Vemeno
Ilustrační foto: pixabay.com

Vemeno

6. 5. 2016

Jako starý mládenec si na víkend musím uvařit sám. Promýšlím si to už od pondělka. Maso nakupuji už ve čtvrtek, to tam není víkendem zaskočených tolik lidí! Mám pět oblíbených pražských řeznictví, v dnešní době mají soukromníci vše, na co si jenom pomyslím!

Tentokrát jsem se rozhodl usmažit kravské vemeno, sehnal jsem ho po tramvajové projížďce zadarmo, už u druhého řezníka. Vlídná řeznice mi poradila, že se musí vařit aspoň jednu hodinu. Doma jsem nalistoval v prvorepublikové kuchařce jediný recept. Ve slané vodě a se zeleninou ho vařit celé dvě hodiny.

Před varem jsem vemeno ždímal pod tekoucí vodou, zavonělo z něj čerstvé mléko. Asi se krávy před popravou nedojí? Pustil jsem ruský plyn a zanořil vemeno do kastrolu. Nejprve se v něm varem vemeno mlékem nadmulo, po dvou hodinách klokotu zase scvrklo! V místnosti se rozlila vůně vařené zeleniny.

Při varu jsem vzpomínal na školní obrázek sovětské krávy „Poslušnica“, měla na něm vemeno větší, než bylo celé její tělo! Znamenala tehdy úspěch sovětské vědy!

Po vystydnutí se mohlo nakrájet a obalit, v trojobalu. Pustil jsem ruský elektrický proud do friťáku. To už bylo pro mne obvyklejší a jednodušší. Stačilo jen naslouchat zvonění časových signálů z asijských zvonků.

Hosana byla ale až v sobotu a neděli, s kaší a pažitkou.

Nelitoval jsem útraty v desetikorunách, „štrejchl“ jsem si.

Přeji všem také dobrou chuť.

 

                                

Můj příběh
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Foltýnová
Zdravím pana Nekvasila.Vemeno jsem nikdy nejedla.Ale vzpomínám si,že jako školačka jsem u kamarádky viděla,jak její maminka porcovala vemeno a teklo z něj mléko.
Miloš Nekvasil
Paní Bartušková, určitě Vás jednou na pivním čtvrtku navštívím. Nevím v kolik a kde se scházíte? Vemeno zatím nepřinesu ale poradím. Zdravím, Miloš Nekvasil
Zdenka Jírová
Souhlasím s panem Nekvasilem, že je to dobrota. DSříve jsem ho kupovala, teď jsem ho už v krámě dlouho neviděla. Jen bych připomněla k receptu, že se musí dokonale okrájet uvařený lůj, kterého tam bývá dost. Tennby vám nechutnal. Jinak to nemá chybu.
Dagmar Bartušková
Miloši, opět jste zabodoval. Váš postup práce při vaření vemena,to je fakt bomba! Ne ruská, ale česká. Nikdy jsem "to" nejedla. Nechtěl byste přijít na náš pivní čtvrtek, a kousek té dobroty dal do placu k ochutnání? Určitě budete vítán - i s vemenem. :-) :-) :-)
Miroslava Jachimová
Také si tento pokrm pamatuji z dětství u babičky. Netušila jsem, že se dá ještě sehnat.
Jana Šenbergerová
Jejda! Tak tohle jsem jedla naposledy jako dítě a ještě si chuť i konzistenci docela pamatuji. Také jsme ho mívali smažené. Sama bych se do jeho přípravy asi nepustila, takže máte můj obdiv.
Jana Slavíková
Na chuť se nepamatuji, ale vím, že před mnoha lety jsme ho doma mívali. Bylo to levné, stejně jako býčí žlázy. A kdo nevěděl, co jí, pomlaskával si. Váš dnešní příspěvek je laskavější než obvykle. Že by to bylo jarem? To by bylo dobré :-))
Karel Boháček
Dost vařím, ale vemeno, oči, žlázy - to prostě neberu - obdiv Vám.
ivana kosťunová
Nemyslím si, že by tu měl být pan Nekvasil nazýván takhle hrubými výrazy. Pokud se někomu jeho příspěvky nelíbí, nemusí je číst.
Věra Lišková
Chválím, za odvahu zkoušet nové věci. Jste asi dobrý kuchař.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.