Co s menšími jablíčky?
Ilustrační foto: pixabay.com

Co s menšími jablíčky?

10. 5. 2016

Vzpomínáte si někteří na mladá léta, jak se kdysi dávno sušily křížaly?

Pamatuji se, že doma jsme měli takové sušicí plechy, které se vkládaly do trouby. Byly tři a na nich se sušily křížaly z jablek. I hrušky se sušily pomalu v troubě. No, a to čištění trouby, ach jo, když nebyly takové čisticí prostředky jak dnes.

Někteří spotřebitelé jablíčka nesuší vůbec, nebo je nemají. Někdo je suší jako já nemoderně na radiátorech, kde mám řídké staré plátýnko. Protože míváme hodně jablek a je to škoda, nechat je shnít, tak ty menší jsem celou zimu vybírala, umyla, nakrájela a sušila. Nahnilé mě není líto hodit do popelnice. Po usušení je mám v plátěných pytlíkách. Dávám je i do celofánových pytlků a rozdávám známým.

Dnes je jiná doba a někteří si na sušení pořídili sušičky, já to vše dělám po staru, ručně.

Můj příběh recepty
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Zuzko, vloni jsme si kupovali křížaly na pouti a tam měli za dobrou cenu 30 Kč/10 dkg. Koupili jsme si jen dva sáčky a pak jsem si hubovala. Byly výborné a klidně jich mohlo být více..
Zuzana Pivcová
Pamatuji se, že jsme je před lety v Týně vozily s maminkou k sousedovi a ten nám z nich udělal mošt. Mívaly jsme i křížaly. Kde jsou ty časy. Dnes stojí 10 dkg sušených ovocných křížal v OC na Chodově 52 Kč.
Elena Valeriánová
Zrovna nedávno jsem v telce viděla sušárnu křížal, "plata na sušení" byla dřevěná. Pěkně po staru, tak to by se mi líbilo. Snacha suší křížaly nahoře na krbových kamnech a jen se po nich zapráší.
VANDA Blaškovič
Aleno, objednávám si u Tebe jablíčka a budeš mít u mne sušené fíky. Nebo i čerstvé..:) Souhlasíš?? Bezvadný !
ivana kosťunová
Už rok nad tím uvažuji, a le letos už se doopravdy do křížal pustím. Ty obrázky vypadají velmi lákavě. Sušičku už jsem si pořídila :))
Lenka Hudečková
Alenko, miluji křížaly a když se k nám dostanou na podzim levná jablíčka, tak si děláme svoje křížaly. Ale přiznám se, že Jiřík je dá do sušičky a já zase zkoušela v mikrovlnce, ale to není ono. Takže já dávám na plech na málo stupňů do trouby... *****
Vladka Steinová
Krásný článek, takový milý a vzpomínkový, na křížaly si moc dobře pamatuji a také na vůni jablek u babičky a dědy na půdě.To, co Alenko popisujete, je moudré a je to dobrý nápad.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.