Kouzlo časů minulých: televize a vize
FOTO: archiv autora

Kouzlo časů minulých: televize a vize

28. 6. 2020

Sedíme všichni pohromadě v obýváku, který slouží zároveň jako ložnice, a oči máme přilepené na obrazovce televizoru Oravan. Hned, jak jsem se vrátil z vojny, koupili jsme za poslední úspory tento zázrak techniky a hltali každý pohyb na obrazovce.

Televize slavila deset let svého vzniku a na obrazovku se poprve dostal náznak Večerníčku pod názvem Stříbrné zrcátko, což byly nedělní odpolední pohádky po vzoru pravidelných pohádek pro děti v Československém rozhlase. V kinech se hrál film "Kam čert nemůže" a Beatles narůstala čím dál větší křídla.

Vojna byla za mnou a celý život přede mnou. Nastoupil jsem už přímo na ředitelství statku a ředitel, soudruh Baráček, člen ÚV KSČ, mne pozval do své kanceláře a spustil:

"Tak tě, inženýre, vítám. Pořebujeme mechanizátora na úrovni, a tak se snaž. Cosi tě v té Praze jistě naučili a slyšel jsem, že váš ročník byl jeden z prvních, který absolvoval nově vzniklou mechanizační fakultu. Jsi členem KSČ a tak to má být. Nějaký rok si tě proklepnem a zatím budeš dělat mladšího mechanizátora a Franta Škárků tě bude mít k ruce. Dostaneš motorku, abys mohl dojíždět z Karlova a objíždět hospodářství. Julinko" zavolal sekretářku, "ať mně ekonom donese platové zařazení tady inženýra". Stalo se, a tak jsem se dověděl, že můj nástupní plat bude činit 1300 Kčs, což bylo o 300 Kčs více, než jsem pobíral před vojnou. Juchůůů!

Vyfasoval jsem motorku, světe div se, Jawu 350 kývačku zcela novou, neforemný mundur a místo v kanceláři. Byl jsem zaměstnancem jednoho z největších státních statků v republice, ne-li největšího. Jeho katastr měl přes 10000 ha rozčleněných do sedmi hospodářství - Tovární Dvůr, Nový dvůr, Hevlín, Velký Karlov, Mackovice, Břežany a Litobratřice.

Na každém hospodářství byl kromě polností dobytek, někde sady a vinohrady, na tu dobu velmi vyspělá mechanizace a dílny. V Hrušovanech n. Jev. byly centrální provozy - Ústřední dílny, Středisko těžké mechanizace, sklady materiálně technického zásobování, vinné sklepy a ředitelství statku. Statek byl představován veřejnosti v republice jako ukázka pokrokového zemědělství a skutečně všechno tomu nasvědčovalo. Tahounem pokroku byl můj nadřízený Franta Škarek a skutečnost, že od ústředních orgánů byla ruka páně otevřená právě proto, že výsledky statku byly vemi dobré. A tak se do vybavení statku dostávaly urychleně nejen nejnovější stroje, ale i celé nové, pokrokové technologie.

Tak to byla pro mne šance jako hrom a chytil jsem ji za pačesy a držel vší silou. Za rok mně nabídli přestěhování do rodinného domku v sídle ředitelství statku a tím se vyřešilo nepříjemné dojíždění do práce na motocyklu. V té době jsem se už mohl přihlásit do nějaké menší soutěže v motokrosu. Neudělal jsem to ani později, i když jsem byl fanda do motorek jaksepatří.

 

 

Kouzlo časů minulých Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
U první tv jsme se sesedli u sousedky, bylo narváno. Ano byli jsme skromní a hlavně mladí :-)
Zdenka Soukupová
Hezká vzpomínka, a nostalgická. Některé skutečnosti z tehdejší si matně vybavuji také.
Libor Farský
Doporučuji přečíst, většina článků pana Kašíka je velmi zajímavých a podaných s humorem.
Dana Kolářová
Kouzlo časů minulých: mnoho zajímavých pohledů na časy minulé.
Jan Raška
Dobrý den, paní Čípová, přehled všech příspěvků na téma Kouzlo starých časů si můžete otevřít kliknutím na modrý štítek "Témata" nad touto diskuzí.
Jaroslav Kašík
Paní Čípové: článek je pokračováním série článků pod názvem Kouzlo časů minulých a pokud jste předchozí nečetla, tak se nedivím, že nechápete smysl.
Anna Čípová
Přečetla jsem a nechápu, co jste chtěl sdělit. Asi mám dlouhé vedení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.