště mrtvol". To proto, že zde byly v minulosti vystavovány tzv. "sultánovy pomeranče", což byly setnuté hlavy odsouzenců. Náměstí má tvar písmene L a z něho vedou uličky do súku. My jsme měli možnost vidět náměstí ve dne, ale i večer. Obojí má svoje kouzlo, ale večer, kdy se prostor naplní pojízdnými stánky s občerstvením a místní kejklíři začnou tančit za svitu hvězd, je všude cítit nádherná vůně ambry, kadidla, vypravěči příběhů předčítají kolemstojícím turistům nekonečné příběhy, zaklínači hadů se snaží připoutat zájem o svou produkci a mezi tím pobíhají malé opičky makaků. Prostě obrovské množství lidí a po hodině jste tak unaveni, že rádi posedíte v kavárničce a dáte si skvělý mátový čaj. Já bych celé večerní náměstí přirovnala k magickému cirkusu.

V Marrákeši jsme výjimečně přespali dvě noci, jinak všude jen jednu a zase autobusem do jiné oblasti. Hotely, ve kterých jsme bydleli, byly čisté, všude byly tzv. francouzské postele  a třeba pro dva jedna velká přikrývka. Já naštěstí jako jediná z celého  zájezdu jsem měla samostaný pokoj, a tak i postel byla celá jen moje. Dost dobře si neumím představit, že bych ještě spala s někým.

Z náměstí Djama el Fna jsme společně navštívili súk s křivolakými uličkami. Náš průvodce nás zavedl do obchodu, kde jsme si nakoupili místní koření, které je údajně na všechno, úžasně vonicí po ambře malá mýdla  a  pak různé krémy. Já jsem ale chtěla hlavně arganový olej, ale ten na nás čekal až na místní malé farmě, kde se olej zpracovává do krémů či prodává čistý.

S dalším městem Casablanka vás seznámím v příštím pokračování, navštívíme také farmu na zpracování arganových ořechů, a jiné menší města Maroka. Tím svoje vyprávění zakončím.

cestování fotografování
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jarmilko, obdivuji Tvé cestování, fotky i vyprávění super !
Alena Várošová
Jarmilo,moc pěkné vyprávění.Určitě tam nikdy pojedu,aspoň jsem tam byla díky Vašemu poutavému vyprávění.Děkuji.5*
Jitka Chodorová
Paní Jarmilo, děkuji za váš další příspěvek z Maroka, Marrákeš bych ráda poznala osobně, ale to už se asi nestane, tak jsem se tam aspoň dostala díky vašemu poutavému vyprávění. Díky.
Alena Vávrová
Járo, další díl cestopisu opět na úrovni, i fotky mne vtáhly do popisované atmosféry a představa toho teplíčka - jéje! :-)
Zuzana Pivcová
Vaše cestování na pokračování se mi opět velmi líbí. Ráda bych reagovala na informaci, že jste si poseděli v kavárničce. Je to tam pro ženy turistky přijatelné? Vzpomínám totiž na to, jak jsme byli v hlavním městě Tunisu a tam jsme zašli do čajovny, ve skupině i 2 ženy, a budilo to pěkný rozruch. Navíc tam ani neměli dámskou toaletu. :-)
Vladka Steinová
Ahoj, jarmilo, v Maroku jsem nebyla, Marrakech jsi nám přiblížila ve svém vyprávění- natáčely se zde v r. 2012 také scény bláznivé filmové komedie M.Poledňákové- Líbáš jako ďábel. Ve Tvém článku mě zaujala zmínka o koření a krásné fotky.Těším na pokračování.Vladka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...