Vzpomínka na Gagarina
FOTO: Wikipedia Commons

Vzpomínka na Gagarina

15. 4. 2016

12.dubna roku 1961 mi bylo 11 let a maminka mě poslala ke kadeřnici, aby mi ostříhala přerostlou ofinu. Sedím, čekám, až paní přede mnou bude mít hotový účes, v ruce mačkám pětikorunu a najednou se z radia ozvala zvláštní a radostná zpráva. Major Gagarin obletěl Zemi!

To bylo radosti, jásotu a veselí.Všichni přestali pracovat, nadšeně vybíhali ven ze svých obchodů, i z kadeřnictví.

Přestalo se pracovat, prodávat i stříhat.

Shromáždili jsme se na náměstí našeho malého městečka, dospělí nadšeně diskutovali, z Národního výboru se linula pochodová a pokroková hudba té doby. Provolávali jsme slávu a zdar Gagarinovi! Svět se nám zdál krásný a mladý.

Druhý den jsme my, žáci ze školy, obešli s vlaječkami městečko, mávali jsme kamsi nahoru majorovi, abychom se pak opět vrátili do nudných školních lavic.

Od té doby uběhlo neuvěřitelných 55 let. Hodně se změnilo i v oblasti dobývání kosmu.

Dávno mi není 11 let, dávno není Gagarin, ale tehdy ta moje přerostlá ofina zůstala neostříhaná.

 

 

 

 

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Dobrý den, zaznamenala jsem vzpomínku na jaro 1961, na tuto událost tak, jak mi utkvěla v hlavě a opravdu nepátrám po faktu, jak to tehdy bylo.
Hana Čadová
V roce 1961 mě bylo 10 tel a chodila jsem do 5 třídy. Ze školního rozhlasu slyšíme píseň - Vyřiďte prosím na Měsíci vyřiďte mezi hvězdami...Když přijel Gagarin do Prahy zavítal do ČKD a naše třída byla kosmonauta vítat. Bydlela jsem ve Vysočanech.
Jana Šenbergerová
Hezká vzpomínka. Mně se událost spojila s naším tranzistorovým rádiem, které stálo v kuchyni na kredenci. Já, čtrnáctiletá, stála pod ním, nadšeně poslouchala Gustava Broma, a těšila se na první setkání člověka s mimozemšťany. Z toho, co se teď děje ve vesmíru, radost nemám.
Jiří Libánský
Kdo ví, jak to tenkrát bylo. ( http://www.reflex.cz/clanek/dokument/41350/kosmonaut-gagarin-je-povest-prvnim-clovekem-ve-vesmiru-byl-american-shepard.html )
Lidmila Nejedlá
Naše generace zažívá úžasný pokrok. Vzpomínka na Gagarina je i vzpomínkou na naše dětství a mládí. Vítám pokrok hlavně zde na Zemi, v lékařství, zemědělství...
Eva Balúchová
Vlaďko,jsem moc ráda,že jsi připoměla výročí letu Gagarina.V úterý jsem přišla na návštěvu k sestře a místo pozdravu mě říká:víš,že dnes je to 55 let co vzlétl Gagarin?Tak jsme společně zavzpomínaly na pocity jak jsme to která v tu dobu vnímaly.
Hana Rypáčková
Byla jsem už na gymplu a naše ruštinářka Lugovskaja radostí šílela. Naučila se tu písničku Dobrý den majore. A trsali jsme na ni ve třídě....Pamatuji se, že jsem vždy na nebe vzhlížela s obavami, co to tam všechno lítá...Už když Lajka...a teď ani nemluví, co se tam ve výšinách všechno děje. Pokrok?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.