Jak se vypořádat se samotou
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Jak se vypořádat se samotou

3. 4. 2016

Ve společnosti, která často považuje osamělost za problém, za který je třeba se stydět, je obtížné nacházet pozitivní stránky tohoto stavu. A to ať už je pouze dočasný, nebo dlouhodobý. Umění být sám nicméně umožňuje lépe nalézt cestu k druhým. Samota je stav, který většina lidí považuje za jakýsi trest, zkoušku nebo dokonce hanbu. Ve světě, kde platí měřítka úspěšnosti, je osamocený člověk nutně podezřelý či nešťastný.

V době, kdy je vše propojeno, kde je téměř nemožné být nedosažitelný, nebyl pocit samoty nikdy tak výrazný. Podle výzkumu institutu IFOP z loňského července přiznává 80 procent Francouzů, že se nejvíce obávají samoty. Je to přitom obava oprávněná, protože podle téže studie trpí samotou každý osmý Francouz.

Je ale třeba rozlišovat mezi dlouhodobou izolací a chvílemi samoty, kterou jsme si sami zvolili. Když se člověk dokáže spokojit s vlastní přítomností, je to užitečné. Pokud není samota zdrojem utrpení a deprese, může být dokonce nezbytná k tomu, abychom lépe poznali sebe sama a druhé lidi. Přispívá i k rozvoji kreativity.

Čtyři dny a čtyři noci ve venkovském domě bez telefonu, televize, rádia, bez domácího zvířete, zkrátka beze všeho. K tomu se odhodlal psychoterapeut Hervé Magnin, aby mohl přemýšlet o problémech samoty a předat své zkušenosti. "Předpokládal jsem, že se izoluji od světa na delší dobu, abych napsal knihu. Nakonec čtyři dny stačily. Samota prospívá kreativitě a může přispívat k větší efektivnosti," citoval Magnina týdeník L´Express.

Magnin zdůrazňuje rozdíl mezi izolací a schopností být sám bez pocitů smutku či strachu. Abychom dokázali pozitivně využít tohoto stavu, musíme mít dostatek sebeúcty, říká. Je třeba se spokojit s vlastní společností, což není vždy snadné a vyžaduje to schopnost na sobě pracovat. Rovněž je potřeba zbavit se pocitu viny, kterou v nás často vzbuzuje společnost, která má sklony hledět na samotu s podezíravostí. Jestliže se člověk oddává příliš často sám různým aktivitám, je to často považováno za formu egocentrismu.

"Nejsou žádné hotové návody, jak přistupovat k samotě pozitivně. Heslem však může být radost, ať už se pustíme do psaní, procházíme se v lese nebo třeba kreslíme," zdůrazňuje Magnin.

Tyto rady doslova dodržuje Juliette. Má ráda své přátele i manžela a ráda s nimi tráví své dny. "Být však stále ve společnosti vyžaduje jistou dávku energie. Mám ráda, když brzy ráno vstanu a všichni ještě spí. Těším se tichem a zpěvem ptáků, čtu, medituju, sportuju. Také na některé filmy chodím do kina sama. Je úžasné být sama a lépe se poznat. Je to moje potřeba, kterou můj manžel nechápe," říká.

"Pokusila jsem se definovat aktivity, které miluju, a věnovat se jim," uvádí Cécile. Zbavila jsem se strachu jít ven sama a dělat některé věci sama. Chodím sama do divadla, do kina a na koncerty. Nebylo to snadné, ale tím, že jsem zůstala sama, jsem se nepřipravila o to, co mám ráda," dodává.

"Žila jsem roky s přítelem, kterého jsem už nemilovala, a to ze strachu, že zůstanu sama. Jednoho dne jsme se rozhodli, že se rozejdeme. Byla jsem nucena poznat samu sebe. Nyní jsem navázala vztah s mužem, ale vím, že nemám životní potřebu žít ve dvou. Kupodivu to náš vztah posílilo," říká Céline.

Anne si váží každého dne, kdy je sama doma a může malovat a sochařit. "Byl to sen mého života, který jsem si mohla uskutečnit až v pětapadesáti letech. O samotě je mi dobře. Každé pondělí ráno si říkám: Konečně sama!"

 

samota
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Ani lidé , kteří jsou singl nejsou sami, mají kolem sebe přátele, členy širší rodiny. Když pominu lidi, kteří samotu cíleně vyhledávají, je skutečně osamělých lidí mnohem méně, než by se zdálo. Nedobrovolná samota musí být velmi skličující . Už pračlověk věděl, že bez smečky nepřežije. Proto jsem ráda, když mám tu svoji smečku na dosah, i když třeba dokážu být sama.
Lidmila Nejedlá
O samotě bych mohla napsat román. Byl by smutný, zoufale vážný i komicky rozverný.
Alena Várošová
Žít sama bych určitě nechtěla.Je to o zvyku.Manžel mi nevadí,některé společné práce v domácnosti děláme spolu Jinak když chci někam jet,jít,tak mi nebrání.Není to často,ale jsem ráda na pár hodin taky sama a probereme s kámoškou ženské klebety,módu,rodinu,práci a pod.
Zuzana Pivcová
Jarmilka to napsala z větší části i za mě. Být sám nerovná se vždy být osamělý. Hlavně jde o psychickou sféru.
Jana Šenbergerová
Kdo se umí vypořádat sám se sebou, je schopný být sám. Určitě jsou i tací, kteří s tím mají problém, protože jak se sebou mají vydržet, když s nimi nevydrží nikdo jiný. V manželství jsem často toužila po samotě, pak jsem zažila, jaké to je, když jste sami i ve dvojici. Nakonec jsem zůstala sama a užívala jsem si to plnými doušky. Teď si pro změnu užívám 24 hodin denně s partnerem a ještě mě to nepřestalo bavit. Sama vyjdu z domu maximálně 2x za měsíc. Nic netrvá věčně, proto si to užívám. :-)
Katarina Schultzova
Samota je trpká. ale každý je vo vesmíre sám. Nejako si z toho musíme pomôcť, Samota dáva šancu naučiť sa žiť sám so sebou čo je umenie, ktoré nie kazdý zvláda. Ináč úplne súhlasím s tým ako si to zariadila p.Jarmila.
Naděžda Špásová
Sama bych určitě být nechtěla. Jsem zvyklá na denní kontakt, ale stačí mi i vědomí, že je se mnou v bytě ještě někdo. Samozřejmě, že jsem ráda, když manžel někam vypadne a mám chvilku pro sebe, kdo by by nebyl, když jste spolu 24 hodin denně. Občasná samota je dobrá, ale tu trvalou si nedovedu představit.
Jarmila Komberec Jakubcová
Jsem 10 let tzv. singl. Ziji sama, ale mám přítele se který občas někam vyrazíme na výlety, pár dnů je u mně nebo já u něj. Ale žít společně ani náhodou. Jsem i ráda sama, dělám si co potřebuji a samotu si užívám. Když nechci být sama zavolám svým kamarádkám, přítelovi či zajdu za rodinou.už bych nikdy nechtěla trvale žít ve společné domácnosti s životním partneremMám dvě báječné kočenky, které mi dělají společnost, vyjedu si na zájezdy do zahraničí kde vždy najdu báječné lidi. A tak sice žiji sama, ale nejsem sama. Život jaký mám je skvělý a jsem šťastná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.