Má stará matka
Ilustrační foto: pixabay.com

Má stará matka

11. 5. 2016

Má stará matka modlí se a věří,

že její syn se domů zpátky vrátí.

Má stará maminka chůzí droboučkou měří

měsíce a dny nás dělící.

 

A na lavici sedá, když se šeří,

za oknem mě potichu vyhlíží,

chudinka sní, že jedu k ní, že domů běžím,

že u ní zůstanu navždycky.

 

Já se však domů nikdy vrátit nesmím,

mám ženu svou, mám děti, zaměstnání;

jen jednou do roka přijedu zdaleka za ní

na kratičké, letmé setkání.

 

I kdybych jednou po dětství snad toužil

a do vzpomínek sebevíc se hroužil,

už nikdy navždy zpátky domů nesmím,

protože tu nový domov mám,

protože tu jiný domov mám.

 

 

 

 

 

Moje poezie
Hodnocení:
(3.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Nepřísluší mi hodnotit pohnutky syna ani autora, který činí, co činí. Chodíme různými cestami a máme různé osudy. V básni vnímám lásku syna k matce i zodpovědnost vůči těm, se kterými spojil svůj život. Maminky často právě do synů vkládají příliš svých nadějí. Připomnělo mi to mou babičku, která mi pokaždé, když jsem po provdání zavítala do svého původního domova, kladla až do své smrti stejnou otázku: "Kdy už se vrátíš domů?" Mou odpověď, že už mám domov jinde, nedokázala přijmout.
Helena Votíková
Já si myslím, že to nesmím je použito proto, že si syn stýská po matce.
Hana Rypáčková
Místo nesmím - nemohu a je to vysvětleno. Pokud žije v cizině , pracuje, měl by svou rodinu vzít do Čech a pobýt tu s matkou déle. Matka to pochopí, pokud je při smyslech. Tatínek kamarádky byl na tom tak, že když tam s rodiči pobývala, říkal jí:" Co tu chce ta baba?" Nechápal už, že je to jeho žena a chtěl u sebe mít mladou dceru. Nebylo to vždy k smíchu.... Líbí se mi čínská poezie: "Sama jsem zůstala, samotná musím tu žít. Ruka má marně se chystala rozmotat života nit......" Báseň je hezká, ale moc a moc smutná...
VANDA Blaškovič
*
Hana Šimková
Souhlasím s panem Karlem . Nemyslím si, že by bylo dobré, aby rodiče vám zasahovali do nové rodiny,ale navštěvovat svoji starou osamělou matku jednou za rok a na pár minut je trestuhodné. Budete se divit až vám to vrátí vlastní děti.
ivana kosťunová
Také nechápu. Žijí mezi námi osamělí lidé a pokud jsou to naši rodiče, máme možnost jim svojí péčí vrátit to, co pro nás celý život činili oni. A nic nás neomlouvá, pokud tak nečiníme.
Alena Várošová
Třeba měla matka jen jednoho syna,jedno dítě ke kterému ji vázalo mateřské pouto,tak se nedivím.I když některé slova nesmím se vrátit domů mi v básni nesedí.Jinak pěkné čekání matky na syna.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Zuzanka to napsala moc hezky a bohužel takový je život. Měla jsem starší rodiče a po smrti otce jsem dochovala maminku.
Zuzana Pivcová
Žiji v tomhle ohledu poněkud atypický život, dávno bez rodičů, a bez vlastní rodiny. Proto nemohu nikoho posuzovat a odsuzovat. Pokud nemá někdo své rodiče na dožití u sebe, asi je může jen navštěvovat, protože má vlastní rodinu. Někdy se ti původní rodiče nedokáží od svých už dávno dospělých dětí odpoutat a vlastně jim i trochu nebo dost znemožňují založit si vlastní rodinu a vést samostatný život. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale kdo založí rodinu, má se starat v prvé řadě o ni, rodičům samozřejmě dle možnosti pomoci, ale ne být pořád u nich. Tak myslím, že má pan Čepelka pravdu, i když to zní tvrdě. Ale je mi to samozřejmě líto, že to tak je. Právě proto by se starší generace neměla upínat jen na své potomky a čekat, že budou žít s nimi stále.
Karel Boháček
Asi to nechápu - kruté a nesmyslné...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.