Libušín by měl znovu stát do tří let, památka předloni vyhořela
FOTO: Michal Klajban pro Wikimedia Commons

Libušín by měl znovu stát do tří let, památka předloni vyhořela

18. 4. 2016

Chata Libušín na Pustevnách, kterou předloni zničil požár, by měla znovu stát do tří let. Obnova památky postavené v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče začne v červnu, řekl dnes novinářům Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které památku spravuje. Ondruš dnes v interiérech Libušína podepsal smlouvu o obnově památky s jednatelem brněnské firmy Archatt, která vyhrála soutěž.

"Doufám, že je to předposlední krok, který děláme tady na tom spáleništi. Posledním krokem bude pro mě předání staveniště prováděcí firmě a pak už doufám, že se bude situace jen lepšit a bude se rodit nový Libušín," uvedl Ondruš.

Nejdříve se podle něj rozeberou zbytky objektu do posledního detailu. "Každý díl se musí očistit od spáleniny, hniloby. Musí se posoudit, co bude dobré, zda se to zabuduje zpátky," uvedl ředitel. Podle jednatele firmy Archatt Jana Všetečky se budou demontovat také části zachovalých omítek se sgrafitem. "Jsou také fragmenty demontované po požáru, existují fragmenty svítidel, části výzdoby," řekl ČTK Všetečka.

Stavba bude mít tři fáze, po rozebrání zbytků objektu, označení a posouzení stavu se bude sanovat platforma objektu. "Druhá fáze bude zhotovení repliky vlastního roubení včetně střech, šindelů. Třetí fáze bude dokončení stavby včetně všech uměleckořemeslných detailů, technických instalací," uvedl. K nejtěžším úkolům bude podle něj patřit zhotovení repliky roubení, která se bude dělat z ručně tesaných trámů, a vyrobení truhlářských ozdob a vybavení interiéru.

Letos by se měly zbytky Libušína rozebrat, na podzim začne těžba vytipovaného dřeva, které musí pocházet z určité nadmořské výšky, stromy musejí být pokáceny v zimním období. Na jaře příštího roku by pak měla začít stavba nového objektu.

Obnova Libušína bude podle Všetečky i pro firmu, která se specializuje na opravu památek, jedinečná. "Opravu vyhořelé památky v takovém rozsahu jsme ještě nedělali, je to svým způsobem unikát. Důležitý pro nás je i autor stavby, Dušan Jurkovič, kterého máme rádi. Jsme brněnská firma, má v Brně svou vilu, máme k němu vztah," řekl. Na obnově památky bude podle něj pracovat několik desítek lidí. "Máme své truhláře, štukatéry, snažíme se tradiční řemesla udržovat," uvedl Všetečka. Archatt pracoval například na obnově střech a fasád na Pražském hradě i části fasád na Národním divadle.

Obnova Libušína vyjde na necelých 80 milionů korun. Památka sloužila jako restaurace, patřila k symbolům Pusteven.

 

 

Beskydy památky turistika
Autor: ČTK
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.