Postižení mohou využít služeb sexuálních asistentek
Ilustrační foto: pixabay.com

Postižení mohou využít služeb sexuálních asistentek

11. 5. 2016

Lidé s postižením mohou využít služeb speciálně vyškolených sexuálních asistentek. V Česku jich podle výkonné ředitelky organizace Rozkoš bez rizika (R-R) Lucie Šídové působí zatím pět. Spolek R-R ženy je na práci s handicapovanými připravil, pořádá i kurzy o sexuální asistenci pro pečovatelky či pracovníky organizací a domovů pro postižené.

"O službu je zájem. Každá z asistentek má několik klientů týdně," uvedla Šídová. Tři asistentky jsou v Praze, jedna v Brně, další je z Trutnovska. Služba je placená. Hodina vyjde na 1200 korun. Úvodní konzultace stojí 500 korun.

Sexuální asistence funguje ve Švýcarsku, Německu, Dánsku, Belgii, Francii, Rakousku či Nizozemsku. Zájemci a zájemkyně o profesi tam musí absolvovat speciální kurzy či studium. Speciálním školením prošly i české sexuální asistentky. Musely také podepsat etický kodex. Handicapovaných se mohou dotýkat a mít s nimi sex. Učí je ale hlavně uvědomit si rozdíly mezi muži a ženami, říkat ne, mluvit o svých potřebách a pohlavním styku, používat sexuální pomůcky či navazovat partnerské vztahy. Pomáhají párům se začátkem intimního života. Informují o antikoncepci. Poskytují také poradenství příbuzným.

Na asistentky se obracejí samotní klienti, jejich rodiny i ti, kteří postiženým pomáhají. Podle Šídové se o službu začaly zajímat také domovy pro seniory či pro lidi s handicapem.

Práci zatím dělají jen ženy. Šídová nevyloučila, že by službu v budoucnu mohli začít poskytovat i muži. Po určité době organizace fungování v praxi vyhodnotí. Poté by se mohlo konat případně další školení pro zájemce a zájemkyně o profesi.

Soulad služby se zákonem posuzovalo ministerstvo vnitra. Podle výsledků Rozkoš bez rizika či jiné organizace nemohou zájemcům sexuální asistenci zprostředkovat, nesmějí z ní mít také žádný "hmotný prospěch". Stát postihuje kuplířství. Prostituce v Česku sice není trestná, ale není ani legálním zdrojem příjmů. Informace o sexuálních asistentkách si klienti musejí dohledat sami. Každá z žen má vlastní webové stránky.

Téma sexuality postižených bylo dlouhou dobu tabu. Lektor Petr Eisner, který se specializuje na poradenství pro postižené o sexuálních tématech, už dřív řekl, že se situace ale postupně zlepšuje. Odhadl, že zhruba polovina organizací a zařízení pro handicapované "práci se sexualitou klientů" zvládla a bere je jako muže a ženy, někde jsou ale naopak stále "na nule".

Organizace Rozkoš bez rizika se zaměřuje na pomoc sexuálním pracovníkům a pracovnicím a na prevenci sexuálně přenosných chorob. O možnost sexuální asistence pro handicapované se začala zajímat před pár lety. Se zahraničními organizacemi začala spolupracovat na projektu Právo na sex, který podpořilo ministerstvo financí z programu švýcarsko-české spolupráce.

 

 

 

 

vztahy a sex
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Tak z tohohle jsem trochu na rozpacích. Samozřejmě, že máme každý své potřeby, ale tohle? Pokud je sexuální služba placená, tak je to normální prostituce. Nebo teď se tomu říká jinak? A jak píše Hanka, kde na to invalida vezme? Asi jsem tak trochu konzervativní, i když sex postiženým v žádném případě neupírám, jen by to chtělo trochu víc taktu.
Alena Várošová
Nevím,ale připadá mi to prochu ujeté,asi jsem divná.Viz příspěvek Hanky.
Hana Šimková
To je fajn, že si užívají.Ale tady se píše, že se to musí platit.Je pravda, že ve zvláštní škole, kde pracoval můj známý si užívali i při vyučování a on měl zakázáno jim v tom bránit, protože by mohli být agresivní.
Karel Boháček
Handicap si pomáhají navzájem a užívají si. Manželka jako RHB pracovnice to zažila mnohokrát i napřímo, oni žijí naplno a teď.
Hana Šimková
Jistě že sex potřebují i postižení,ale kdo jim to bude platit? Ze svého důchodu si mají zaplatit 1.700- za hodinu a z toho ještě půl hodiny budou konzultovat. To si moc často toho sexu neužijí. Důchodci v domovech důchodců si také moc neposkočí. Budou muset hodně šetřit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...